8x zó vind je de balans bij twee of meer kinderen

8x zó vind je de balans bij twee of meer kinderen

Natuurlijk als je een kind hebt dan is het ook even zoeken naar balans, maar als je meerdere kinderen hebt, wordt dat steeds lastiger. Want je wilt iedereen natuurlijk evenveel aandacht geven. Maar hoe krijg je dat in hemelsnaam voor elkaar? Met deze tips gaat het vast lukken!

1. 1-op-1 aandacht geven

Aandacht krijgen, vindt elk kind belangrijk. De een eist het makkelijker op dan de ander. Om jaloezie te voorkomen is 1-op-1 aandacht heel belangrijk. Onderneem regelmatig iets alleen met één kind. Dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Natuurlijk is het leuk om ergens alleen met een van je kinderen naartoe te gaan, maar het kan ook iets heel simpels zijn, bijvoorbeeld een taart bakken, of een spelletje doen. Zorg ervoor dat je niet wordt gestoord door je andere kind. Een ideaal moment is bijvoorbeeld als de jongste een dutje doet, of als de oudste naar school is. 

2. Aandacht zonder afleidingen

En als je dan aandacht aan je kind(eren) geeft, doe dat dan mindfull. Zorg dat je je telefoon weglegt en de televisie uitdoet. Geef oprecht aandacht zonder dat je wordt afgeleid door iets anders. 

3. Je kinderen met elkaar vergelijken

Je kinderen zijn je dierbaarste bezit en je houdt natuurlijk verschrikkelijk veel van ze, maar het kan voorkomen dat je soms wat beter met het ene kind kunt omgaan dan het andere. Misschien is de een wat makkelijker in de omgang of heb je meer raakvlakken met de een dan met de ander. Maar wat héél belangrijk is: laat die voorkeur niet merken! Het zorgt ervoor dat ze zich minder gewaardeerd voelen en dat wil je juist voorkomen! 

4. Aparte speelruimte

Zorg dat je kinderen een aparte hoek hebben om te spelen. Dit om te voorkomen dat de jongste iets kapot maakt van de oudste of om te voorkomen dat de oudste het van de jongste overneemt, zodat die laatste niet de mogelijkheid krijgt om dingen zelf uit te zoeken. Door een aparte speelhoek te maken voor elk kind kun je ook heel wat ruzies vermijden. 

5. Doe dingen samen

Niet alleen is het leuk om apart met elk kind iets te ondernemen, het is ook leuk om juist samen iets te doen. Samen koekjes bakken is heel erg gezellig! Laat ieder kind een taak op zich nemen dat hij aan kan en als de koekjes klaar zijn dan is het samen genieten! 

6. Wat gaan jullie vandaag doen?

Misschien was je van plan om met je kinderen te spelen, maar komt er weer wat tussendoor. Dat kan natuurlijk tot teleurstelling leiden en in het ergste geval een tantrum. Om wat meer overzicht te creëren, is het belangrijk om duidelijkheid te geven. Dus geef duidelijk aan wanneer je tijd hebt om met wie te spelen. En vraag ook aan je kinderen wat ze dan willen spelen. Zo weet iedereen waar ‘ie aan toe is en blijft het hopelijk gezellig! 

7. Creëer rustmomentjes

Van rust kan iedereen weer een beetje opladen, dus creëer die rustmomenten ook. Even alleen spelen of even te ontspannen zorgt ervoor dat iedereen er weer tegenaan kan gaan en dat ook de sfeer in huis relaxt blijft. 

8. Me-time

Als het je echt in alle chaos te veel wordt, zorg ervoor dat zowel jij als je partner een momentje me-time hebben. Vraag hulp in je omgeving om het een paar uurtjes over te nemen of laat je kids bij opa en oma of hun lievelingstante logeren. Gun jezelf die rust om even tot jezelf te komen en jezelf op te laden en/of je relatie wat quality time te geven.

Lees ook:

Mama biecht op: 'Ik vind één kind genoeg, maar hij wil er meer'
Hoe bereid je je eerste kind voor op de komst van een tweede?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50