Au! Pijnlijke voeten tijdens je zwangerschap

Au! Pijnlijke voeten tijdens je zwangerschap

Pijnlijke voeten tijdens een zwangerschap komen vaker voor dan je denkt. Veel zwangere vrouwen nemen het voor lief, maar volgens podotherapeut Coreen Smulders gaat deze kwaal na de zwangerschap niet altijd vanzelf over.

Tijdens beide zwangerschappen had ik last van pijnlijke en vermoeide voeten. Ik snakte naar een voetenmassage, maar ondernam eigenlijk nooit actie. Ik dacht dat het erbij hoorde: je wordt wat zwaarder dus ook je voeten krijgen veel te verduren. Gelukkig verdwenen die pijnlijke voeten na mijn bevallingen, maar dat is eigenlijk niet zo vanzelfsprekend.

Afwijkingen aan de voeten

‘Veel vrouwen denken dat het er nu eenmaal bij hoort’, weet Coreen. ‘Je buik groeit. Je komt wat kilo’s aan en die voeten en knieën moeten al dat extra gewicht dragen. Het lijkt dan logisch dat je voeten en je gewrichten daartegen protesteren. Maar dat is het niet.’

Vrijwel iedereen heeft afwijkingen aan de voeten. Dat kan jaren goed gaan zonder dat je er last van hebt. Maar tijdens de zwangerschap verandert je lichaam. Je komt aan, en onder invloed van hormonen verslappen de banden en spieren in je voeten. Hierdoor kunnen bestaande afwijkingen langzaam aan erger worden totdat er “een druppel is die de emmer doet overlopen”. Op dat moment raken je voeten overbelast. Ineens voel je een drukkende pijn onder je voorvoet, steken of tintelingen in je voorvoet en tenen, pijn ter hoogte van je enkel of je voetboog en pijn in je hiel. Verder kun je last krijgen van je benen of je knieën.’

Podotherapeut

Maar je voeten kunnen ook last krijgen van overbelaste spieren in je voet of een zenuwbeknelling. Volgens Coreen denken veel vrouwen dat deze pijnlijke voeten na een bevalling vanzelf verdwijnen, maar dat is dus niet altijd het geval. Mocht de pijn aanblijven, dan raadt Coreen aan om dit met je huisarts te bespreken en je te laten doorverwijzen naar een podotherapeut. Die kan uitgebreid onderzoek doen naar eventuele afwijkingen en een behandelplan opstellen.

Meer informatie over pijnlijke voeten vind je in de BabyBytes-encyclopedie.

Lees ook:

Wat kun je doen tegen opgezwollen voeten tijdens je zwangerschap?
Lezeressen vertellen: 'Van deze zwangerschapskwalen had/heb ik het meeste last'
 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50