Beginnen met zindelijkheidstraining: dit is handig om te weten

Beginnen met zindelijkheidstraining: dit is handig om te weten

Wat zou het aan kosten schelen als je kind uit de luiers is! Maar is hij er wel aan toe? Wij hebben een aantal handige tips als je begint met zindelijkheidstraining.

Zindelijkheidstraining betekent dat je je kleine leert om het potje of het toilet te gebruiken als hij moet plassen of poepen. De gemiddelde leeftijd dat een kind zindelijk wordt ligt tussen de 18 maanden en 3 jaar. Om je kind zo ver te krijgen zal dat heel wat van je geduld vergen. Doe het stap voor stap. Begin eerst met je kind overdag zindelijk te maken en pak dan de nacht aan.

Tips

Waar moet je aan denken als je aan de zindelijkheidstraining wil beginnen? Dit is handig om te weten:

  • Laat je kind leidend zijn bij de zindelijkheidstraining. Het heeft weinig zin om eraan te beginnen als je kind geen interesse in een potje of het toilet heeft.
  • Wees niet bang voor ongelukjes, want die horen er eenmaal bij. Dus maak het ook niet groter als het gebeurt. Benadruk vooral de positieve kanten en geef complimenten als het op het potje/toilet lukt.
  • Stickervellen doen het goed om te laten zien wanneer het is gelukt om een plas of poep te doen op het potje/toilet.
  • Verliest je kind zijn interesse in het potje of het toilet, neem dan even een pauze in de zindelijkheidstraining totdat er weer een beetje interesse is.
  • Als je kind last heeft van obstipatie, neem dan ook even een pauze en pak het weer op als hij er geen last meer van heeft.
  • Een vakantieperiode is handig om met de zindelijkheidstraining te beginnen, maar doe het niet tijdens een vliegreis of een lange autorit.

In de BabyBytes-encyclopedie kun je meer informatie vinden over zindelijkheidstraining.

Lees ook:

Potjestraining: tips om je kind zindelijk te krijgen in de nacht
OMG: deze zindelijkheids HACK!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50