De 5 meest gestelde vragen als ouders gaan scheiden

De 5 meest gestelde vragen als ouders gaan scheiden
  • in Relaties
  • 0
  • 866
  • 15/09/2023

Vrijdag 15 september is de Dag van de Scheiding. Onze BabyBytes-deskundige, advocate en scheidingsexpert Yvette beantwoordt de 5 meest gestelde vragen die in haar praktijk worden gesteld over scheiden.

Scheiden, hoe werkt dat?

Er zijn verschillende manieren waarop een scheiding geregeld kan worden. Zo kan een stel de scheiding gezamenlijk aanvragen door een gezamenlijke advocaat-mediator, maar je kan ook ieder een eigen advocaat in de arm nemen. Er zijn verschillende soorten mediators: zo zijn er mediators die familierecht advocaat zijn, mediators met een financiële, fiscale, pedagogische en/of psychologische achtergrond. Welke mediator het beste bij jullie past is afhankelijk van ieders eigen situatie. Uiteindelijk is er altijd wel een advocaat nodig om de echtscheiding aan te vragen.

Zijn er kinderen bij betrokken dan neemt een rechtbank de scheiding pas in behandeling als er een ouderschapsplan is opgesteld waarin ouders afspraken hebben gemaakt over de wijze waarop zij na de scheiding hun ouderschap willen vormgeven. Omdat een scheiding invloed heeft op het hele gezin en de afspraken ook de kinderen aangaan, spreek ik liever over een gezinsplan. Het gezin blijft immers bestaan. Ouders en kinderen scheiden niet, alleen liefdespartners gaan uit elkaar. Maak je samen afspraken dan wordt ook een echtscheidingsconvenant opgesteld waarin de financiële afwikkeling van het huwelijk wordt vastgelegd: wat gebeurt er met het huis, de bankrekeningen, overige vermogensbestanddelen, verzekeringen, pensioenen etc.

Wat als de één wil scheiden en de ander niet?

Als mensen gaan trouwen heb je twee keer een ‘ja, ik wil’ nodig maar voor een scheiding is één enkele ‘ik wil scheiden’ voldoende om de scheiding er ook echt te laten komen. Via een mediator kan je samen afspraken maken over hoe jullie het financieel regelen en hoe jullie je ouderschap gaan vormgeven na de scheiding.

Maar wat nou als één van de écht twee niet wil scheiden en niet mee wil werken aan afspraken maken? In dat geval kan die partner zich tot een eigen advocaat wenden. Linksom of rechtsom zal die scheiding er dan komen. Mijn advies is altijd: als je partner wil scheiden en jij niet, ga toch samen naar een mediator. Die scheiding die komt er, maar hoe de afspraken eruit gaan zien, daar kan jij wel invloed op uitoefenen, dus richt je daarop. Een goede mediator zal verder ook oog hebben voor het afhechten van jullie liefdesrelatie zodat jullie als ouders door kunnen zonder de frustraties van de partnerrelatie.

Heb ik recht op alimentatie?

Er zijn twee vormen van alimentatie: kinderalimentatie en partneralimentatie. Of je recht hebt op kinderalimentatie is afhankelijk van het inkomen van beide ouders en de zorgverdeling over de kinderen. Uitgaand van het klassieke gezin (vader werkt, moeder is thuis met de kinderen) heeft de moeder als die na de scheiding het merendeel van de zorg voor de kinderen nog steeds op zich neemt, recht op kinderalimentatie totdat het jongste kind 18 jaar is. Van 18 tot 21 jaar krijgen de kinderen een eigen recht op (jongmeerderjarigen) alimentatie. Als er kinderalimentatie was vastgesteld, wordt deze automatisch overgezet in jongmeerderjarigen alimentatie. Ouders kunnen afspreken dat studerende kinderen na hun 21e nog recht hebben op alimentatie, maar daar is geen wettelijke basis voor.

Alleen stellen die getrouwd zijn geweest of waar sprake was van een geregistreerd partnerschap kunnen daarnaast mogelijk nog aanspraak maken op partneralimentatie. Partneralimentatie is in beginsel voor de duur van de helft van het huwelijk (stel je was acht jaar getrouwd dan heb je recht op vier jaar) met een maximum van vijf jaar. Hier zijn echter tal van uitzonderingen op waarbij de belangrijkste is dat het recht op partneralimentatie wordt verlengd tot het moment dat het jongste kind twaalf jaar is. Dat geeft de verzorgende ouder tijd om voor het kind te zorgen. Vanaf de leeftijd van twaalf jaar kan de verzorgende ouder geacht worden ook zelf te werken. Uiteraard is ook hier het inkomen van beide partijen van belang. Een alimentatieplichtige kan ook nooit slechter af zijn dan de alimentatiegerechtigde en kinderalimentatie gaat altijd voor dus veelal is er geen geld ‘meer over’ om ook partneralimentatie te voldoen.

Steeds vaker zien we twee werkende ouders waardoor partneralimentatie ook minder vaak aan de orde is. Als ouders daarnaast de zorg over de kinderen evenredig verdelen, wordt ook vaak van kinderalimentatie afgezien en gewerkt met een zogenaamde kinderrekening waar bij de ouders geld op storten en uitgaven ten behoeve van de kinderen kunnen doen (zoals zwemles betalen, kleding kopen etc).

Vanaf twaalf jaar mogen de kinderen toch zelf kiezen waar ze gaan wonen?

Dit is wellicht het grootste misverstand in scheidingsland. Kinderen van twaalf jaar en ouder hebben een spreekrecht. Zij mogen bij de rechter hun mening kenbaar maken. Dit betekent echter niet dat zij mogen kiezen en dat is ook niet wenselijk. Een kind een keuze laten maken tussen zijn ouders is een onmogelijke opgave en zet een kind direct in een loyaliteitsconflict. Een kind van twaalf jaar en ouder mag dus wel naar zijn mening gevraagd worden en net als in het normale leven kunnen ouders de mening van het kind meenemen in hun oordeel maar het zijn en blijven de ouders die verantwoordelijk zijn voor de keuzes. Zeker als het om zulke belangrijke keuzes gaat als waar het kind zal komen te wonen.

Kan ik (met de kinderen) verhuizen?

Als ouders gaan scheiden wonen ze meestal samen op één plek. Na de scheiding moet een van beide ouders verhuizen, soms moeten zelfs beide ouders verhuizen omdat de voormalige echtelijke woning verkocht dient te worden. De vraag is dan waar gaan we heen? Voor de kinderen is het fijn als zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven en op hun eigen school. Soms is het niet mogelijk om in de eigen buurt een nieuwe woning te bemachtigen en dan is de vraag hoe ver mag ik verhuizen?

Dat een ouder woonachtig in Groningen niet zonder toestemming van de andere ouder naar Maastricht kan verhuizen spreekt wellicht voor zich, want hoe zullen de kinderen contact kunnen onderhouden met de andere ouder maar tot hoever mag het wel? Daar zullen ouders over in gesprek moeten. Zij kunnen een straal in kilometers afspreken of een reistijd met de fiets of met de auto. De afstand hangt ook af van de leeftijd van de kinderen en van de zorgreling. Ouders die de zorg gelijkwaardig verdelen dienen dichter bij elkaar in de buurt te wonen dan een ouder die zijn kinderen wellicht om het weekend ziet.

Daarbij, hoe jonger de kinderen, hoe meer afhankelijk zij zijn van hun ouders in het contact met de andere ouder, daardoor is het ook wenselijk dat ze dichter bij elkaar wonen zodat kinderen makkelijker zelfstandig even naar de andere ouder kunnen (al is het om even zijn voetbalschoenen op te halen of snel een knuffel te geven). Een ding staat vast: zonder toestemming van de andere (gezaghebbende) ouder mag je dus niet zomaar verhuizen.

Dag van de scheiding

Vrijdag 15 september is het de Dag van de Scheiding. Op die dag kan je kosteloos vragen stellen over alles wat met scheiden te maken heeft. Heb je vragen? Plan dan hier een gesprek bij me in. Gesprekken kunnen telefonisch, via zoom of fysiek plaatsvinden in Enkhuizen en duren maximaal 1 uur. De koffie en thee staan al klaar!

Lees ook:

Scheiden met een baby (op komst)
Ontmoet de experts: familierechtadvocate en mediator Yvette

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Ik ben Yvette Seen, advocate en scheidingsexpert bij Gezinsvriendelijk Scheiden. Opgegroeid in Luxemburg, gestudeerd in Leiden en inmiddels al weer jaren met mijn man en twee dochters woonachtig in West Friesland. Ik ben van nature vrolijk, open en een echte verbinder.  

Als advocaat regel ik de scheiding van ouders bij de rechtbank en als mediator begeleid ik hen bij het maken van duurzame afspraken voor een gelijkwaardig en harmonieus ouderschap in de toekomst. Dat brengt niet alleen ouders rust en duidelijkheid, maar ook de kinderen zodat zij ondanks de scheiding toch gewoon kind kunnen zijn en zich optimaal kunnen blijven ontwikkelen.  

Dat is niet altijd makkelijk. De transitie van liefdespartners naar co-ouders is complex maar waar een wil is, is een weg. En die weg, leer ik jullie te vinden!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50