Baby geboren in Spanje na baarmoedertransplantatie

Baby geboren in Spanje na baarmoedertransplantatie
  • in Baby
  • 0
  • 902
  • 26/05/2023

Bevallen van een kindje nadat je een baarmoedertransplantatie hebt gehad: bij een vrouw in Spanje gebeurde het en de vrouw is nu trotse moeder van haar zoontje Jesús. Hoe is het mogelijk dat je via een baarmoedertransplantatie toch zwanger kunt worden? Wij leggen het je uit!

Kinderwens

Voor vrouwen zonder baarmoeder met een kinderwens zijn tegenwoordig veel opties. Natuurlijk kunnen ze voor adoptie of een draagmoeder kiezen, maar sinds 2013 kunnen ze ook kiezen voor een baarmoedertransplantatie. 

Erfelijk probleem

Tamara Franco, de kersverse moeder, had door een erfelijk probleem geen baarmoeder. Om toch haar kinderwens te realiseren, kreeg ze door middel van een operatie in 2020 de baarmoeder van haar zus. Tamara is niet de eerste bij wie de operatie een succes was, want in 2014 werd ook de Zweedse Emelie Eriksson trotse moeder van een zoontje na een baarmoedertransplantatie.

Niet zonder risico’s

Alhoewel het een mooie oplossing is, is de transplantatie tot op het heden niet zonder risico’s. Artsen vragen zich nog steeds af hoe ethisch zo’n operatie is, omdat de medicatie die het immuunsysteem na de operatie beheerst, kan zorgen voor een verhoogd risico in complicaties tijdens de zwangerschap. Dit kan dus ook gevolgen hebben op de geboorte van je kind en dit was bij Jesús en mama Tamara ook het geval. Het jongetje werd namelijk te vroeg geboren, maar is gelukkig gezond.

Voor- en tegenstanders

Er zijn over de hele wereld voor- en tegenstanders van deze operaties. Een veelgebruikt argument van de voorstanders is dat de risico's niet opwegen tegen het resultaat en dat adopteren een betere optie is.

Wat vind jij? Ben jij voorstander of tegenstander van deze operaties?

Lees ook

Slapen in een baarmoeder?
Ongemerkt een knip krijgen tijdens de bevalling

Bron: Spanje Vandaag

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50