Als je last hebt van gevoelige tepels en/of tepelkloven

Als je last hebt van gevoelige tepels en/of tepelkloven

Als je zwanger bent, worden je borsten en tepels door hormonale veranderingen gevoeliger. Als je borstvoeding geeft, voelen je tepels zelfs vaak pijnlijk aan en heb je vaker last van tepelkloven. Hoe kun je de pijn een beetje verzachten?

Toen ik bij mijn eerste begon met borstvoeding, kon ik na de eerste week wel door de grond gaan: wat deden mijn tepels verschrikkelijk veel pijn. De kraamverzorgster raadde nog wel een zalfje aan en dat gaf wat verlichting, maar had IEMAND me hier van te voren op voor kunnen bereiden?!?

Lees ook:
Nog meer weetjes over tepelkloven

Gevoelige tepels

Door hormonale veranderingen tijdens je zwangerschap worden je borsten wat voller en daardoor kan de huid wat oprekken, ook dat van de tepel. Hierdoor worden je tepels wat gevoeliger, en voelen ze eerder geïrriteerd als bijvoorbeeld je shirt er tegenaan schuurt of als je je aan het afdrogen bent.

En als je eenmaal bevallen bent en je borstvoeding geeft, wordt het allemaal wat gevoeliger. Misschien heb je je baby niet goed aangelegd, of krijg je last van een schimmelinfectie/spruw. Hierdoor is de kans groot dat je last krijgt van tepelkloven.

De kloven kunnen ook ontstaan door te veel vocht. Door borstvoeding zijn de tepels vaak vochtig. Ook door het lekken van moedermelk en vochtige zoogcompressen blijven je tepels vochtig en liggen tepelkloven op de loer. Pijnlijk!

Wat kun je ertegen doen?

Voelen je borsten en tepels tijdens de zwangerschap? Smeer ze in met een beetje natuurlijke (pepermunt)olie.

Geef je borstvoeding?

  • Uit onderzoek blijkt dat vooral pepermuntolie verlichting kan geven, maar sommigen vragen zich af of deze olie wel goed is voor de baby als je hem weer aan je borst aanlegt.
  • Zorg dat je een goed luchtdoorlatende beha draagt, zodat je tepels de kans krijgen om droog te worden.
  • Een warm compres kan ook enigszins verlichting geven.
  • Een klein beetje moedermelk over je tepel wrijven voordat je je kind aanlegt of voordat je gaat kolven, wil ook nog wel eens helpen.

Als je echt last blijft houden, dan kan een bezoekje langs de huisarts beslist geen kwaad!

Heb jij nog een wondermiddeltje tegen gevoelige tepels of tepelkloven?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur BabyBytes a.i. tijdens het zwangerschapsverlof van Laura.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Nog-even!

    Vers citroensap, laat kloven snel genezen en het zuur werkt ook tegen schimmels...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

4 leden zijn nu online
Aanmelden