Hoe bereid je je eerste kind voor op de komst van de tweede?

Hoe bereid je je eerste kind voor op de komst van de tweede?
  • in Kinderen
  • 0
  • 26150
  • 27/02/2022

Nu ik hoogzwanger ben van mijn tweede kind, vraag ik me veelvuldig af hoe die enorme verandering over zal komen op ons zoontje van anderhalf. Het knulletje weet dat er íets staat te gebeuren, aangezien hij ieder moment aangrijpt om mijn buik te knuffelen en iets te hardhandig kusjes erop te drukken.

Toch heb ik niet het idee dat hij daadwerkelijk weet wat er boven zijn kleine, blonde hoofdje hangt. Dat er straks een klein zusje is, dat heel veel van de onuitputtelijke aandacht die hij nu krijgt zal gaan opslurpen en dat hij het daardoor met wat minder zal moeten doen. Om hem - en mezelf - goed op de komende periode voor te bereiden, besloot ik op onderzoek uit te gaan naar dit onderwerp. Hoe bereid je een eerste kind namelijk zo goed mogelijk voor op de komst van een broertje of zusje?

Lees ook
Van een naar twee kinderen: wat kun je verwachten?

Betrekken, maar niet overdrijven

Je eerste instinct is waarschijnlijk dat je het eerste kind zoveel mogelijk wilt betrekken bij de komst van nummer twee. Een goed idee, ware het niet dat er wel een paar kanttekeningen aan zitten. Als er namelijk heel veel over de tweede baby gepraat wordt en er worden heel veel nieuwe spulletjes aangeschaft, kan het eerste kind zich wat achtergesteld voelen. Probeer zelf dus aan te voelen bij welke zwanger-en-baby-activiteiten je je eerste kind kunt betrekken, en welke je zelf kunt ondernemen. Bovendien vinden veel kinderen het niet prettig als er dokters aan mama zitten te friemelen. Laat je eerste dus gerust thuis bij een oppas, als er een bezoekje aan de verloskundige op de planning staat.

Begin tijdig aan de babykamer

Vooral als je eerste kind in een ander bedje moet, om letterlijk plaats te maken voor de tweede, is het belangrijk dat je hier ruim voor de bevalling mee begint. Laat je kind wennen aan een nieuw bed en maak hier iets leuks van. Als je wacht tot de baby geboren is, kan het namelijk zo zijn dat er wel heel veel veranderingen in korte periode worden doorgevoerd, waar je eerste kind van in de war kan raken.

Bewuste aandacht aan de eerste

Als er een nieuwe baby in huis is, is dit een overweldigende periode. Dolenthousiast kraambezoek buigt zich over het pasgeboren propje, waardoor de oudste soms nog weleens vergeten wordt. Wees je hiervan bewust. Vraag visite om ook echt aandacht te hebben voor de oudste en betrek hem/haar bij de zorg voor de baby. Je kunt bijvoorbeeld ook een paar kleine cadeautjes van tevoren aanschaffen die het kraambezoek aan de oudste kan geven. Op die manier krijgt hij of zij ook cadeautjes, net als z’n nieuwe broertje of zusje. Ook handig voor als papa al snel weer aan het werk moet: vraag of opa of oma - of iemand anders die je vertrouwt - een tijdje in jullie gezin aanwezig kan zijn, zodat die extra veel aandacht kan geven aan jullie eerste kind.

Babygedrag

Elk kind reageert anders, dus het is van tevoren niet helemaal goed in te schatten hoe je eerste zal reageren op de komst van de tweede. Wees je er wel van bewust dat eerste kinderen soms heel ander gedrag kunnen laten zien dan je normaal gewend bent. Ze kunnen opeens (weer?) in hun broek gaan plassen, stoppen met praten of behandeld willen worden alsof ze pasgeboren baby’s zijn. Word niet boos als je dit gedrag bij je eerste kind ziet, het is een manier van hem of haar om aan te geven dat ‘ie ook nog hulp en aandacht nodig heeft. Meestal lost dit probleem zich binnen een aantal maanden zelf op. Kijk verder hoe je hier in mee kunt gaan, maar probeer vooral liefdevol en geduldig te zijn.

Agressie

Het omgekeerde kan ook het geval zijn: het kan zijn dat nummer één zich de eerste maanden prima gedraagt, maar na een halfjaar concurrentie van z’n broertje of zusje gaat zien, als die opeens ook rond gaat kruipen in huis. Misschien probeert je eerste nummer twee weleens pijn te doen of hem of haar te pesten. Ook dit is normaal gedrag, hoewel het natuurlijk gecorrigeerd moet worden. Wees ook nu weer begripvol en geduldig, maar leg wel duidelijk uit dat je wilt dat hij of zij lief is voor de kleine. Kijk uit dat je niet teleurgesteld of oprecht boos reageert als je eerste dit gedrag vertoont, dit kan namelijk een bevestiging zijn van de afwijzing die nummer één ervaart. Onaardig zijn tegen een jonger broertje of zusje kan een schreeuw zijn om aandacht. Leg dus uit dat de handeling die je oudste doet niet goed is, maar probeer wel het moment aan te grijpen om even wat quality time in te plannen. 

Niet alleen jullie als ouders moeten wennen aan de nieuwe gezinssamenstelling als er een tweede baby bij is, jullie eerste krijgt het ook zwaar te verduren. Met heel veel liefde en geduld komen jullie er zeker. En voordat je het weet spelen je kleintjes samen met een Duplo-trein en barst jij bijna uit elkaar van trots. 

Hoe heb jij je eerste voorbereid op de komst van baby twee?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50