Wat staat je te wachten als je stopt met de pil?

Wat staat je te wachten als je stopt met de pil?

Als je samen met je geliefde hebt besloten om voor een kindje te gaan is de eerste stap stoppen met de pil (als je aan de pil bent natuurlijk). Maar dit kan best wat rare dingen met je lijf doen. Wat dan precies?

Als je de anticonceptiepil slikt, legt dit in principe je eigen cyclus plat. Je krijgt op dat moment geen eisprong meer en je baarmoederslijmvlies wordt minder toegankelijk voor spermacellen. In je stopweek word je wel ongesteld en wordt je baarmoederslijmvlies afgestoten, maar dit is eigenlijk geen echte menstruatie. In die week krijg je je onttrekkingsbloeding. (Het is overigens belangrijk dat je een maand voordat je stopt met de pil begint met het slikken van foliumzuur. Dit verkleint de kans op een hazenlip of een open ruggetje namelijk.)

Als je stopt met de pil

Wat gebeurt er dan met je lichaam als je eindelijk die anticonceptiepil in de prullenbak gooit? Als je stopt met de pil krijg je allereerst weer de normale onttrekkingsbloeding zoals je dat gewend bent. Pas op het moment wanneer je normaal gesproken weer de pil zou nemen en je doet dit niet, ben je eigenlijk pas aan het ontpillen en heeft je lichaam door dat er iets veranderd is. Je eigen cyclus moet nu weer op gang komen. Het duurt ongeveer een maand voordat de hormonen van de pil uit je lichaam zijn. Maar voordat je lichaam haar eigen hormoonproductie en cyclus weer op gang heeft geholpen, kan best even duren. Dit omdat deze zo lang is platgelegd. Het kan zo acht weken of langer duren voordat je weer ongesteld wordt. Vaak denken vrouwen dat ze zwanger zijn maar is dit dus nog helemaal niet het geval. (Alhoewel het natuurlijk geen kwaad kan om een testje te doen, want je weet maar nooit!)

Je cyclus is vaak het eerste halfjaar heel onregelmatig. Meestal zijn het lange cycli, of sommigen zijn ineens om de paar dagen ongesteld. Oftewel: er klopt bij veel dames helemaal niks van. De meesten hebben na een halfjaar ongeveer weer een regelmatig menstruatieritme. Soms sneller en bij sommigen duurt het helaas langer dan een jaar. Wat een normaal ritme is? Officieel is dit bij een cyclus tussen de 21 en 35 dagen – met minimaal 2 dagen helder bloedverlies. De menstruatie volgt altijd ná de eisprong, maar als de eisprong heel lang op zich laat wachten word je soms wel gewoon ongesteld, zonder dat je een eisprong hebt gehad. (Maar meestal is een menstruatie gewoon het teken dat je weer een eisprong hebt gehad.) Je kunt voor de zekerheid een ovulatietest doen om te weten of en wanneer je een eisprong krijgt en wat je meest vruchtbare dagen zijn.

Bijwerkingen na het stoppen met de pil

Als je jarenlang de pil hebt geslikt en hiermee stopt kunnen er flink wat bijwerkingen optreden. Sommige vrouwen hebben hier overigens helemaal geen last van. Bijwerkingen zijn onder andere acné, buikpijn, misselijkheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten en tepels en stemmingswisselingen. Zodra de hormonale situatie in je lichaam weer op orde is verdwijnen deze klachten vanzelf.

Zwanger worden

Uiteraard is het mogelijk om direct na het stoppen met de pil zwanger te worden. Vaak gebeurt dit echter niet. Bij de meerderheid duurt dit wel een aantal maanden of langer. Over het algemeen adviseert men ook om eerst even de eerste echte menstruatie af te wachten na het stoppen met de pil, zodat je lichaam haar hormoonspiegel weer in balans kan brengen.

Wat zijn jouw ervaringen met het stoppen met de pil? Van welke bijwerkingen had jij last?

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


 • monicaark

  ik slikte de pil al geruime tijd sinds vorig jaar november gestopt en nog geen menstruatie .

  ook niet iets . ik ben hiervoor naar de huisarts geweest en die verwees me door naar de gynaecoloog .

  hier inmiddels geweest bloedtesten gedaan waardes waren goed behalve mijn LH hormoon deze zit op 2.1 en hoort op minimaal 7 te zitten om ongesteld te worden .

  word hier super onzeker over je leest van alles te veel sporten , te veel afgevallen , stress en ga zo maar door . gynaecologen hebben geen idee waar het weg komt . en via internet de boel op zoeken word je alleen maar onzekerder door iemand ervaring ??

 • Elsievita19

  Ik slikte 17 jaar de pil en toen ik stopte had ik direct weer een normale cyclus, vond het zelf ook wonderlijk. Ik was wel “pas” zwanger in ronde 8 (terwijl mijn andere 3 zwangerschappen in ronde 1 of onverwacht waren (1mk)). Ik slik nu al 7 jaar geen pil meer en ben veel gelukkiger en inderdaad veel meer seksdrive! Inmiddels ben ik nu wel voorbij ronde 1 (namelijk ronde 2) voor baby #4. Wie weet duurt het nu weer 8 rondes en is de cirkel rond ❤️

 • Barbamammie79

  Pil=echt troep. ... kan het niet vaak genoeg zeggen. Heerlijk om weer lekker mezelf te zijn... met alle ups en downs

  Met een pil voel ik me heel vlak in mijn emoties. ...weinig libido. Echt 3x niks.

 • Freyfrey

  Bij mij was mijn sexdrive (libidp) helemaal plat gelegd tijdes de pil. Nooit zin in sex. Helemaal niet. 1 keer in de 2 a 3 maanden. Mijn man had zich hier ook op aangepast. Na stoppen met de pil ik dit omhoog geschoten. Tijdens ovulatie week denk ik alleen maar aan sex. En ik merk ook dat ik rare dromen heb tijdens ovulatie week wat ik met pil gebruik nooit zo heb gehad.

 • Barbamammie79

  Precies dit.

  arme mannen

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50