Veel stress van invloed op vruchtbaarheid vrouwen, niet mannen

Veel stress van invloed op vruchtbaarheid vrouwen, niet mannen

Dat stress niet goed voor je is, moge duidelijk zijn, maar nu blijkt dat veel stress van invloed kan zijn op de vruchtbaarheid van een vrouw. Opvallend genoeg heeft stress geen invloed op de vruchtbaarheid van mannen.

Dit blijkt uit grootschalig onderzoek bij 4.769 vrouwen tussen 21 en 45 jaar en 1.272 mannen ouder dan 21 jaar die geen last hebben van vruchtbaarheidsproblemen en die de afgelopen zes maanden niet geprobeerd hebben om zwanger te worden. Onderzoekers aan de Boston Universiteit verzamelden data van een andere studie waarbij Amerikaanse en Canadese stellen twaalf maanden lang of totdat ze zwanger waren, werden gevolgd.

Lees ook:
Vaders hebben meer stress dan moeders al te vroeg geboren baby thuiskomt

Onderzoek via stress schaal

De deelnemers werden op hun stresslevel getest via een 10-punten waargenomen stressschaal getest, dat is ontworpen om te kijken hoe onvoorspelbaar, oncontroleerbaar en overweldigend een individu zijn levensomstandigheden vindt. Hoe hoger de score, des te hoger de waargenomen stress.

Uit de resultaten kwam naar voren dat hoe meer stress, des te kleiner de kans was dat vrouwen zwanger raakten. Opvallend genoeg was er geen verband tussen stress en vruchtbaarheid gevonden bij mannen.

Ook kwam naar voren dat vrouwen sowieso op de stressschaal een hogere stressscore hebben dan mannen.

Vrouwen die op de stressschaal 25 scoorden, hadden 13 procent minder kans op zwanger te worden dan vrouwen die onder de 10 scoorden op de stress schaal.

Mentale gezondheid

Hoofdonderzoeker Amelia Wesselink zegt dat het onderzoek niet een definitief bewijs is dat stress onvruchtbaarheid kan veroorzaken, maar dat het wel bewijs kan zijn dat mentale gezondheid ook begeleiding en zorg nodig heeft voor als je zwanger wilt worden.

Bron: HuffingtonPost

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden