Ontmoet de experts: familierechtadvocaat en mediator Yvette 

Ontmoet de experts: familierechtadvocaat en mediator Yvette 

BabyBytes-deskundige Yvette is gespecialiseerd familierechtadvocaat, mediator, scheidingscoach en parenting coördinator. Ze is de eigenaresse van het bedrijf Seen Familierecht. Ze begeleidt ouders in hun relatie en zorgt voor goede en waardevolle afspraken met het kind als middelpunt. In alle fases van de relatie kan ze helpen bij het maken van goede afspraken en beslissingen. In dit interview lees je wie Yvette is en waarom ze voor BabyBytes schrijft! 

Heb je kinderen en wat doe je het liefst met je kinderen? 

Ik heb twee dochtertjes Charlotte en Tessa. Met mijn dochters ga ik graag zwemmen, gelukkig houden ze daar ook van. Ik lig namelijk het liefst de hele dag in het water en ga vaak zwemmen. De kinderen zwemmen liever binnen maar voor mij maakt het niet uit of het binnen of buiten is.

Welke drie karaktereigenschappen omschrijven jou het beste? 

Ik ben energiek en spontaan. Ik hoor ook vaak van mensen dat ik echt een spring in het veld ben. Lekker vrolijk dus! Gezien het werk dat ik doe, is dat ook wel een mooie tegenhanger.

Waarom ben je gaan werken als familierechtadvocaat, mediator en scheidingscoach? 

Ik ben er als het ware ingerold. Ik heb criminologie gestudeerd met keuzevakken rechten. Dat beviel mij goed dus ben ik ook de studie rechten gaan doen. Bij het advocatenbureau waar ik vervolgens ben gaan werken heb ik mij eerst beziggehouden met strafzaken. Dat paste niet echt bij mij. Ik heb toen kennis gemaakt met het familierecht. Dat vond ik veel leuker en ben mij dan ook gaan specialiseren als familierechtadvocaat. Daarnaast heb ik een mediator opleiding gedaan. Ik merkte dat ik met andere advocaten die zelf ook mediator waren, fijnere gesprekken had en mensen beter kon begeleiden. Het was zo fascinerend dat ik dat ook moest gaan doen van mijzelf. Onlangs heb ik ook een coaching opleiding daarbij gevolgd en zo rol ik van het een in het ander.  

Waarom ben je voor jezelf gaan werken? 

Als familierechtadvocaat sta je of de vader of de moeder bij. De vader en moeder staan dan tegen over elkaar bij de rechtbank. Dat voelde niet meer goed. Ik ben ervan overtuigd dat ouders beter zelf beslissingen kunnen nemen aangaande hun kroost dan de rechter. De strijd tussen ouders werd door een procedure vaak alleen maar meer gevoed in plaats van dat het minder werd. Ik lag daar vroeger zelf nog weleens van wakker en besloot daarom dat het anders moest. Ik wil dat ouders door een deur kunnen en samen een goede oplossing vinden. Ik hakte in 2021 de knoop door om voor mijzelf te beginnen. Dan kon ik het aanpakken op mijn eigen manier.  

Wat is je drijfveer om dit werk te doen?

Bij mijn eigen kinderen zag ik wat voor effect het had als ouders ‘onhandig’ deden. Daar bedoel ik mee; veel werken, niet op elkaar afgestemd zijn, afspraken maken die langs elkaar lopen. Mijn partner en ik hebben een goed huwelijk, alleen wij waren soms ook onhandig bezig. Dan zie je wat voor stress dat de kindjes geeft. Moet je nagaan wat voor stress een kindje ervaart als je geen goed huwelijk hebt. Vaak willen ouders het wel goed doen, maar weten ze niet goed hoe. Daar wil ik graag bij helpen! 

Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven? 

Ik start mijn dag op kantoor. Ik plan mijn gesprekken meestal in de ochtend. Dit doe ik omdat iedereen dan nog lekker fit is. In de middag werk ik de gesprekken uit of maak ik convenanten en ouderschapsplannen. Ik doe één keer per dag een gesprek met een stel omdat het veel energie kost. 

Wat is het bijzonderste of gekste wat je bent tegengekomen in je praktijk? 

Genoeg, GTST is er niks bij! Iedere relatie is natuurlijk uniek. Bijna bij alle stellen is er wel een rode draad te vinden. Waar ouders vaak tegenaan lopen, is dat ze alleen blijven hangen in hun vader- of moeder rol. Er wordt te weinig ‘gedate’ en gesproken met elkaar. Vaak krijgen de ouders als het kind uit huis is de realisatie dat ze elkaar verloren zijn. Dat patroon zie ik geregeld.  

Wat maakt jou nou zo anders dan de andere advocaten en coaches? 

Dat ik ouders samen bijsta. Ik ken maar twee andere advocaten die dat doen. Daarbij heb ik als mediator een juridische achtergrond dus kan ik de stellen ook extra juridische informatie geven. Soms ga ik als kameleon tewerk. Dan sta ik achter de man en zeg ik wat ik zou adviseren als ik zijn advocaat zou zijn. Daarna doe ik dat bij de vrouw. Zo kunnen ze samen een betere beslissing maken. Ook heb ik de kernopleiding afgerond. Het woord zegt het al, ik kom dan echt tot de kern bij mijn klanten. Een echte verandering moet van binnenuit komen.  

Waarom schijf je voor BabyBytes? 

Ik schreef al artikelen op LinkedIn dus bezig zijn met schrijven vond ik al erg leuk. Ik schrijf voor BabyBytes omdat ik mensen wat eerder in het proces attent wil maken wat er mis kan gaan in een relatie of hoe je een scheiding kan voorkomen.  

Wat wil je de lezeressen van BabyBytes meegeven in het leven? 

Blijf daten met je partner, en heb het vooral niet over de kinderen ;). Geef aan als je iets spannend vindt om te vertellen, juist omdat je elkaar niet kwijt wilt raken. Dat verbindt. 

 

Lees ook: 

Erkenning en gezag: hebben jullie dat goed geregeld? 
Ontmoet de experts: Voedingsdeskundige Roos

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50