Vrouwen slapen minder na krijgen kinderen, mannen niet!

Vrouwen slapen minder na krijgen kinderen, mannen niet!

We weten allemaal dat gezinsuitbreiding betekent dat je hoogstwaarschijnlijk slaap gaat inleveren en VEEL OOK! Nu is er onderzoek gedaan naar dit onderwerp door 'The American Academy of Neurology and Georgia Southern University, en dit onderzoek bevestigt dat vrouwen met kinderen in huis minder slaap krijgen dan vrouwen zonder kinderen in huis.

Je slaat nu vast niet plots stijl achterover, want deze uitkomst had je zelf ook wel zien aankomen. Maar...wait for it...Uit het onderzoek blijkt dus dat vrouwen minder slaap krijgen maar het slaappatroon van mannen blijkt onveranderd. Gewoon niet!. HELEMAAL NIET!

Slaapgewoonten

Aan het onderzoek deden 5805 respondenten mee verspreid over heel Amerika. Via een aantal telefonische interviews werden mannen en vrouwen ondervraagd over hun slaapgewoonten: hoe lang ze sliepen, hoeveel dagen ze zich moe voelden in die maand etc. Vervolgens werd van elke deelnemer informatie verzamelend zoals  leeftijd, ras, aantal kinderen en zelfs de lichamelijke beweging per persoon werd geregistreerd. Ook keken de onderzoekers naar snurken en andere factoren die een gezond slaappatroon zouden kunnen verstoren.

Van de 2908 vrouwen onder de 45 de enige link voor het niet krijgen van genoeg slaap was het hebben van kinderen in huis. 62 procent van de vrouwen gaven aan niet genoeg slaap te krijgen of minder dan zes uur per nacht. Dat laatste was het standaard aantal volgens het onderzoekspanel. Ook kwam uit het onderzoek dat bij elk kind dat erbij kwam binnen het huishouden, er slaap van de vrouw des huizes af ging. Niet alleen kwam uit het onderzoek dat vrouwen veel minder slapen met kinderen in het huis, ook voelen zij zich met grote regelmaat moe tijdens de dag.

Schokkend

Maar de uitkomst waar wij het meest geschokt door zijn, verbolgen, boos en zelf een beetje chagrijnig had te maken met de mannelijke respondenten aan het onderzoek. Er werd namelijk geconstateerd dat de slaapcyclus van mannen vrijwel niet afwijkt bij het hebben van kinderen dan van de cyclus zonder kinderen!

Maar waarom precies dit verschil zo groot is, is heel lastig te zeggen. Het onderzoek kon daarom ook niet uitwijzen waarom vrouwen zo'n stuk minder slapen als er eenmaal kinderen zijn en waarom dat bij mannen zo aanzienlijk minder of helemaal niet is. Het wijst alleen aan dat het zo is. Je zou kunnen bedenken dat vrouwen wellicht meer piekeren over het ouderschap. Moeilijke kunnen loslaten dan mannen. 

Slaap is cruciaal

Wel kunnen we vaststellen dat (genoeg) slaap cruciaal is voor een goede gezondheid. Daar zijn immers meerdere onderzoeken naar gedaan. Vrouwen hebben zelfs meer slaap nodig dan mannen. Misschien moeten we dit een wake-up-call laten zijn voor alle moeders. Om meer hulp te vragen van hun partner en om te proberen de nachtrust wat meer 50/50 te verdelen. 

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (3) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50