9 redenen waarom je misschien niet zwanger wordt

9 redenen waarom je misschien niet zwanger wordt

Je bent gestopt met anticonceptie en jullie ‘proberen’ het al een tijdje, maar zonder effect. Zwanger worden gaat helaas niet bij iedereen even makkelijk. Dat het bij jou juist niet lukt,  kan aan een groot aantal factoren liggen zoals de volgende redenen...

1. Je weet niet wanneer je eisprong is

Je kunt alleen zwanger worden op de dag van of de dagen rondom de eisprong. Als je niet weet wanneer je eisprong is, vrij je misschien wel helemaal op de verkeerde dagen. Het is dus belangrijk om je menstruatiecyclus bij te houden, want zo kun je uitrekenen wanneer je eisprong is. Je meest vruchtbare dagen kun je uitrekenen met de ovulatiekalender.

2. Je hebt een slecht eetpatroon

Bestaan jouw dagelijkse maaltijden voornamelijk uit cheeseburgers, taart en cola? Dan weet je dat je fout zit. Oké, dat is natuurlijk een beetje overdreven, maar probeer wel rustig aan te doen met suikers en fastfood.

3. Je hebt overgewicht

Als je overgewicht hebt, kun je last krijgen van vruchtbaarheidsproblemen. Dat betekent dat dit het zwanger worden behoorlijk kan bemoeilijken. Zowel gewicht als vetverdeling hebben invloed op de vruchtbaarheid.

4. Te veel drank en drugs

Drugs en alcohol hebben een grote invloed op je vruchtbaarheid. Dit geldt zowel bij mannen als vrouwen. Stop hier dus op tijd mee als je zwanger wil worden.

Lees ook: 
8 manieren om je vruchtbaarheid te optimaliseren

5. Je leeftijd speelt mee

Vrouwen proberen steeds later kinderen te krijgen, omdat ze bijvoorbeeld eerst carrière willen maken. Houd er wel rekening mee dat de kans op een spontane zwangerschap bij vrouwen tussen de 35 en 38 jaar met 50 procent afneemt. De kans op een miskraam neemt juist toe naarmate je ouder wordt.

6. Stress

Niet alleen is stress slecht voor je seksdrive, stress heeft ook een nadelig effect op je vruchtbaarheid. Opvallend genoeg heeft stress geen effect op vruchtbaarheid bij mannen, alleen bij vrouwen.

7. Je partners sperma is niet optimaal

Het hoeft niet aan jou te liggen, er kan ook iets mis zijn met het sperma van je partner. Zorg dus ook dat hij goed op zijn leefstijl let en gezond eet.

8. Je bent nog niet lang genoeg bezig

Wees niet verbaasd als het niet meteen de eerste maand lukt. Bij de ene gebeurt het pats boem binnen één ‘ronde’ en de ander doet er jaren over. Als het een jaar duurt, kun je wel een bezoekje aan de huisarts overwegen.

9. Het is een medisch probleem

Na een jaar proberen kun je dus even langs de huisarts om te vertellen dat je al een tijd bezig bent om zwanger te worden. De huisarts kan je doorverwijzen om wat testjes te laten doen en zo medische problemen opsporen of uitsluiten.

Na hoeveel 'rondes' werden jullie zwanger?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50