5 tips om oud & nieuw zo goed mogelijk door te komen 

5 tips om oud & nieuw zo goed mogelijk door te komen 
  • in Moeder
  • 0
  • 1130
  • 29/12/2022

Ieder jaar zie ik mama's die super gestrest zijn rondom de feestdagen, zoals oud & nieuw. Begrijpelijk, want er gebeurt veel en er komt een hoop op je af. Het goede nieuws is, deze 5 tips gaan je helpen om oud & nieuw zo goed mogelijk door te komen. 

1. Leg de lat laag 

1. Zowel van jou als je kinderen wordt veel gevraagd in deze periode. Dus stel geen onhaalbare eisen aan jezelf of aan jullie als gezin. Hoe lager je de lat legt, hoe relaxter oud & nieuw voor jou aanvoelt. Sterker nog: gooi die hele lat gewoon uit het raam! 

2. Ontprikkelen 

Neem tijd om te ontprikkelen. Zowel jij als je partner hebben het druk zo voor-, tijdens- en na de feestdagen. Er komt heel veel op je af, dus is het belangrijk om af en toe even “uit te gaan.” Doe dus als je wakker wordt even een ademhalingsoefening of sluit de dag af met een meditatie. Maar, ook tussentijds is het belangrijk dat je ontprikkelt. Ben je in een huis vol mensen? Zonder je even af op de wc of zoek een stil plekje in huis om even op adem te komen. Je hoeft niet de hele tijd ‘aan’ te staan, sterker nog: daar gaan de meeste mensen helemaal niet zo lekker op;) 

3. Wees lief voor jezelf 

Loopt het allemaal anders dan gepland? Wil je baby niet in een vreemd bedje slapen! Weigert je peuter de door jou zorgvuldig uitgekozen feestjurk aan te trekken? No worries, dat gebeurt ons allemaal. Je doet niks verkeerd, soms loopt het gewoon zo. Wees lief voor jezelf, lieve mama. Je doet je best en dat is goed genoeg. Dat geldt trouwens ook voor na de kerstvakantie, voor ‘t hele jaar eigenlijk. 

4. Stel duidelijke grenzen 

Heb je geen zin om lang onderweg te zijn naar familie of om naar een druk oud & nieuw feest te gaan! Dan doe je het niet? Is je baby ziek of heb je zelf amper geslapen? Dan kan je er dus ook voor kiezen om thuis te blijven. Daar is helemaal niks mis mee. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen. 

5. Blijf in het moment 

Het is in deze drukke feestmand verleidelijk om constant na te denken over wat er allemaal nog moet gebeuren of gaat komen. Alleen, zorgt dat er ook voor dat je niet van de kleine momentjes in het hier en nu kan genieten. Dus probeer mindfull door deze dagen heen te gaan. Sta stil bij een oud & nieuw met je gezin en geniet! Dat helpt niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kindje(s) en jullie als gezin. 

Herken je bovenstaande en heb je moeite om stress te managen in je leven als mama? Mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl. Ik kan je hiermee helpen. 

Lees ook:

Waarom mindfulness goed is voor je zwangerschap
Dit wijst erop dat je als moeder tegen een burnout aan zit (en dit kun je doen)

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50