10 eenvoudige manieren om je kind liefde voor de natuur bij te brengen

10 eenvoudige manieren om je kind liefde voor de natuur bij te brengen

Tablets, smartphones, Netflix: het is tegenwoordig niet moeilijk om je kind te vermaken. En het is ook echt niet slecht voor je kind om spelletjes op de iPad te spelen. Maar zorg dat je kind ook regelmatig naar buiten gaat, de natuur leert te waarderen én kennis krijgt over wat de aardbol allemaal te bieden heeft. Hoe? Zo.

Laat je kind met insecten klooien

Ziet je kind een lieveheersbeestje of een pissebed? Laat hem of haar het beestje (voorzichtig!) oppakken en bestuderen. Laat je kind het aantal pootjes tellen en de uiterlijke kenmerken benoemen. Maarreuh, als-ie nog klein is: laat hem ‘m niet in zijn mond steken...

Lees ook:
Buitenspelen met je kind: belangrijker dan je denkt!

Ga samen met je kind moestuintjes aanleggen of andere zaadjes planten

Laat je kinderen zien hoe planten en bloemen groeien door naar het tuincentrum te gaan om zaadjes te scoren. Plant ze samen in de tuin, geef ze water en kijk hoe de zaadjes langzaam groeien tot de mooiste bloemen, planten en eetbare kruiden!

Kijk samen naar de zonsondergang, de maan en de regenboog

Zodra er een mooi natuurverschijnsel te zien is, is het leuk om je kind daarop te wijzen. De eerste keer dat ze het zien kijken ze hun ogen uit! Als ze heel klein zijn is zelfs regen al een wonder. Maar ook sneeuw, ijs, hagel, de zonsondergang, een halve of hele maan en vooral een regenboog is een spectaculaire verschijning voor zo’n kleintje. Leg uit hoe dit komt en ze zullen gefascineerd naar je luisteren.

Laat ze door de modder rollen

Nee, dit is inderdaad geen goed idee als je met je kroost onderweg bent naar school/dat familieuitje/die kinderverjaardag. Maar zijn jullie thuis en heeft de regen er een vieze, modderige zooi van gemaakt in dat weiland vlakbij? Trek ze dan hun oudste kleren aan en een stel laarzen en laat ze lekker in de modder rollen. Voor deze ene keer!

Lees natuurboeken met ze en kijk natuurfilms

De natuur heeft zoveel mooie schoonheden. Helaas is alleen niet alles zichtbaar vanuit je rijtjeshuis in Purmerend. Toch jammer dat je voor dat Noorderlicht helemaal naar IJsland moet. Zet daarom eens in plaats van Dora The Explorer een mooie natuurfilm op of kijk en lees samen in een mooi natuurboek.

Ga fruit plukken met je kinderen

Wil je je kinderen meer fruit laten eten? Ga fruit met ze plukken! Zo leren ze waar fruit nou eigenlijk vandaan komt (‘nee, ze groeien niet in plastic doosjes in de supermarkt lieverd’) en was er is nu lekkerder dan zelfgeplukt fruit? Als je googelt op ‘fruit zelf plukken Nederland’ of iets dergelijks, kun je genoeg plekken vinden waar je de lekkerste dingen kunt plukken en meenemen.

Laat ze in plassen stampen

Nee, niet met zijn of haar mooiste kleding aan natuurlijk. Maar heeft het flink geregend en heb je een regenpak en laarzen in huis voor je kinderen? Gaan met die banaan!

Laat ze dingen van de grond oprapen en bestuderen

Takjes, stenen, beestjes, bloemetjes: alles is interessant voor jonge kinderen. Laat ze dan ook genieten van de natuur, benoem de dingen die ze oprapen en laat ze ze uitgebreid bestuderen. Wat voor bloem is het? Kun je ‘m opeten? Prikt-ie? En ga zo maar door. Ook vinden ze het vaak leuk om stenen te verzamelen en te bewaren. Why not?

Laat ze ronddwalen in de wijde natuur

Als je met een kind buitenloopt – en al helemaal in de stad – dan is het vaak: kijk uit, pas op, niet oversteken, blijf af! Vaak ben je ook buiten omdat je onderweg ergens naartoe bent. Oftewel: haast. Ga naar een minder drukke plek ergens in de natuur: een groot weiland, een stuk hei, een groot, rustig park. Laat je kinderen daar lekker rennen, dollen en hun zintuigen gebruiken zonder remmingen.

Ga (in de herfst) naar het bos en naar het strand

In Nederland heb je prachtige natuur. Ga bijvoorbeeld in de herfst naar het bos om kastanjes en eikels te zoeken met je kinderen. Of ga naar het strand als het niet hoogzomer is maar in de lente, herfst of winter, zodat jullie kunnen wandelen in de duinen. Of warme chocolademelk drinken en de hoge golven bekijken.

Veel plezier!

Tags: Kinderen, Tips

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Nx4

    Wij wonen onder aan het strand, dus weer of geen weer de kids zijn daar heel vaak, door het bos gaan we ook regelmatig met de honden lopen, moestuintjea vinden ze ook geweldig, insecten vinden ze niks aan, ja een lieveheersbeestje maar meer ook niet , fruit plukken is indd ook erg leuk om te doen en kost niks en je krijgt een grote zak fruit mee naar huis

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50