11 gouden tips voor een fijne zwangerschap

11 gouden tips voor een fijne zwangerschap

Je zwangerschap is een heftige periode. Je moet je erop voor gaan bereiden dat jullie straks ouders worden en dat is een levensingrijpende gebeurtenis! Bovendien is het ook heel erg spannend of alles wel goed gaat én moet je veel regelen voor als de kleine spruit er eenmaal is. Zorg daarom goed voor jezelf en jullie kindje. Hoe? Met deze gouden tips.

1. Wees assertief

Vooral als je voor het eerst zwanger bent wil iedereen daarvan meegenieten door regelmatig langs te komen. Heel lief en gezellig, maar waar jij wellicht vooral behoefte aan hebt is: rust. En dit geldt misschien nog wel meer gedurende de kraamperiode, terwijl je familie, vriendinnen en collega’s staan te popelen om kleine Dirk of Desi te bewonderen. Het is dus heel belangrijk om goed je grenzen te bewaken. Niet te veel bezoek en niet te lang. Geen zin om borstvoeding te geven waar ome Kees bij is? Schaam je niet om even naar een andere kamer te lopen of hem weg te sturen. Dan maar even iets minder lief dan normaal.

2. Regel de dingen op tijd

Als er een kleine op komst is moet er veel geregeld worden. De babykamer, de erkenning van je kind, kinderopvang, kraamhulp, geboortekaartjes, kinderbijslag: noem maar op. Je kunt online genoeg checklisten vinden wat je wanneer moet regelen. Stel ook niet alles uit tot je zwangerschapsverlof; het is voorbij voordat je er erg in hebt. Houd ook rekening met levertijden als je spullen voor de babykamer moet aanschaffen! Ennuh, besteed ook dingen uit aan je man hè.

3. Vraag advies en hulp

Wees niet bang om advies en hulp te vragen! Bij je eerste kind is alles nieuw voor je dus het is helemaal niet raar om bij vriendinnen of je eigen moeder te vragen hoe zij bepaalde dingen regelden of deden.

4. Volg je gevoel

Maar… als jij bepaalde dingen toch anders ziet, schroom dan ook niet om het anders te doen. Belangrijk is om je eigen gevoel te volgen in the end. Ook als het gaat om kwaaltjes of lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap. Heb jij het gevoel dat er iets niet klopt? Trek aan de bel bij je dokter! Je eigen gevoel is vaak de beste raadgever. Ook als het gaat om opvoeding is het belangrijk om te doen waar jij je het fijnst bij voelt.

5. Ga op date met je man

Doe het… nu het nog (enigszins) makkelijk kan! Straks komt er een hectische tijd aan waarin jullie veel thuis zullen zijn. En áls jullie weer een keer samen weggaan vraagt dit om een planning en voorbereiding met militaire precisie. (Oppas regelen, alles uitleggen, alles klaarleggen; je bent al uitgeput als je naar de stad vertrekt.) Dus dof je lekker op en ga uit eten, bowlen, naar de bioscoop, op citytrip of wat dan ook. Als het maar samen is.

6. Eet gezond

De verleiding is wellicht groot om je vriezer vol Hertog-ijs te leggen en zakken ribbelchips in te slaan voor het leven. Dik word je toch wel. Maar onthoud: al die kilo’s gaan er niet zo makkelijk meer af na de zwangerschap én jij en je kind hebben juist nu behoefte aan goede, gezonde voeding. Bovendien voel je je hierdoor ook beter en leg je een gezonde basis.

7. Laat je informeren omtrent eten & medicijnen

Wat mag je nu wel en niet eten tijdens je zwangerschap? En mag je die medicijnen nog wel slikken? Laat je hierover informeren door je arts, erg belangrijk!

8. Slaap genoeg

Een zwangerschap is vaak erg uitputtend. Ben jij om 9 uur ’s avonds al doodop? Ga dan lekker slapen, ook al is het misschien wat minder gezellig voor je wederhelft. Hem elke dag afkatten en chagrijnig zijn omdat je zo moe bent is ook niet gezellig.

9. Zwangerschapslingerie

Zwangerschapskleding zul je niet zo snel vergeten te kopen, maar vergeet ook zwangerschapslingerie niet. Waarom je andere lingerie zou moeten kopen? Het zit veel comfortabeler om een zwanger lichaam namelijk. De beha’s geven de juiste ondersteuning en de melkklieren worden hierbij niet afgekneld. De slipjes zijn heel elastisch, hebben een hoge band en ondersteunen goed. Ook een meegroeibeha is erg fijn vanaf ongeveer de vierde maand.

10. Blijf sporten en bewegen

Heel belangrijk voor je bloedsomloop: blijf zoveel mogelijk bewegen en sporten zolang het kan. Je voelt je hierdoor beter en het is ook gezonder voor je zwangere lichaam én het kind. Uit onderzoek is gebleken dat er heel veel voordelen zitten aan sporten en bewegen tijdens de zwangerschap. Beoefen echter geen sporten in wedstrijdverband of sporten waarbij mensen of voorwerpen tegen je buik kunnen komen.

11. Geniet

En natuurlijk het allerbelangrijkste: geniet! Geniet van de eerste schopjes in je buik, de aandacht, het inrichten van de babykamer, je man die extra zorgzaam is: kortom van alles waar je blij van wordt!

Wat is jouw ultieme tip?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50