10 dingen die je na de bevalling op de been houden

10 dingen die je na de bevalling op de been houden
  • in Overig
  • 0
  • 25909
  • 06/10/2021

Een bevalling van je eerste kind, maar ook van een tweede, derde of meer kan een behoorlijke impact op je hebben. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal is het bepaald niet meer als daarvoor. Hoe kun je ervoor zorgen dat je jezelf vlak na een bevalling op de been houdt?

1. Iets verkoelends

Op een stoel zitten, naar het toilet gaan: het voelt vlak na je bevalling niet heel erg prettig. Om de pijn te verzachten kun je een pijnstiller innemen (vraag eerst advies aan een deskundige als je borstvoeding geeft), maar ook iets kouds er tegenaan houden kan verlichting geven. Leg heel even een maandverband in de vriezer en o, wat voelt dat prettig!

Lees ook:
Tips voor een fijne kraamtijd

2. Hydratatie

Je lichaam heeft na een bevalling een behoorlijke klap gehad en heeft behoefte aan vocht, heel veel vocht. Zorg dat je genoeg water drinkt of verwen jezelf met vitaminerijke smoothies.

3. Kleding dat past

Je zwangerschapskleding is misschien net even te groot en de kleding die je droeg voordat je zwanger was, is waarschijnlijk nog te krap. Heel frustrerend! Zorg dat je kleding in huis hebt die je na de bevalling kunt dragen, dat comfortabel zit en je niet gefrustreerd maakt. Misschien heb je vriendinnen of familie die je wat kunnen lenen?

4. Buiten

Natuurlijk leef je vlak na je bevalling in een soort van cocon. Je wilt genieten van je kleine, van je gezin, en je moet natuurlijk nog herstellen. Maar echt waar: zodra je je enigszins in staat voelt om wat te doen, ga lekker naar buiten. Je voelt je meteen een stuk energieker!

5. Plannen

Heb je al kinderen of een huisdier? Zorg dat iedereen weet wat er moet gebeuren als jij net bent bevallen. Het laatste waar je zin in hebt als je herstellende bent is je bezig houden met wanneer je zoon naar voetbaltraining moet en je dochter een partijtje heeft. Zorg samen met je partner dat alles in de familie-agenda staat zodat jij kunt relaxen.

6. Geniet van het moment

Die allereerste momenten met je baby daar wil je optimaal van genieten. Vraag aan je partner of je omgeving of zij zoveel mogelijk foto’s kunnen maken om die momenten vast te leggen. Hoef jij je daar niet druk om te maken en kun je alleen maar genieten.

7. Bezoek

Natuurlijk staat iedereen te trappelen om je kindje te bewonderen, maar als je ergens moe van wordt dan is het veel bezoek na je bevalling, vooral als ze kinderen willen meenemen. Gun jezelf even tijd met je nieuwe gezin. Zorg dat bezoek mondjesmaat langskomt en wees niet bang om nee te zeggen tegen onverwacht bezoek.

8. Eten

Bemoei je even niet met wat er op het menu staat. Zorg dat je partner, familie of vrienden of buren je helpen met een gezonde maaltijd, maar ga niet zelf uren in de keuken staan. En: af en toe een afhaalmaaltijd kan ook geen kwaad.

9. Advies

Een eerste kindje kan je heel onzeker maken, want hoe werkt het eigenlijk wat moet je doen en waarom reageert je kind zo? Je kunt natuurlijk heel veel googlen, maar advies van een ervaringsdeskundige is echt goud waard. Dus schroom niet om je (schoon)moeder of vriendinnen, zussen, buurvrouwen, dames die je hebt ontmoet tijdens zwangerschapsyoga/-gym en al moeder zijn te bellen of te app’en als je het echt even niet meer weet. Je zult versteld staan hoeveel mensen je in je omgeving goed advies kunnen geven.

10. Me-time

Ik ken het zelf: als je net moeder bent dan draait je hele wereld om jouw kleintje. Maar vergeet jezelf niet. Als je niet goed voor jezelf zorgt dan heeft niemand wat aan je, dus ook niet je kleine hummel. Dus let niet alleen op je gezondheid, maar zorg dat je af en toe ook even tijd voor jezelf neemt. Vraag je partner of mensen in je omgeving om het even van je over te nemen en verwen jezelf met een uurtje shoppen of een bezoek aan de schoonheidsspecialist. Want jij bent er ook nog!

Hoe deed jij het na de bevalling? Nog tips?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Chantal is hoofdredacteur van BabyBytes.nl

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009). Naast haar werkzaamheden voor BabyBytes.nl is ze ook eigenaar van het online platform de Club van ontaarde moeders.

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50