Controversieel: kleine kinderen met oorbellen

Controversieel: kleine kinderen met oorbellen

Oorbellen bij kleine kinderen zijn al jaren een controversieel onderwerp. Er zijn voorstanders en tegenstanders, maar een ding is zeker: het is zo'n onderwerp waar niemand het over eens wordt. Veel beroemdheden laten het doen, tot afschuw van hun volgers en fans. 

Bekende personen met kleine kinderen 

Gaatjes laten prikken bij hele jonge kinderen wordt al vaak bekritiseerd, laat staan als een bekend persoon dat bij zijn jonge kinderen laat doen. Denk bijvoorbeeld aan de Kar-Jenners.  

Kylie Jenner, bekend van de realityserie Keeping Up With The Kardashians en multimiljonair, liet bij dochter Stormi toen ze vijf maanden was, gaatjes prikken. In een video, geplaatst op haar Instagram, konden volgers zien dat de oren van Stormi versierd waren met zilveren knopjes. Een fan reageerde verontwaardigd: "Hoe kan ze nou gaatjes in die baby doen? Ik zou mijn kind nooit zoveel onnodig pijn doen." 

Khloe Kardashian, haar oudere zus en moeder van twee, heeft ook haar lading haat gekregen. Toen Khloe namelijk haar 34e verjaardag vierde, ging alle aandacht naar haar dochter True, omdat ze op een leeftijd van twee maanden al gaatjes in haar oren had. Volgers reageerde geschokt en lieten een grote hoop haatreacties achter. 

Cultuur 

In sommige culturen zijn oorbellen bij kleine kinderen heel normaal. Piercings worden vaak gezien als een vorm van zelfexpressie en geven iemand de kans om een eigen persoon te worden. Van holbewoners tot oude culturen en beschavingen, ze gebruikten piercings om zich te onderscheiden en gedachten uit te drukken. Nu valt er natuurlijk te discussiëren of een baby, dreumes of peuter gaatjes nodig heeft, aangezien ze nog zo jong zijn en afhankelijk van hun ouders of verzorgers, maar deze beslissing is er eentje waar goed over nagedacht moet worden. 

Minimumleeftijd voor oorbellen 

In Nederland is er geen minimumleeftijd wanneer een kind gaatjes mag. Er zijn juweliers het al doen bij baby's vanaf drie maanden, maar ook juweliers die de leeftijd hebben verhoogd naar minimaal vijf jaar. Kortom, het hangt dus af van de juwelier! 

Toegewijd 

Als je besluit om gaatjes te laten schieten bij je kind, is het handig als je er vol toewijding in stapt. Gaatjes schieten doet pijn, ongeacht de leeftijd en het kan gebeuren dat de oortjes gaan ontsteken of dat je kind er last van krijgt. Volg daarom goed het advies van de juwelier op. Ontsmetten en losdraaien zijn heel belangrijk.

Wat is jouw mening op oorbellen bij kleine kinderen? 

Lees ook

Oorbellen bij een baby: dít vinden onze lezers ervan
Hilary Duff onder vuur omdat ze oorbellen bij haar baby liet schieten

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Jvb

    Holbewoners. En zelfexpressie, bij een baby? Serieus 🤦‍♀️ Geef dan als voorbeeld dat Hindoestanen de oren piercen ter bescherming van het kind. Dat het in veel culturen heel gebruikelijk is, zoals bij oa Antillianen. Bij de een is het gebruikelijk, bij een ander niet. Je vindt het mooi, of niet. Allemaal prima toch.

  • Charliecharlie

    Ugh ook weer zo’n irritant mamaruzie-onderwerp. Het is zo zinloos om hier artikelen over te schrijven. Polariserend is een groot woord voor dit onderwerp, maar is wel waar het op neerkomt eigenlijk.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50