Cicilia: ‘Moederschap is een fulltime job’

Cicilia: ‘Moederschap is een fulltime job’
  • in Moeder
  • 0
  • 622
  • 24/03/2024

Cicilia is gezinsvoogd, heeft een eigen zorgbedrijf: jeugd- en zorgland en is ook nog eens parttime nagelstyliste. Maar het allerbelangrijkste; ze is ook nog moeder. Volgens haar is dat op zichzelf al een fulltime job: 'Als moeder kun je zo tien functies op je cv zetten'.

Kinderen

"Wij zijn een samengesteld gezin. Ik heb vier kinderen en mijn man heeft uit zijn vorige huwelijk een zoon van 16. Die ontmoette ik voor het eerst toen hij bijna drie jaar oud was. Zijn moeder keek niet naar hem  om, dus nam ik die rol op me. Ik ben van mening dat je een moeder bent als je ervoor een kind bent. Dus als je voor je kind zorgt, normen en waarden meegeeft, kunt sturen, begeleiden en ondersteunen. Dat ben ik gaan doen, samen met mijn man. Tot op de dag van vandaag zegt hij: ’ Nou mam, kwam ik maar uit uw buik vandaan’  en ik vertel hem dan: ‘Maar schat, jij bent gewoon mijn zoon. Je komt biologisch niet uit mijn buik, maar je bent gewoon mijn zoon.’ Ik vind het wel belangrijk dat hij weet wie zijn biologische moeder is. Ik vind het anders voor mijzelf niet eerlijk om hem daarin te beperken.”

“Ik heb nog een zoon  van 15 jaar, mijn biologische zoon. Met zijn vader ben ik niet meer samen. Maar ik vond, net zoals bij de  oudste, het heel belangrijk dat hij weet wie zijn vader is. Met hem hebben wij een hele goede verstandhouding. Vijf jaar geleden werd ik zwanger van mijn jongste zoon. Ik wilde heel graag nog een derde kind, maar dat lukte in eerste instanties niet. Wonder boven wonder werd ik vijf jaar geleden toch nog zwanger. Tussen de oudste en jongste zoon zit zo'n tien jaar verschil."

Baarmoederhalskanker

“Tijdens de zwangerschap van mijn jongste zoon had ik constant bloedingen. Uiteindelijk na ruim vier maanden, kwam en ze erachter dat ik baarmoederhalskanker had. Dus ik had een keuze: ofwel de zwangerschap beëindigen en direct behandelen, of de baby houden met het risico op uitzaaiingen. Ik heb gekozen voor het laatste. Daardoor heb ik heel mijn zwangerschap bloedingen gehad. Ik was moe, ik had haaruitval, veel hoofdpijn, ik voelde mij niet goed, misselijk, enzovoorts. Uiteindelijk is die kleine geboren. Toen heb ik vier chemo’s gehad en drie operaties. Ik zat in het beginstadium, ik had geen uitzaaiingen dus alles is goed verlopen. Het heeft zo’n anderhalf jaar geduurd. Ik ben nu ruim drie jaar schoon, gezond kan ik ook voorzichtig zeggen."

Verrassing

“Nadat ik behandeld was, kreeg ik te horen dat ik waarschijnlijk geen kinderen meer kon krijgen. Ik had daar vrede mee, ik had er drie en was God daar heel dankbaar voor. Geheel onverwacht: ik raakte in 2022 weer zwanger van mijn dochter. Ik kwam heel toevallig achter mijn zwangerschap toen ik een buikwandcorrectie doen. Hiervoor kreeg ik eerst nog even een check-up, omdat ik onder medische controle sta. Na de screening kwamen ze mij feliciteren met mijn zwangerschap! Ik was in ontkenning: ‘Dat kan toch niet? Dit is een grapje.’ Maar nee, het was waar; en  ik was al ruim drie maanden zwanger. Drie weken erna wist ik al wat het ging worden, een meisje, ik kon mijn geluk niet op!”

Aandacht verdelen

"Omdat ik een groot gezin heb met twee oudere en twee jongere kinderen, probeer ik mijn aandacht te verdelen. Een keer in de maand doe ik samen met mijn oudste zonen leuke dingen. Daarnaast doe ik dat ook met mijn twee jongste, dit probeer ik elk weekend te doen. Ik doe nu ook een keer in de drie maanden iets voor mijzelf. Want ook Cicilia bestaat nog. Ik ga vaak met wat vriendinnen uiteten of lunchen. Het is even fijn om het over van alles te hebben. Tijdens zulke momenten kan ik lekker mezelf zijn. Niet vrouw van, dochter van, moeder van, zus van, gezinsbegeleider van of nagelstyliste van. Nee , het gaat nu om  mij: ‘I k ben Cecil en ik zit tegenover die vriendin’. Dat vind ik gewoon heel leuk. Het betekent zoveel voor mij, hoewel het voor anderen vaak als normaal wordt beschouwd." 

“Daardoor ben ik, vind ik persoonlijk, een nog leukere moeder geworden. Ik kan af en toe de muziek aanzetten en een dansje doen tijdens het dweilen bijvoorbeeld. Dan kijken mijn kinderen mij echt aan van: ‘Nou mam, heb je de lotto gewonnen?’ Dat is ook zo, alleen ik ben niet rijk in mijn portemonnee, maar in mijn hart.”

Moederschap

“Het moederschap houdt voor mij in dat het een feestje is. Het is maar hoe je er ernaar kijkt. Moederschap is eigenlijk het omarmen van jouw Dagelijkse zorgen, en dat is hoe ik ernaar kijk. Als je het omarmt, zie  je het niet meer als zorg, maar als een uitdaging. Als  je dat zo kan bekijken, kun je elk obstakel overwinnen. Want je bekijkt het niet meer als een hobbel maar als een lage drempel . Dat is hoe ermee omga in het moederschap.”

“Daarnaast is het moederschap ook echt een fulltime job. Je bouwt er als het ware een cv mee op. Want als moeder ben je niet alleen moeder, maar ook: een maatschappelijk werker, administratief medewerker, psycholoog (voor jezelf, je kinderen, je partner etc), psychiater, kok, verzorger, pedagogisch medewerker, juf, schoonmaakster, verpleegster. Het zijn al tien functies die je uitoefent thuis, naast je huidige functie die je buitenhuis ook nog hebt. Verder ben je nog eens dochter van, moeder van, zus van, nicht van, vriendin van, partner van, dat zijn ook heel veel functies. Het komt er uiteindelijk op neer dat je als vrouw multifunctioneel inzetbaar bent. Je bent een duizendpoot.”

Boodschap

“Uiteindelijk is het moederschap  wel wat ik had verwacht. Hiermee is mijn doel ook bereikt. Ik hoop dat alle lezeressen, hier haar voordeel of kracht uithaalt. Droom je mooiste leven. Manifesteer in je eigen ontwikkeling en dromen. Wees open en probeer informatie in te winnen, om van jezelf een nog betere ik te maken. Je bent nooit uitgeleerd. School is maar een vak dat je studeert, het maakt je niet slim. Het leven is een school, want je bent continu aan het leren. Dat is wat ik iedereen wil meegeven, doe ik namelijk ook bij Jeugd- en zorgland en bij mijn klanten van mijn nagelstudio. Dat gun ik mensen echt."

Lees ook:

Britt: 'Ik had niet zonder de hulp van opa's en oma's gekund’
Els (37): Na jaren van ellende eindelijk een wonder

Beeld: Pexels

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50