7 tips voor thuiswerkende moeders

7 tips voor thuiswerkende moeders
  • in Moeder
  • 0
  • 10683
  • 21/02/2019

“Oh wat héérlijk dat jij gewoon thuiswerkt! Kan ik op m’n vrije dag koffie bij je doen en kun je lekker veel tijd met je kinderen doorbrengen!” Pardon? Thuiswerken heeft zeker z’n voordelen als moeder, maar ook heel veel nadelen die je moet zien te managen. Wij geven tips!

Als thuiswerkende moeder ben je dus moeder én broodwinner in één. En het kutte is: dat kan eigenlijk helemaal niet allebei tegelijk op hetzelfde moment. Waar de meeste mensen naar kantoor rijden/fietsen/kruipen op maandagochtend om zich daar volledig te focussen op hun taken als werknemer, word jij geacht zowel je taken als moeder en als broodwinner tegelijk te doen. En dat zal niet vlekkeloos gaan. Maar met deze tips kom je wellicht een heel eind.

Lees ook:
Dit zijn de valkuilen van thuiswerken...

Plan je werkzaamheden goed en logisch

Het verschilt nogal of je kinderen hebt die naar school gaan of dat je een baby hebt die wakker wordt wanneer ‘ie zin heeft en misschien wel urenlang huilt. Als je kinderen naar school gaan biedt dit in ieder geval al een hoop rust overdag om je werkzaamheden uit te voeren. Maar ook een baby krijgt op een gegeven moment vaak een (voorspelbaar) ritme. Houd hier dus rekening mee in je planning. Plan telefoongesprekken overdag wanneer de baby slaapt of de kinderen naar school zijn en doe je administratie bijvoorbeeld ‘s avonds wanneer iedereen op bed ligt.

Kom in contact met andere working mums

Niets zo fijn als andere dames spreken die in hetzelfde schuitje zitten. Wellicht hebben zij nog tips voor je. Niet alleen met betrekking tot het combineren van werk en privé maar ook op het gebied van het runnen van een eigen bedrijf.

Temper je verwachtingen!

Het belangrijkste is dat je niet te hoge verwachtingen moet hebben van tevoren. Je zult in de knoei komen met je verschillende rollen als moeder en businesswoman. Je zult meerdere malen onderbroken worden van je werk, vaker dan je denkt. Je zult het lastig vinden om werk en privé gescheiden te houden. Houd hier rekening mee.

Maak je partner duidelijk dat je thuis wérkt en geen huismoeder bent

Zorg dat het tegenover je partner, maar ook tegenover vriendinnen, duidelijk is dat jij gewoon werkt. Je partner kan dus niet verwachten dat je ook nog tijd hebt om het huis te poetsen of te stofzuigen op je werkdag. Die verwachtingen moet je dus managen om gekibbel te voorkomen.

Maak afspraken met je kinderen

Als je kinderen al wat ouder zijn, kun je duidelijke afspraken maken wanneer je werkt en wanneer je tijd voor hen hebt. Je kunt het ook zichtbaar maken door je werk ook echt in je thuiskantoor te doen met de deur dicht in plaats van met je laptop aan de keukentafel te gaan zitten. Zo is het voor je kinderen duidelijk dat ze je niet kunnen storen.

Maak het jezelf makkelijk(er)

Omdat je thuis werkt heb je dus - afgezien van de reistijd die je bespaart - net zo weinig tijd als andere werkende moeders. En dus - als je er budgettair gezien ruimte voor hebt - is het echt geen schande om ook gewoon een schoonmaakster in te huren bijvoorbeeld. Of om één keer in de week een kant-en-klare maaltijd op tafel te zetten. Je brengt tenslotte ook geld in het laatje dus kun je af en toe ook best wat meer uitgeven om het jezelf wat makkelijker te maken!

Regel ook af en toe een oppas

Hetzelfde geldt voor een oppas. Heb je wel af en toe dagen nodig dat je flink moet kunnen doorknallen? Schroom dan niet om je kinderen naar opa en oma te brengen of een oppas in te huren. Het is tenslotte al luxe voor ze dat ze niet op ál je werkdagen naar het kinderdagverblijf, de oppas of naar opa en oma hoeven.

Heb jij nog goede tips voor thuiswerkende moeders?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50