Borstvoeding geven: hoe kan ik mijn melkproductie verhogen?
- Redactie
- in Voeding
- 0
- 506
- 14 dagen
Het geven van borstvoeding heeft veel voordelen. Toch is het voor veel vrouwen niet altijd even makkelijk. Zo kan het soms lastig zijn om je melkproductie op gang te krijgen en loopt je melkproductie terug. Hoe zorg je ervoor dat je melkproductie toeneemt?
Hoe werkt de melkproductie?
Tijdens je zwangerschap beginnen je borsten zich al voor te bereiden op het aanmaken van melk. Deze productie start dus al voor de bevalling, maar wordt pas na de geboorte echt voortgezet. De hormonen oestrogeen, progesteron en prolactine zorgen voor de groei van de melkklieren en melkkanalen. Wanneer je kindje geboren is en aan je tepel zuigt, ontstaat het toeschietreflex. Dit houdt in dat er een signaal naar je hersenen wordt gestuurd, waardoor de hormonen prolactine en oxytocine vrijkomen. Deze hormonen stimuleren de aanmaak van melk en zorgen ervoor dat de melk naar de tepel toeschiet. Als je je baby vanaf de geboorte zo vaak mogelijk aan de borst laat drinken, wordt de melkproductie optimaal gestimuleerd.
Waarom kan je melkproductie teruglopen?
Bij sommige vrouwen gaat het geven van borstvoeding niet vanzelf, en de melkproductie kan teruglopen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Je legt je baby te weinig aan de borst.
- Je baby hapt niet goed aan of heeft moeite met zuigen.
- Je baby krijgt bijvoeding, waardoor zijn maagje al gevuld is.
- Je baby zuigt vaker uit een speen of fles, wat kan leiden tot inefficiënt drinken aan de borst.
- Je ervaart te veel stress.
- Je gebruikt alcohol, nicotine, cafeïne of bepaalde medicijnen die de melkproductie verminderen.
Tips om je melkproductie te verhogen
Als je melkproductie afneemt is er geen rede tot paniek. Er is een aantal handige tips om je melkproductie te verhogen. Deze tips kun je thuis makkelijk toepassen. Als deze tips niet werken kan je altijd een lactatiedeskundige of huisarts om hulp vragen.
Leg je kind frequent en consistent aan
Om je melkproductie te verhogen, is het belangrijk om je baby consistent en frequent aan te leggen. Wanneer de borst gestimuleerd en leeggedronken wordt, geven je hersenen het signaal om nieuwe melk aan te maken. Het wordt aanbevolen om 8 tot 12 voedingsmomenten per dag in te plannen.
Bied beide borsten aan
Als je merkt dat je baby de ene borst goed leeg heeft gedronken en minder actief aan het drinken is, bied dan de andere borst aan. Bij de volgende voeding begin je met de borst waarmee je de vorige voeding bent geëindigd.
Masseer je borst of pas borstcompressies toe
Om de melkstroom in je borst te bevorderen, kun je je borst masseren met draaiende bewegingen. Geef daarbij ook druk op plekken waar je borst nog vol aanvoelt. Deze borstcompressies helpen je borsten goed leeg te maken, wat de melkproductie stimuleert.
Neem verschillende houdingen aan
Voor sommige vrouwen kan het helpen om tijdens het voeden verschillende houdingen te proberen. Dit kan ervoor zorgen dat je baby efficiënter drinkt en verstoppingen in de melkklieren voorkomt. Doordat je baby de borst beter leegdrinkt, wordt het proces van melkproductie gestimuleerd.
Neem voldoende rust
Probeer zo veel mogelijk rust te nemen. Stress is een grote factor die de melkproductie kan verminderen. Heb vertrouwen dat het goedkomt met de borstvoeding. Zorg ervoor dat je tijdens het voeden een rustige omgeving hebt. Dit kan helpen om het toeschietreflex sneller op gang te brengen. Huid-op-huidcontact met je baby kan zowel jou als je kindje een veilig en ontspannen gevoel geven, wat ook gunstig is voor het toeschietreflex.
Let op je eigen voeding
Het geven van borstvoeding kost veel energie. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eet voldoende én gezond, zodat je genoeg energie hebt om borstvoeding te geven en je melkproductie weer goed op gang kan laten komen.
Heb jij ook moeite met je melkproductie?
Lees ook:
Kan je oude en nieuwe borstvoeding mixen?
Dit kan je verwachten in de eerste week dat je borstvoeding geeft
Lekker luisteren: podcast over pre-eclampsie
Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!
Reageer op dit artikel
reacties (0)