Zoveel zou elk kind dagelijks moeten drinken (dat haalt vrijwel niemand)

Zoveel zou elk kind dagelijks moeten drinken (dat haalt vrijwel niemand)

Het ene kind drinkt meer dan het andere kind. Toch zijn er maar weinig kinderen die de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht binnenkrijgen. Met name water - de aller gezondste bron van vocht - wordt maar nauwelijks gedronken. 

Dit blijkt uit onderzoek van Emma Derbyshire, voedingsspecialist die haar onderzoek deed onder 2000 kinderen. Zij ontdekte dat slechts een kwart van de kinderen voldoende water (namelijk zo'n vijf glazen per dag) binnen kreeg. Volgens de richtlijnen zouden kinderen tussen de vijf en acht jaar oud een liter water per dag moeten drinken, maar de meeste kinderen komen hier bij lange na niet aan. 

Veel te weinig

Gemiddeld dronken de kinderen nog geen twee glazen per dag, ontdekte Derbyshire. Bijna een derde van de kinderen (32%) dronk tijdens een hele schooldag slechts één glas en ongeveer 5% van de kinderen vertelde helemaal niets (!) te drinken! Wat er enigszins wel in gaat bij kinderen? Suikerrijke (zuivel)drankjes en/of vruchtensappen, die voor een groot deel ook uit suikers bestaan. 

Richtlijnen

Voor mijn gevoel drinkt mijn zoon teveel en mijn dochter (veel) te weinig, dus ik besloot ook eens op te zoeken hoeveel vocht jongere kinderen binnen zouden moeten krijgen. Het Voedingscentrum beveelt ouders aan kinderen zo'n 300 ml melkproducten per dag te geven en tussen de 450 en 700 ml water of lichte thee. Frisdrank, zuiveldrankjes en vruchtensappen worden afgeraden, hier zit teveel suiker in. 

Maar wat nu als je kind daar niet aan komt?

Om je kind toch te motiveren voldoende water te drinken, kun je een aantal dingen doen:

 • Verdun zoete drankjes steeds iets meer. Is je kind verslingerd aan limonadesiroop? Laat hem of haar dan geleidelijk aan wennen aan minder siroop en meer water. Op een gegeven moment zal die het niet eens meer merken als er amper tot geen siroop in zit!
 • Maak van water drinken iets speciaals: doe wat muntblaadjes in het water, een paar schijfjes citroen, een paar stukjes aardbei. Water zal hierdoor een ander smaakje krijgen en veel kinderen vinden dit lekkerder. Je kunt je kind ook thee (zonder suiker) te drinken geven. Mijn zoon vindt het heel gezellig om samen op de bank een kopje thee te drinken.
 • Geef zelf het goede voorbeeld! Als jij de hele dag cola en andere suikerrijke drankjes drinkt, kan je van je kind niet verwachten dat die wel braaf water drinkt. 
 • Koop een speciale waterbeker, bijvoorbeeld met zo'n speciaal dopje waar uit gedronken kan worden als je hem omhoog drukt. Zolang het er interessant uit ziet, vindt je kind het vast een stuk leuker om water te drinken dan uit een gewone, 'saaie' beker. 
 • Zorg voor vochtrijke groenten of fruit als tussendoortjes. Vooral als je kind naar school gaat, is dit een goed idee. Een sinaasappel bevat namelijk zo'n 87% vocht, terwijl een koekje als tussendoortje slechts 3% vocht bevat. Bovendien bevat fruit voedingsvezels en belangrijke vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld komkommers, tomaten, peren, perziken, aardbeien en meloen bevatten veel vocht. Waarom wel fruit in stukjes en geen fruitsap, vraag je je misschien af. Dat heeft ermee te maken dat er in fruitsap geen voedingsvezels zitten. Bovendien is door het bewerken een deel van de vitamines en mineralen verloren gegaan. 

Hoeveel drinkt jouw kind per dag? En wat doe jij om je kleintje water te laten drinken?

Tags: Gezond,

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (7) Stuur een bedankje


 • lispeltuut

  4/5 glazen water drinken ze hier wel. Ik doe er niks speciaals voor. Als ze aangeven te willen drinken dan vullen ze hun beker onder de kraan,

 • GaRnaaltje25

  Hier geef ik gewoon vanaf kleins af aan nagenoeg alleen water te drinken. Limonade is voor de lekker en mag hij ondertussen iedere dag wel een x. Voor op school heb ik een bidon waar 500ml in gaat, vind de flessen die gemaakt zijn voor kids om mee te nemen namelijk erg klein met 300ml en een beetje voor een schooldag.. meestal komt hij nu alsnog met enorme dorst uit school, maar dit helpt. Ik zelf geloof dat als je je kind van kleins af aan gewoon standaard water bied ipv iets anders, ze dat ook gaan zien als het standaard drinken en een zoet drankje als iets lekkers voor ernaast (zoals ‘normaal’ eten vs. snoep). Zelf drink ik trouwens ook altijd gewoon water (en koffie gezien mn geweldige nachten haha).

 • daarja

  mijn dochter drink meer dan voldoende (zeker 6-8 glazen op een dag). Maar wel water limonade. Die 2gram suiker dat ze zo op een dag binnen krijgt is nog minder dan het suiker dat in een bruine boterham verwerkt zit.

 • mama van A-M-Z-R

  Hier wordt ook best veel gedronken.

  Sowieso drinkt mn zoon wel 2 bekers melk. Daarnaast drinkt hij 1 a 2 glazen water op school (dat doen ze daar standaard, kinderen nemen iedere dag een bekertje mee naar school).

  Tussendoor drinkt hij nog water en lichte siroop.

  Kan me niet voorstellen dat een kind maar 1 glas drinkt op een dag

  Toen mn zoontje klein was dronk hij alleen maar lichte siroop helaas, uit een drinkfles. Die had ik de hele dag klaar staan voor m en kon hij die zelf steeds pakken en drinken. Anders vergeet je dat helaas te geven tussendoor... dat werkte goed

  Mn dochter hield nooit van flesjes maar stond constant voor de koelkast en wees ernaar (toen ze nog niet kon praten). Dan wilde ze water hihi

  En dronk steeds met ons mee, dollll op lichte thee :)

 • 2x.Mama

  Mijn dochters drinken buiten vruchtensappen en aanmaaklimonade ook zonder problemen een aantal glazen water per dag. Ze drinken dus genoeg.

 • Nx4

  ik zelf vind water echt vies dus ik ben daarin geen goed voorbeeld voor me kinderen, ondanks dat vinden mijn dochters water wel lekker en die drinken dat ook veel. de jongste drinkt het soms maar die drinkt wel water met een beetje siroop heel dr dag of thee hij is gek van thee.

 • Sharon

  Zoonlief is gek op water...die krijgt genoeg binnen..

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50