10 tips voor het zoeken naar een geboortefotograaf 

10 tips voor het zoeken naar een geboortefotograaf 
  • in Bevalling
  • 1
  • 1031
  • 03/02/2023

Wanneer je op zoekt bent naar een goede professionele geboortefotograaf, merk je in je zoektocht dat er vrij grote verschillen zijn tussen de geboortefotografen die je kunt boeken. Geboortefotograaf Renate van Lith heeft 10 tips voor het vinden en het zoeken naar een betrouwbare geboortefotograaf.

1. Maak kennis 

Iedere professionele geboortefotograaf voert van tevoren een kennismakingsgesprek op vrijblijvende basis en zal hier dan ook geen kosten voor in rekening brengen. 

2. Prijs 

Geboortefotografie is niet goedkoop. Een fotograaf drukt niet alleen maar op een knopje en rekent niet alleen de uren die hij/zij bij een bevalling aanwezig is. Ook het continue oproepbaar staan voor de naderende bevalling, het selecteren van de reportage, het nabewerken van de foto's, de daarvoor benodigde software en het uitoefenen van een goede professie met bijbehorende apparatuur hoort bij het werk van een goede geboortefotograaf. Tref je toevallig ‘een geboortefotograaf’ die het voor veel minder doet dan een andere fotograaf? Dan kun je ervanuit gaan dat 'goedkoop' tot duurkoop zou kunnen leiden. Zo zijn er bijvoorbeeld fotografen die zonder verzekering (tegen schade en/of mogelijke ongevallen) werken! Of ze werken met ongeschikt materiaal, waardoor je misschien niet de foto's zult ontvangen die je voor ogen had. Wil jij dat risico lopen? 

Meer over de (opbouw van de) prijzen van een geboortefotograaf kun je hier lezen. 

3. Contract 

Kom niet voor onvoorziene of vervelende situaties te staan en zorg dat je in zee gaat met een geboortefotograaf die alle afspraken netjes vastlegt in een contract of in zijn algemene voorwaarden. Dat lijkt wat zakelijk, maar een geboorte kun je niet overnieuw doen. Zekerheid is daarom toch wel heel erg gewenst. 

4. Back-up-fotograaf 

Een goede geboortefotograaf maakt deel uit van een netwerk van geboortefotografen. Ook een geboortefotograaf kan immers ziek worden, in een file terechtkomen of een ongeval krijgen. Op zo'n moment zou de fotograaf van jouw keuze terug moeten kunnen vallen op een back-up-fotograaf of collega, zodat de geboorte van jouw kindje evengoed kan worden vastgelegd. Vraag tijdens het kennismakingsgesprek daarom altijd aan de fotograaf hoe hij/zij de bereikbaarheid kan garanderen. En hoe de back-up is vormgegeven. 

5. Ervaring 

Er zijn vele geboortefotografen actief. Daarbij is het logisch dat de ene fotograaf wat meer ervaring heeft dan de andere fotograaf. Ga bij jezelf na of ervaring voor jou van belang is of niet. Soms kun je dit terugzien in het porfolio, en soms ook in de prijs. Hierover lees je verderop meer.

geboortefotograaf

6. Portfolio 

Iedere fotograaf heeft wel een klein portfolio op zijn/haar website staan. Op verzoek kun je vaak ook een uitgebreider portfolio inzien. Bekijk het portfolio van verschillende fotografen en kies de fotografiestijl die bij jou past. Het zou zonde zijn als je uiteindelijk foto’s krijgt die helemaal niet jouw smaak zijn. 

Soms kun je in een portfolio ook zien of een fotograaf wat meer ervaring heeft, wanneer er een (grote) verscheidenheid aan ouderparen in te zien is. Wanneer je in een portfolio telkens dezelfde mensen op de foto's ziet staan, is een fotograaf vaak nog bezig met het opbouwen van het portfolio of ervaring. 

7. Apparatuur 

Een geboortefotograaf werkt vaak onder lastige lichtomstandigheden, zonder gebruik te maken van flitslicht. Er is immers nog geen eenduidig onderzoek waaruit blijkt dat fel (flits)licht geen schade veroorzaakt aan de nog tere babyoogjes. Daarom werkt een goede geboortefotograaf met materiaal dat hierbij aansluit. Je kunt hier naar vragen bij het kennismakingsgesprek. Werkt de fotograaf bijvoorbeeld met lichtsterke objectieven? Heeft de fotograaf een reservecamera voor het geval er een technisch probleem op zou treden? En extra geheugenkaartjes, accu's, e.d.? 

8. De locatie van de geboortefotograaf 

Veel fotografen hanteren een werkgebied tot wel een uur of anderhalf uur rijden vanaf hun eigen woonplaats. Maar hoe dichter een geboortefotograaf bij je eigen woonplaats in de buurt zit, hoe makkelijker het voor de fotograaf zal zijn om op tijd bij je bevalling te zijn. Het verloop van een bevalling is immers onvoorspelbaar! Op deze handige overzichtskaart kun je zien welke geboortefotografen in Nederland en België bij jou in de buurt zitten. Wist je dat bijna alle geboortefotografen op deze kaart te vinden zijn?! 

9. Overeenkomsten ziekenhuizen 

Weet jij al of je in het ziekenhuis gaat bevallen? Informeer dan bij het ziekenhuis waar je gaat bevallen of zij toevallig met bepaalde fotografen een samenwerking hebben. Sommige ziekenhuizen hebben namelijk een samenwerking met één of meerdere fotografen. Deze fotografen mogen ook mee naar de operatiekamer, indien een bevalling zich onverhoopt zou verplaatsen naar de operatiekamer voor een keizersnede. Op die manier ben je altijd verzekerd van een volledige reportage.

geboortefotograaf

10. Keurmerk geboortefotografie: erkende geboortefotografen 

Het is goed om je als klant en ouder te realiseren dat geboortefotograaf een vrij beroep is en dat er geen diploma's vereist zijn om het werk uit te kunnen voeren. Hoewel er heel veel professionele geboortefotografen aan het werk zijn, zijn er ook veel fotografen die geboortefotografie aanbieden vanuit hun hobby of voor prijzen waar je echt geen professionaliteit voor kunt verwachten. (Zie punt 2). 

Onlangs is daarom, in samenwerking met zorgverleners, het keurmerk geboortefotografie geïntroduceerd. De eerste geboortefotografen hebben inmiddels een keurmerk mogen ontvangen. Op de website van deze stichting kun je een overzicht vinden van Erkende geboortefotografen uit Nederland en België. Goed om te weten, want dan weet je zéker dat je met een goede, betrouwbare, professionele en erkende geboortefotograaf te maken hebt!

Lees ook:

Geboortefotografie: een overzicht van de mooiste foto's van 2022
Deze moeder fotografeerde haar eigen bevalling

Foto's: Renate van Lith

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Omdat geen enkele bevalling hetzelfde verloopt, is elke geboortereportage uniek. Het is een persoonlijk verhaal van de dag waarop een kindje werd geboren. En juist dát probeert Renate van Lith als geboortefotograaf voor aanstaande ouders vast te leggen.

In 2020 heeft zij de eervolle titel van ‘International Birth Photographer of the year' mogen ontvangen bij de Birth Photographer International Image Competition. Meer informatie over Renate vind je op Renatevanlith.nl.

Wil je meer weten over geboortefotografie? Je kunt op degeboortefotograaf.nl het meest complete overzicht van geboortefotografen in Nederland én België vinden. Er zit altijd een geboortefotograaf bij jou in de buurt. Ook kun je veel (belangrijke) informatie vinden voor aanstaande ouders, zoals waar je op moet letten bij het zoeken naar een geboortefotograaf. En wist je dat er zelfs een keurmerk voor geboortefotografen bestaat? Renate draagt dit keurmerk ook. Daarmee weet je zeker dat je met een professionele geboortefotograaf te maken hebt!

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Yune

    Ik had zelf Janna van Moedergevoel, zij is tevens ook doula, heel tevreden met haar. Omg Zevenaar

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50