Advies: wacht even met zwanger worden na stoppen met pil

Advies: wacht even met zwanger worden na stoppen met pil

Slik je de pil en wil je stoppen om zwanger te worden? Wacht even een aantal maanden, want als je te snel zwanger raakt na het stoppen met de pil kan dat gevolgen hebben voor jouw zwangerschap.

Uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim 7.000 zwangerschappen blijkt dat vrouwen die binnen drie maanden nadat ze gestopt zijn met de pil zwanger worden vaker last hebben van zwangerschapsvergiftiging of een vroeggeboorte. Uit de gegevens van de onderzochte vrouwen bleek dat bij 15 procent sprake was van pilgebruik in de drie maanden voor de zwangerschap. Bij deze vrouwen kwam zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte ruim anderhalf keer zoveel voor als bij vrouwen die de pil niet in deze periode gebruikten.

De pil

De pil is een van de meest gebruikte voorbehoedsmiddelen in Nederland. Omdat er hormonen in zitten, betekent het niet dat je hormoonhuishouding meteen normaal is als je stopt. Uit het onderzoek kwam naar voren dat verschillende varianten van de pil verband houden met complicaties. Bij gebruik van de pil uit de eerste en tweede generaties kwam vaker zwangerschapsvergiftiging voor. Bij de derde generatie pil was er vaker sprake van een vroeggeboorte. Wat betreft de pil van de vierde generatie: die werd te weinig gebruikt om betrouwbare conclusies uit te trekken.

Progesteron

Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder van de afdeling Health Evidence: “De verschillende generaties bevatten een ander type progesteron. Dat speelt mogelijk een rol bij het ontstaan van de complicaties. Ook de hoeveelheid oestrogeen wisselt tussen verschillende varianten van de pil. Dat is wellicht ook van belang, maar hiervoor is nader onderzoek nodig.”

Andere vorm anticonceptie

De onderzoekers benadrukken dat de complicaties relatief zeldzaam waren, ook bij vrouwen die kort na het stoppen van de pil zwanger werden. Die was in dat geval zo’n drie procent voor zwangerschapsvergiftiging en zes procent voor vroeggeboorte. Hoe moeten vrouwen die stoppen met de pil omdat ze zwanger willen worden het volgens de onderzoekers dan aanpakken?

Gynaecoloog Marc Spaanderman, medeauteur van het artikel: “Hoewel we op basis van deze studie nog niet met zekerheid kunnen vaststellen dat de pil de zwangerschapscomplicaties veroorzaakt, kun je een andere vorm van anticonceptie in de drie maanden na het stoppen van de pil overwegen. Maar dat heeft ook nadelen, zoals ongewenst toch al eerder zwanger worden en meer menstruatieklachten. Het blijft uiteindelijk een persoonlijke beslissing. Ben je er in ieder geval bewust van en bespreek het met je partner en eventueel met een zorgverlener.” 

Het onderzoek is gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology.

Lees ook:

Dit staat je te wachten als je stopt met de pil
Hannah werd zwanger van een drieling op de eerste date terwijl ze de pil slikte

Bron: Radboudumc

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50