Verband tussen autisme en lood in baarmoeder gevonden

Verband tussen autisme en lood in baarmoeder gevonden

Er is een verband aangetoond tussen de hoeveelheid lood in de melktanden van kinderen en of zij autisme hebben. Zelfs de ernst van het autisme zou kunnen worden aangetoond in het aantal giftige metalen in de melktanden, zeggen onderzoekers.

In Nature Communications publiceerden onderzoekers hun bevindingen. Voor dit onderzoek werden melktanden van 16 paar eeneiige en twee-eiige tweelingen onderzocht, van wie ten minste één van de twee de diagnose autisme heeft gekregen.

Melktanden

Onderzoekers bekeken aan welke chemicaliën de tanden waren blootgesteld. Dit kan namelijk, omdat er iedere week een nieuwe tandlaag wordt gevormd tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder en later als het kind geboren is. Wetenschappers kunnen op deze manier dus precies bekijken wanneer het kind aan welke stoffen is blootgesteld. Ter vergelijking werden ook de melktanden van 22 tweelingparen onderzocht waarvan geen van beiden autisme heeft. 

Nog onduidelijk

Kinderen met autisme hadden een verhoogde hoeveelheid lood in hun melktanden, maar juist een tekort aan essentiële middelen als mangaan en zink. Hoe het lood in de tanden terecht is gekomen, is nog niet duidelijk. Het zou kunnen dat een te grote blootstelling aan deze giftige stof voor autisme heeft gezorgd, of dat het omgekeerd het geval is: dat kinderen met autisme meer lood opnemen. Hier is nog vervolgonderzoek voor nodig.

Aan Reuters vertelt hoofdonderzoeker dr Aurora: "Ons onderzoek is een belangrijke stap naar het begrijpen van risicofactoren omtrent autisme, zoals blootstelling aan verontreinigde stoffen en voedingstekorten. Het is nog te vroeg om klinische aanbevelingen te doen op basis van dit onderzoek."

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50