1 op de 4 zwangere vrouwen heeft last van een depressie

1 op de 4 zwangere vrouwen heeft last van een depressie

We hebben het wel eens vaker over een postnatale depressie, maar heb je wel eens gehoord over een prenatale depressie, ofwel een depressie tijdens je zwangerschap?

Volgens Brits onderzoek gepubliceerd in het British Journal of Psychiatry, heeft maar liefst een op de vier moeders last van mentale problemen tijdens de zwangerschap, zoals een depressie, angstaanvallen, eetstoornissen, dwangneuroses en stress.

Lees ook:
Mama met een depressie: 'Mama is ziek in haar hoofd'

Recht op hulp

“Dit onderzoek toont aan dat belangrijk is om de juiste vragen te stellen aan zwangere vrouwen, naar wie goed moet worden geluisterd zonder vooroordelen”, zegt Maria Bavetta, oprichter van een organisatie dat moeders met mentale problemen ondersteunt.

“Had ik destijds maar de mogelijkheid gekregen om mijn gedachten met iemand te delen, waardoor ik sneller hulp kon krijgen bij mijn mentale problemen. Dit is iets waar alle vrouwen recht op moeten hebben zodat ze de moeder kunnen zijn die we graag willen zijn.”

Mentale problemen

Voor het onderzoek werden 545 vrouwen bestudeerd. Hieruit kwam naar voren dat maar liefst 27 procent last heeft van mentale problemen. 11 procent had last van een depressie, 15 procent had angstaanvallen, 2 procent had eetstoornis en 2 procent had last van dwangneuroses een heel klein percentage had last van posttraumatische stress of een bipolaire stoornis.

Volgens de onderzoekers heeft de verandering van hormonen tijdens de zwangerschap veel invloed om de mentale gezondheid van zwangere vrouwen. Zo kunnen hormoonveranderingen de chemie van de hersenen beïnvloeden en depressie en angstaanvallen veroorzaken.

Nederland

In Nederland heeft een op de twintig vrouwen last van een depressie tijdens de zwangerschap, meldt Gezondheidsnet.nl. Tijdens het eerste trimester kun je je moe en onzeker voelen, maar dat wil nog niet meteen zeggen dat je depressief bent. Dan zijn de klachten wat heviger en houden ze na het eerste trimester niet meteen op. De klachten zijn vergelijkbaar met een postnatale depressie, denk aan somberheid, paniekaanvallen, constant vermoeid voelen en het gevoel dat je de baby niet meer wil.

Een depressie kan erop wijzen dat je een moeilijke bevalling te wachten staat en vergroot de kans op een postnatale depressie.

Heb je last van bovengenoemde symptomen, wacht niet langer en neem contact op met je huisarts.

Heb jij last gehad van een prenatale depressie? Wat waren jouw symptomen en heb je hulp gezocht?

Bronnen: HuffingtonPost, Gezondheidsnet

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

5 leden zijn nu online
Aanmelden