Hoeveel calorieën heb je nodig tijdens je zwangerschap?

Hoeveel calorieën heb je nodig tijdens je zwangerschap?
  • in Voeding
  • 1
  • 582
  • 30/05/2024

Tijdens een zwangerschap is het lastig om te weten hoeveel calorieën je mag eten. Hoort dit hetzelfde te blijven als voor de zwangerschap of juist veel meer? In een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Science, is dit uitgezocht.

Het onderzoek

Iedereen die een baby heeft gehad, weet dat de zwangerschap een enorme hoeveelheid extra energie kost. Maar in een recent onderzoek, zeggen wetenschappers dat zwangerschap nog meer energie vergt dan wat we eigenlijk dachten: je verbrandt gemiddeld 50.000 calorieën over een periode van negen maanden!

Dustin Marshall, een evolutionair bioloog aan de Monash University in Australië, vertelde aan The New York Times dat eerdere schattingen lager waren omdat wetenschappers meestal aannamen dat het grootste deel van de energie die nodig is voor de voortplanting, werd opgeslagen in de foetus. Sindsdien is er ontdekt dat slechts vier procent van de totale verbruikte energie van een zwangerschap wordt opgeslagen in het weefsel van de baby. De overige 96 procent is voor jou, de moeder. Dit is nodig om je lichaam draaiende te houden. Het heeft volgens Marshall heel lang geduurd om dit te kunnen begrijpen.

Het is nog niet duidelijk of deze bevindingen invloed zullen hebben op de aanbevelingen van zorgverleners.

Aantal calorieën tijdens de zwangerschap

Er is het populaire gezegde dat je voor twee moet eten wanneer je zwanger bent: dit is niet gezond. Gevarieerd eten is het beste wat je kan doen tijdens een zwangerschap, maar wel op een gezonde manier. Op dit moment raadt het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG) aan om tijdens het tweede en derde trimester ongeveer 340 extra calorieën per dag te eten als onderdeel van een gezond zwangerschapsdieet. Bij een tweeling 600 calorieën per dag. Bij iedereen verschilt het hoeveel calorieën er nodig zijn, maar één ding is belangrijk: je hebt veel extra brandstof nodig tijdens je zwangerschap.

Had jij last van een veel grotere behoefte aan eten tijdens de zwangerschap?

Lees ook

4 oefeningen om sterk te blijven tijdens je zwangerschap
Video: deze lichamelijke veranderingen kun je verwachten tijdens je zwangerschap

Beeld: Canva.com
Bron: Acog.org

Thebump.com

Nieuw bij BabyBytes: de bevallingsverhalen podcast

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Lady-Whistledown

    Lieve zwangeren, kijk gewoon op de site van het Voedingscentrum. Meer bronnen over voeding en zwangerschap heb je niet nodig.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50