Baby’s waarschijnlijk ook getest op spierziekte SMA

Baby’s waarschijnlijk ook getest op spierziekte SMA
  • in Baby
  • 0
  • 1501
  • 29/10/2019

Niks zo erg als een ziek kind, dit ben je natuurlijk ten alle tijden het liefste voor. Staatssecretaris Blokhuis denkt daar net zo over en wil dat er getest gaat worden op de spierziekte SMA. Dit is een heftige ziekte die ongeveer bij 15 kleine kindjes per jaar wordt vastgesteld.

Spierziekte SMA

Bij de ziekte SMA is er iets mis met de zenuwcellen in het ruggenmerg. Hierdoor raken de spieren verzwakt of verlamd en daardoor kunnen de kindjes niet lopen of zitten. Er is nu 2 jaar een medicijn op de markt die de symptomen van deze heftige ziekte kunnen verminderen. De voorwaarde is alleen wel dat de ziekte vroegtijdig ontdekt moet worden. Als dit niet het geval is is de schade niet te herstellen. Zonder hielprik worden de eerste symptomen vaak pas na een paar maanden duidelijk, als het kind niet kan zitten. 

Het zekere voor het onzekere nemen

De staatssecretaris is een paar maanden geleden door de Gezondheidsraad geadviseerd om SMA in de hielprikscreening op te nemen. Het werkt als volgt: een paar dagen na de geboorte van de baby krijgt hij of zij een prikje aan de onderkant van de voet. Er wordt dan bloed afgenomen waarmee de eventuele afwijkingen kunnen worden vastgelegd. Het kabinet laat het RIWM eerst nog verder onderzoek doen, dus waarschijnlijk kunnen onze baby’s pas op zijn vroegst volgend jaar hiervoor in aanmerking komen.

Wat vind jij van deze ontwikkeling?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50