Elisa is single moeder: 'haar vader heeft haar nog nooit gezien'

Elisa is single moeder:
  • in Moeder
  • 0
  • 36009
  • 26/06/2022

Als ik naar het contact tussen mijn man en onze kinderen kijk, kan ik me niet voorstellen dat er moeders zijn die alles alleen moeten doen. Toch zijn er veel vrouwen die er in de opvoeding echt alleen voor staan. Eén van hen is Elisa (27), die sinds kort alleenstaande moeder is van haar dochter (1).

“Ik kende mijn ex ruim een half jaar via een gezamenlijke vriendin, toen mijn menstruatie opeens uitbleef. Ik vertelde hem dat ik niet ongesteld was geworden en een zwangerschapstest wilde gaan doen. “Als jij zwanger bent, laat je het weghalen!” zei hij. Dat was ik niet van plan en toen is hij weggegaan en heeft hij vrijwel al het contact verbroken.”

Elisa heeft er nooit over getwijfeld of ze de zwangerschap voort wilde zetten of niet. “Het was voor mij meteen duidelijk: dit kindje zou er zeker komen! Ook had ik ergens de hoop dat mijn ex bij zou draaien. We hebben het wel eens over kinderen gehad. Dat we daar in de toekomst wel voor open stonden. Helaas was hij niet voor rede vatbaar. Hij wilde zijn studie afmaken, nog veel reizen en stond voorlopig nog niet open voor ‘een volgende stap’. ‘Als jij het kindje wilt houden, moet je dat zelf weten. Ik wil er niets mee te maken hebben.’”

Hulp

De zwangerschap verliep helaas niet zonder problemen. Elisa had erg veel last van misselijkheid en bekkeninstabiliteit. “Ik kon niets meer in het laatste trimester. Ik ben vanaf dertig weken zwangerschap weer bij mijn ouders in huis gaan wonen. Zonder hen had ik het echt niet gekund. Ik ben ze zo dankbaar voor hun hulp! Mijn ouders hebben mijn keuze voor het kindje ook nooit veroordeeld. Ze zeiden meteen dat ze me zouden helpen waar ze konden, en dat hebben ze dus gedaan.”

“Het was een warme dag in augustus toen Valérie werd geboren. Ik herkende het gezicht van haar vader direct in haar pasgeboren snoetje. Dat was wel even een pijnlijk besef, dat degene waar ik het allermeest van hield in de hele wereld zoveel leek op iemand die me zo’n pijn had gedaan. Desondanks hadden we een heerlijke start. Valérie deed het geweldig en ik genoot van ieder moment. Hoe zwaar de zwangerschap ook was, de eerste periode met haar was fantastisch."

Knalroze kraamweek

"Toch heb ik na de knalroze kraamweek nog even een moeilijke tijd gehad. Het deed me heel veel om te beseffen dat mijn ex niets met zijn dochter te maken wilde hebben. Ik heb hem na Valérie’s geboorte nog een aantal keer berichtjes en foto’s toegestuurd, maar daar heb ik nooit meer een reactie op gehad. Dat hij niets met mij te maken wil hebben vind ik best. Maar dat hij zijn dochter - mijn prachtige, kleine meisje - zo afwijst, vind ik hartverscheurend.

Valérie is inmiddels een echte dreumes. Ze ontwikkelt zich als een trein. Ze kon lopen toen ze tien maanden was en spreekt al enkele woordjes. Ik vind het soms echt wel zwaar om er alleen voor te staan. Vooral de nachten (Val wordt nog steeds regelmatig wakker ‘s nachts) breken me soms op. Maar ik probeer vooral de voordelen van het single moederschap te zien: ik heb zelf haar naam uit mogen kiezen, ik bepaal de opvoeding en ik merk dat onze band bijzonder sterk is, omdat wij alleen elkaar hebben.”

Elisa ziet de toekomst zonnig in: “Valérie en ik redden ons goed samen. Mijn ouders springen bij waar mogelijk en verder gaat Val naar het kinderdagverblijf als ik aan het werk ben. Ik hoop oprecht dat haar vader zich in de toekomst bedenkt en alsnog contact met haar opneemt. Hij heeft mij ontzettend gekwetst, maar het lijkt me voor haar heel belangrijk om te weten van wie ze haar prachtige krullen heeft.”

Lees meer: Help! Mijn man is vader! 

Over een nieuwe partner is ze echter duidelijk: "Die moet absoluut ook voor Valérie kiezen! Ik heb sinds haar geboorte een keer gedate, maar dat werd niets. Toen hij erachter kwam dat ik al een dochter had, veranderde de sfeer al snel. Jammer, maar mijn dochter staat absoluut op de eerste plaats. Haar ene ouder heeft haar al laten vallen, ik zal er álles aan doen om haar nooit teleur te stellen!"

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50