De valkuilen van thuiswerken
- Redactie
- in Moeder
- 1
- 6146
- 31/01/2020
“Oh wat fijn dat je lekker vanuit huis kan werken!” Maar is thuiswerken zo ideaal? Zeker als je kleine begint te lopen en je peuter met je wilt spelen. Hieronder een aantal redenen waarom thuiswerken soms best wel lastig is.
Concentratie
Kinderen hebben aandacht nodig. En je werk - vanzelfsprekend - ook. Deze combinatie is dus eigenlijk niet te doen. Als jij namelijk op het punt staat een briljante breakthrough te maken, zul je zien dat je kind nét met een watervaste stift een tekening op de muur heeft gemaakt, z’n zusje een timmer op haar hoofd heeft verkocht of de luier tot de nek toe vol heeft gekakt. Jammer voor je computer, maar dan roept het thuisfront - soms letterlijk dus - om het hardst.
Lees ook:
7 tips voor thuiswerkende moeders
Schuldgevoel
Bovendien heb je te maken met een schuldgevoel waar je niet goed van wordt. Het voelt namelijk niet echt relaxed als je je kind maar weer voor de televisie parkeert - omdat ‘ie zichzelf zo slecht kan vermaken - zodat je zelf even wat kan werken. En als je, om dat schuldgevoel naar je kind toe enigszins te compenseren, met hem naar de kinderboerderij gaat, voel je je rot dat je je werk zo verwaarloost. Je doet het voor je eigen gevoel nooit goed genoeg.
Afhankelijk van slaaptijden
Heb je een kind dat ‘s middags nog lekker een dutje doet? Dan is dat in ieder geval mooi meegenomen. Terwijl de uk in bed ligt, kan jij - met een boterham in je mondhoek - snel even een taak afmaken. Maar dat moet dan wel razendsnel, want je weet nooit wanneer die frummel weer wakker wordt en klaar is om nieuwe avonturen te beleven in de woonkamer. Bovendien ben je dus afhankelijk van hoeveel inspiratie en concentratie je hebt in die miezerige anderhalf uur dat je kind slaapt. Dán moet het namelijk gebeuren. En weet je: dan lukt het meestal het minst goed.
Klusjes tussendoor
Ben je thuiswerkende moeder? Dan zul je tussendoor vast ook de nodige huishoudelijke taken op je nemen. Even snel een stofzuiger door de kamer als je kind de Sahara heeft meegenomen uit de speeltuin, even snel een wasje in de droger en - goed dan - even gauw de drollen uit de kattenbak hengelen. Als je dan toch bezig bent…
Avonden en weekenden
Om toch de nodige uren productief te kunnen werken, ben je afhankelijk van oppas. Als je partner een reguliere baan heeft, moet jij de uren werk vaak in de avonden en weekenden zien te proppen. Dat is best te doen, ware het niet dat het ten koste gaat van je sociale leven. Niet alleen zie je je partner dus amper meer onder andere omstandigheden dan vanachter je laptopscherm, ook moet je vaak verjaardagen en feestjes afzeggen omdat je werk roept. Tja, leuk is anders.
Of ik mijn werk dus thuis kan doen? Even snel een taak afmaken moet kunnen, maar echt structureel twee volle werkdagen vanuit huis werken? Ik zou het vooral absoluut niet willen! Ik vind het heerlijk om op mijn werkdagen - gedoucht en wel - mijn kind bij opa en oma achter te laten en de deur uit te stappen voor een dagje op kantoor. Niet alleen heb ik dan alle ruimte om écht geconcentreerd aan het werk te zijn, heel eerlijk gezegd geniet ik ook gewoon erg van het feit dat ik die twee dagen in de week uitsluitend volwassenen om me heen heb om een ander gesprek mee te voeren dan over Peppa Pig, prentenboekjes en fruithapjes.
Wat vind jij lastig aan thuiswerken met kleine kinderen?
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (1) Stuur een bedankje