Bijna 1 op de 10 rookt tijdens de zwangerschap

Bijna 1 op de 10 rookt tijdens de zwangerschap

Negen procent van de BabyBytes-lezeressen geeft toe wel eens gerookt te hebben tijdens de zwangerschap. Onlangs plaatsten we een poll op onze Instagram-pagina, waarop moeders anoniem konden laten weten of zij wel eens gerookt hadden. Bijna één op de tien van de ruim 350 respondenten gaf aan dit wel eens gedaan te hebben.

Negen procent

De resultaten komen overeen met een onderzoek van het Trimbos-instituut uit 2017. Ook hierin kwam naar voren dat negen procent van de moeders tijdens de zwangerschap gerookt heeft.

Lees ook:
43% vrouwen begint weer met roken na bevalling

Jonge moeders

Uit het onderzoek van Trimbos bleek verder dat het vaak jonge moeders zijn tussen 18 en 24 jaar, die de sigaret niet kunnen weerstaan tijdens de zwangerschap. Ook zijn het vaak moeders met een lage of middelbare opleiding of moeders die zonder partner wonen.

Kritiek

Uit onze poll bleek verder dat 36 procent van de BabyBytes-lezeressen wel eens kritiek heeft gegeven op zwangere vrouwen die aan het roken waren. Helaas zorgt het geven van kritiek er niet voor dat zwangere vrouwen stoppen met roken.

Heb jij gerookt tijdens de zwangerschap?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija was online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en dreumes Norah (oktober 2019) en baby Hunter (mei 2021). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50