Roos coacht: Het Sint-virus

Roos coacht: Het Sint-virus
  • in Opvoeding
  • 0
  • 4123
  • 01/11/2016

"Maaaaam, heb je mijn schoenen bij de openhaard gezet? Pietmoetdaarwatindoenenikwilookwaterenwortels enenen..." 

Ik ga naast mijn zoontje zitten en probeer hem met een hand op zijn been wat tot rust te manen. "Lieve schat, het is begin oktober, Sint en Piet zijn er nog lang niet." Zucht...

Ken je dat? Zodra de eerste pepernoten in de schappen liggen en de eerste reclamefilmpjes het over Sinterklaas gaan hebben, gaat er bij hordes kinderen een groot, luid, neonletterig alarm af. 

En dat wordt alleen maar erger tot het EINDELIJK vijf december is en je van het hele gebeuren af bent (en je je kunt gaan voorbereiden op kerst en Oud&Nieuw).

 

Hoe zorg je ervoor dat je kind - en jij - niet compleet meegezogen wordt in de Sint gekte? Hoe zorg je er voor dat jij en je kind ook nog gewoon een leven hebben de weken tot vijf december?

  • Overdaad schaadt. Ook bij dit onderwerp is dat waar. Er is zoiets als té veel Sint en Piet. En daar werken alle media en reclames heul hard aan mee. Het is soms creatief zijn maar je kunt best een selectie maken van wat jouw kind wel en wat het niet onder ogen krijgt. Sinterklaasjournaal vind ik zelf altijd erg leuk, maar dan wel die ene, en niet ook nog die 100 andere programma’s waar Sint en Piet te zien zijn. Zo ook met die speelgoedboekjes. Leuk om met je kind een lijstje te maken, maar niet al begin november. Die boekjes kunnen best wachten tot Sint goed en wel geland is, toch?
  • Hyperhyper! Ik ben zelf nogal weg van verhalen, sprookjes, kinderfeestjes etc. Ik kan je uit ervaring vertellen dat het leuk is om erin mee te gaan, maar NIET te veel. Hoe enthousiaster jij wordt, hoe enthousiaster je kinderen… en die hebben over het algemeen geen rem. Ik heb het ook moeten leren;). Voor alles een tijd en plaats zodat niet alles alleen nog maar om de Sint (of een verjaardag, of vuurwerk) draait!

Ook leuk om te lezen: 22 leugens die ouders hun kinderen vertellen!

  • Overzichtelijk maken. Sommige kinderen kunnen een feest als Sinterklaas niet overzien. Ze raken totaal de weg kwijt als jij geen orde in de chaos schept want het Sint feest brengt nou eenmaal een hele hoop extra prikkels met zich mee. Je kunt het hele gebeuren overzichtelijker maken door een kalendertje voor je kleintje te maken (maar niet al drie maanden van te voren he!). Hierop kun je zetten wanneer Sint aankomt, wanneer het schoentje gezet mag worden, wanneer Sint eventueel op school komt en wanneer jullie zijn verjaardag thuis vieren. Juist voor deze kinderen is het ook erg fijn als je het aantal Sint-programma’s wat beperkt. 
  • Praat er eens met school over. Sommige scholen lijken mee te gaan met het Sint-virus waardoor kinderen er niet meer omheen kúnnen. Persoonlijk vind ik het super leuk dat school ook iets doet aan de Sint, maar ik vind wel dat dat beperkt moet blijven aangezien dit heel veel extra spanning op kan leveren bij kinderen. Mocht jullie school er een groots feest van maken, maar zien jij en andere ouders dat dit feest niet meer zo’n ‘feest’ is voor jullie kinderen: praat er eens met elkaar over hoe jullie het wel zouden zien. Ouders hebben zelf vaak hele goede ideeën over wat wél past bij hun kind.
  • Op een afstandje. Voor veel kinderen is Sint al super leuk, en spannend genoeg, op een afstandje. Naar de intocht gaan, bij Sint op schoot, zwarte Pieten de hand schudden (als ze inmiddels nog zwart zijn…) , voor sommige kinderen is het veel leuker om nog even van een afstandje toe te kijken. Gewoon, samen op de bank voor de buis. Samen ’s avonds in het donker door het raam naar buiten kijken of je Pietjes op de daken ziet. Hou het klein en simpel. Dat zijn persoonlijk ook mijn allermooiste jeugdherinneringen aan het feest van de Goedheiligman. 

Hoe pak jij het aan de komende tijd? Heb je er al over nagedacht?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Rosanne van der Laarse is moeder van twee heerlijke druktemakers en dus ervaringsdeskundige op het gebied van 'ouder zijn'. Ze weet hoe ongelofelijk lastig opvoeden kan zijn, zelfs als alles redelijk 'naar behoren' gaat. Ook weet ze door ruim 13 jaar ervaring in de Jeugdzorg dat dat nog maar het begin kan zijn, en dat veel ouders voor veel grotere uitdagingen staan.

In 2014 is ze gestart met haar praktijk De Kinder- en Opvoedcoach; waar ze coaching en training geeft aan kinderen, jongeren en ouders. Haar missie is haar bijdrage te leveren aan meer gelukkige gezinnen in dit land. Dat geluk zit vaak in de kleine dingen.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50