Zo kun je toch even een dutje doen

Zo kun je toch even een dutje doen

Het is natuurlijk makkelijk om tegen nieuwbakken moeders te zeggen: slaap wanneer je baby slaapt. Maar soms is dat juist heel moeilijk. Vooral bij een eerste kindje dwalen je gedachten vaak naar dingen die nog moeten gebeuren om te zorgen dat je baby niets tekort komt. Maar ook als moeder is het nodig om af en toe bij te tanken. Dus met deze tips kom je hopelijk toch nog aan dat welverdiende dutje toe.

Je bent de hele nacht in touw geweest met je kleine en dat was niet alleen afgelopen nacht, maar de nacht ervoor en daarvoor en ook daarvoor. Je voelt een flink slaaptekort opkomen en neemt je elke keer weer voor om te gaan slapen als je baby ook slaapt. Maar ja, de ene keer slaapt 'ie wat korter dan een andere keer. Of ben jij weer te druk in je hoofd omdat je nog zoveel op je to-do-lijstje hebt staan. Voor je het weet is er alweer zo’n slapeloze nacht aangebroken.

Lees ook:
25 gedachten die elke moeder met te weinig slaap herkent

Tips

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je wel aan een dutje overdag toekomt? Met deze tips gaat het vast lukken:

De duur van je dutje

Volgens slaapexperts is het belangrijk dat je dutje een bepaalde duur heeft. Zo is het goed om een dutje van 20 á 30 minuten te doen, of eentje die anderhalf uur duurt. Zo kan een kort dutje ervoor zorgen dat je een boost krijgt, terwijl je met een langer dutje kan herstellen van een slechte nacht. Maar wees gewaarschuwd: als je tussen de 30 en de 90 minuten slaapt dan voel je je juist vermoeider, omdat je geen complete slaapcyclus hebt gehad.

De optimale situatie

Zorg voor de optimale omstandigheden om te gaan slapen. Doe dit door je slaapritueel van de avond na te bootsen. Haal je make-up van je gezicht, doe een comfortable pyjama aan, en ga liggen op een plek waar het donker, stil en niet te warm is. Misschien is een slaapmasker een idee om je nog meer dat ‘nachtgevoel’ te geven.

Tot rust komen

Om te gaan slapen wanneer de baby slaapt, klinkt heel logisch, maar als moeder van een pasgeborene ben je vaak met je gedachten zo in de weer omdat je nog van alles op je to-do-lijst hebt staan, dat je moeilijk meteen in slaap valt als de baby slaapt. Voel je niet schuldig om ‘een dutje doen’ op je to-do-lijst te zetten en voel je ook niet schuldig om bijvoorbeeld ‘een was doen’ of ‘de was vouwen’ van je lijstje af te halen. Laat de boel de boel en kies even voor jezelf!

Geef jezelf op een andere manier een boost

Kom je er echt niet aan toe om een dutje te doen. Geef jezelf dan op een andere manier wat extra energie. Haal even een frisse neus door met je baby te wandelen, of neem een extra kop koffie. Maar neem niet te vaak een extra kop koffie, want teveel cafeïne zorgt voor een onrustig gevoel en kan er ook weer voor zorgen dat je moeite hebt om ‘s avonds in slaap te vallen.

Gun jij jezelf een dutje om even bij te tanken?

Chantal is online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (1) Stuur een bedankje


  • Barbamammie79

    Vanaf kind 4 heb ik het helemaal opgegeven. Wat een opluchting... ik hoefde geen dutje meer te doen van mezelf. Bij mij werkt het gewoon niet.

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50