Dag van de alleenstaande ouder

Dag van de alleenstaande ouder
  • in Moeder
  • 0
  • 550
  • 21/03/2024

21 maart is niet alleen het begin van de lente, maar ook de Dag van de alleenstaande ouder. Deze dag bestaat om aandacht te geven aan een groeiende groep eenoudergezinnen. Goede reden om ze met deze dag in het zonnetje te zetten!

Voordelen alleenstaand ouderschap

Wanneer je je kindje in je eentje opvoedt, denk je misschien eerder aan de dingen die hij mist. Maar het heeft ook voordelen om kind van een alleenstaande ouder te zijn:

Je kindje is een snelle leerling

Doordat er met één ouder minder tijd is voor veel aandacht, leert je kind dat hij zich vaak sneller moet aanpassen in een situatie. Zal hij  sneller verantwoordelijkheden op zich nemen in bijvoorbeeld het huishouden. Zo leert hij om sneller zijn eigen keuzes te maken.

Ze hebben meer zelfvertrouwen

Doordat je kindje sneller leert om zijn eigen keuzes te maken, is hij vaak zelfstandiger. Hierdoor wordt hij vaker betrokken bij belangrijke beslissingen. Dat vergroot zijn zelfvertrouwen.

Jullie hebben een hechte(re) band

Omdat er geen andere ouder is, bespreekt jouw kindje alles met jou. En daarom zullen die gesprekken meer open zijn. Door zo open met elkaar te zijn, begrijpen jullie elkaar beter en hebben jullie een hechtere band. Dit is ook omdat er vanuit beide kanten extra dankbaarheid is en omdat jullie veel respect voor elkaar hebben.

Tips voor de alleenstaande ouder

Als alleenstaande ouder probeer je alle ballen hoog te houden, maar soms gaat dat gewoon  niet. Dus zit je met je handen in het haar, wij hebben wat tips voor je op een rijtje gezet:

Neem tijd voor jezelf

Het is niet makkelijk, maar probeer het. Het is belangrijk om ook wat tijd voor jezelf vrij te maken, zodat je er weer lekker tegenaan kunt. Al is het even een serie kijken wanneer je kleintje slaapt. Of doe een lekker muziekje aan tijdens het koken, wanneer je kind met iets bezig is. Probeer het uit die kleine momenten te halen, de was kan je morgen ook nog opvouwen.

Koester de mensen om je heen

Heb je het geluk dat je lieve mensen om je heen hebt  die je willen helpen? Maak daar gebruik van. Neem hulp aan, en durf ook hulp te vragen. Zo kan jij je (huishoudelijke) taakjes afmaken, of juist genieten van je me-time.

Hou een routine aan

Een routine is niet alleen fijn voor je kindje maar ook voor jezelf. Zorg bijvoorbeeld voor een duidelijke bedtijd, etenstijd enzovoorts. Zo sta jij niet zo snel voor verrassingen, en is je kindje rustiger door de herkenbare momenten in de dag.

Pak je slaap

Wanneer je kindje s ’avonds in bed ligt, blijf zelf dan ook niet te laat op. Je slaap is een grote energiebron, en als je daar weinig van hebt, gaat het vaak allemaal niet zo lekker. Blijf niet te lang wakker, en ga echt op tijd naar bed. Je kleine kan namelijk ook nog beslissen dat hij die nacht juist niet wil slapen.

Wees creatief maar houd het eenvoudig

Wanneer je alleenstaand bent, heb je niet zo heel veel tijd. Daarom hoef je echt niet overdreven activiteiten te plannen, waar je eigenlijk geen energie en tijd voor hebt. Wees creatief! Maak van een uitje , iets heel speciaals voor je kind. Probeer je to-do lijstje te combineren met iets leuks voor je kind: wanneer je bijvoorbeeld je auto moet schoonmaken in de wasstraat. Maak er een spelletje/activiteit van: als je de auto wilt stofzuigen, geef je kindje een mat en laat hem daar zijn gang mee gaan. Of met huishoudelijke klusjes: zorg dat hij een kleine taak heeft (bijvoorbeeld met de was: laat hem zijn eigen opvouwen). Zo is hij lekker bezig, en heb jij een klein beetje hulp en kan je nog je ding te doen.

Je bent niet alleen

In tien jaar (2013-2023) zijn er ongeveer 107.000 eenoudergezinnen bij gekomen. Het aantal groeit dus, en daarom is aandacht voor deze groep juist nodig. Dit maakt zo’n dag als vandaag, de Dag van de alleenstaande ouder, heel belangrijk, omdat alleenstaande ouders hiermee het gevoel krijgen dat ze er niet alleen voor staan.

Vaak zoek je als alleenstaande ouder herkenning in je omgeving. Heb je niemand in je directe omgeving die in hetzelfde schuitje zit, zoek online steun. Op Facebook, Instagram of via Google zijn er genoeg community's en verenigingen met alleenstaande ouders die je kunnen steunen en met wie je herkenbare situaties kunt delen.

Bam-Mam

Een van die verenigingen is Vereniging Bam-mam. Zij brengen bewust alleenstaande moeders, en vrouwen die bewust alleenstaand moederschap overwegen, met elkaar in contact. Je kunt elkaar vragen stellen, en er kan informatie of tips uitgewisseld worden. Zo krijg je het gevoel dat je er niet alleen voor staat.

Heb jij nog een tip of een vraag die je wilt delen over het alleenstaand ouderschap?

Lees ook:

7 tips voor het daten als single moeder
Elisa is single moeder: 'Haar vader heeft haar nog nooit gezien'

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50