6 redenen om borstvoeding te blijven geven (ook al zit je er doorheen)

6 redenen om borstvoeding te blijven geven (ook al zit je er doorheen)

Borstvoeding geven is fantastisch, één van de mooiste dingen die je als vrouw kunt meemaken. Maar soms is het ook loodzwaar en zit je er helemaal doorheen. Op zulke momenten kun je wel een steuntje in de rug gebruiken. Waarom doe je het allemaal ook alweer?

1. Borstvoeding heeft altijd de perfecte samenstelling

Het bevat alle voedingsstoffen die je kindje op dat moment nodig heeft en het komt altijd in de juiste samenstelling. Dit geldt ook voor kinderen die te vroeg geboren worden, de moedermelk is dan anders samengesteld dan bij een voldragen zwangerschap.

2. Het is een bonding moment

Je neemt elke voeding weer een momentje huid-op-huidcontact met je kindje. Bij huid-op-huidcontact wordt het zelfvertrouwen vergroot, bouw je sneller een band met elkaar op en kan de temperatuur van de moeder de 'biologie' van de baby reguleren.

3. Het is altijd klaar voor gebruik

Je haalt je borst tevoorschijn en er komt perfecte melk uit op precies de juiste temperatuur. Als je overgaat op flesvoeding zal je merken dat je veel tijd kwijt bent aan het klaarmaken en op temperatuur krijgen van de fles. Je hoeft je ook nooit zorgen te maken of het water dat je gebruikt goed uitgekookt is.

4. Het is goed verteerbaar

Borstvoeding is beter verteerbaar dan kunstvoeding, bij flesvoeding komen verstoppingen vaker voor. Ook hebben baby’s die geen borstvoeding hebben vaker last van krampjes.

5. Goed voor je eigen gezondheid

Borstvoeding geven is niet alleen goed voor de baby, maar ook voor jezelf. Borstvoeding geven vermindert de kans op het krijgen van diabetes type 2 en op een hoge bloeddruk na de menopauze. Ook is het goed voor de gezondheid van het hart en kan het zelfs beschermen tegen borst- en eierstokkanker.

6. Het is gratis

Een pak kunstvoeding kost al gauw tussen de tien en vijftien euro, terwijl perfect samengestelde moedermelk gratis en voor niets uit je borst komt.

Zit jij er wel eens doorheen tijdens het borstvoeden?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Laura Saija is online redacteur bij BabyBytes. Ze woont samen met haar vriend Toby, hun peuter Rosie (december 2017) en baby Norah (oktober 2019). In haar dagelijkse leven probeert ze een balans te vinden tussen het moederschap, haar relatie, vriendinnen én carrière. Volg Laura ook op Instagram.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50