10 dingen die je in het eerste trimester zeker gaat meemaken

10 dingen die je in het eerste trimester zeker gaat meemaken

Hoera, je bent zwanger! Een spannende tijd breekt aan, want er groeit een mini mensje in je buik. De komende maanden staan in het teken van dat mini mensje, dat steeds meer ruimte in gaat nemen. In je buik en in je hoofd.

In het eerste trimester kan je in ieder geval de volgende dingen verwachten:

1. Vermoeidheid

Je gaat éxtreem moe zijn! Zo moe dat je bijna omvalt op de bank. Dit hoort erbij, je kindje is zich nu razendsnel aan het ontwikkelen en alle organen worden in het eerste trimester aangelegd. Niet gek dus, dat je om half 9 's ochtends alweer zou kunnen slapen!

2. Sociale contacten onderhouden? Huh?

Je sociale contacten worden wat lastiger. Je wilt niemand nog over je prille zwangerschap vertellen, maar bent daardoor wel met allerlei smoesjes in de weer. En de vermoeidheid helpt dus ook niet heel erg mee om 's avonds nog gezellig op bezoek te gaan bij een vriendin. Hold on, over een paar weekjes ben je weer overal bij!

3. BFF's online

In de tussentijd zoek je je nieuwe bff's online. Je googelt je een slag in de rondte over je veranderende lichaam en de ontwikkeling van je kindje en daardoor kom je op verschillende fora terecht voor zwangere vrouwen. Niets fijner dan (anoniem) je hart te kunnen luchten bij ervaringsdeskundigen! Kijk je tijdens je zoektocht ook even op ons gezellige BabyBytes-forum?

4. Eten: wat wel en wat niet

Wat je wel en niet mag eten, kan per land verschillen. Ons wordt met klem afgeraden om sushi te eten, terwijl zwangere Japanese vrouwen dit naar hartelust doen. Ook heb ik wel eens gelezen dat er in Zuid Amerikaanse landen wordt afgeraden mango's te eten. Ik zou voor de zekerheid gewoon het advies van de verloskundige opvolgen.

5. Klachten

Je bent - zoals je misschien wel had gedacht - niet meteen OVER THE MOON enthousiast over je zwangerschap. Dat komt omdat 1. je je soms helemaal niet zwanger voelt, maar 2. vooral wat ziekig. Misselijk, moe, buikkrampjes... Daarnaast is het 3. ook lastig om je voor te stellen wat er allemaal aan het gebeuren is. Adem in, adem uit. Het went allemaal vanzelf!

6. Relatie (schoon)ouders

De relatie met je (schoon)ouders gaat veranderen. Of in ieder geval: de manier waarop je naar ze kijkt. Je zult ze namelijk vaker spreken (de meeste aanstaande grootouders zijn dolenthousiast en willen op de hoogte gehouden worden van elke zwangere scheet die je laat). Daarnaast zal je er in de komende maanden achterkomen wat deze mensen voor jou en je partner over hebben gehad en dat zet alles in een heel ander perspectief!

7. Multivitamines

Je slikt waarschijnlijk braaf elke dag je multivitamines voor zwangeren, maar dat wordt een probleem zodra de zwangerschapsmisselijkheid toeslaat. Probeer maar eens een pil ter grootte van een knikker weg te werken als je al moet overgeven tijdens het uitruimen van de vaatwasser...

8. Beginnende babybuik

Je wilt de zwangerschap nog even geheim houden, maar je beginnende babybuikje gooit al sneller dan je denkt roet in het eten. Toen ik 8 weken zwanger was, was mijn onderbuik zo opgezwollen, dat mijn collega het goede nieuws zelf al had gespot. In het eerste trimester zijn het je darmen die opzwellen onder invloed van de zwangerschapshormonen, maar toch al duidelijk zichtbaar!

9. Info verslinden

Je zal zwangerschapsboeken en tijdschriften gaan verslinden, hele dagen besteden aan rondsurfen op mama-sites en alle zwangerschapsapps downloaden die je kan vinden. 

10. Termijnecho

Zodra je voor het eerst oog in... nou ja... zwart-met-witte-vlekken komt te staan staan tijdens de termijnecho, krijg je een veel concreter beeld van je zwangerschap en wat er in je lichaam gebeurt. Tegen die tijd ben je ook van het eerste trimester bekomen en gaan de ergste zwangerschapshormonen weer liggen. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50