Steeds minder kinderen wonen bij beide eigen ouders

Steeds minder kinderen wonen bij beide eigen ouders

Zowel mijn ouders als mijn schoonouders zijn nog bij elkaar. Een unicum, als ik even rondvraag in mijn omgeving. Veel van mijn vrienden en vriendinnen komen uit gezinnen waarbij de ouders uit elkaar gegaan zijn. Nu blijkt dat er de afgelopen jaren alleen maar meer kinderen bijgekomen zijn, die niet meer samen met beide ouders in één huis wonen.

In twintig jaar tijd is het aantal kinderen onder de 17 dat niet meer in hetzelfde huis woont als beide ouders gestegen van 400.000 in 1995 naar 600.000 in 2015. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek

Ruim de helft van de kinderen die niet meer bij beide ouders wonen, maakte een scheiding mee. Dat betekent dus, dat veel kinderen al geboren worden als de ouders niet meer bij elkaar zijn. 

Waar wonen de kinderen?

Omdat mensen maar op één adres ingeschreven kunnen staan, kon het CBS geen concrete cijfers vinden over waar kinderen precies wonen en in hoeveel gevallen er sprake is van een co-ouderschap (waarbij beide ouders een even grote rol in de opvoeding vervullen). Uit de enquête onder gescheiden ouders van het onderzoek ‘Nieuwe Families in Nederland’ - dat werd gehouden in 2010 - blijkt dat 27 procent van de gescheiden ouders gekozen heeft voor een co-ouderschap. In 70 procent van de gevallen is de moeder hoofdopvoeder en in slechts 3 procent van de gevallen woonden de kinderen grotendeels bij hun vader. 

Co-ouderschap

Uit onderzoek van het CBS in samenwerking met de universiteit van Utrecht, bleek dat het voornamelijk de hoger opgeleide ouders zijn die kiezen voor een co-ouderschap. Dit is meestal een succesvolle beslissing: in 80 procent van de gevallen is deze afspraak twee jaar na de scheiding nog steeds van kracht. 

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (2) Stuur een bedankje


  • Proudmama92

    Mijn vriend en ik zijn gelukkig nog steeds samen, verloofd en we gaan trouwen in 2019!

    Mijn ouders zijn wel gescheiden toen ik 10 was en hadden ook co ouderschap. In het begin woonde ik bij mijn vader en was ik om het weekend bij mijn moeder. Na een aantal jaar ben ik bij mijn moeder gaan wonen en was toen om het weekend bij mijn vader.

  • Kimmmetje

    Dan zou t toch fijn zijn als werkgevers ook meer coulant omgaan met deze doelgroep kinderen. Die graag een baantje willen maar niet elk weekend kunnen werken. Er wordt nu totaal niet rekening mee gehouden. Mijn tienerdochter wilde dolgraag ergens aan de slag. Als afwashulp of bediening, als caissière of waar dan ook. Met 16 jaar kon ze eindelijk overal terecht maar zodra ze vermeldt in haar sollicitatie gesprek dat ze wél doordeweeks kan in de avonduren en om t weekend krijgt ze nul op haar rekening. Nu werkt ze dan eindelijk als caissière maar dat betekent ook een einde aan de omgangsregeling. Want ze staat elk weekend ingeroosterd 😕 en dat betreur ik ten zeerste. Ze woont te ver weg (ruim 100 km) dus even op en neer gaat ook niet. Jammer...

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50