43% vrouwen begint weer met roken na bevalling

43% vrouwen begint weer met roken na bevalling
  • in Moeder
  • 4
  • 15550
  • 31/12/2016

Twee op de vijf moeders die rookten voor de zwangerschap en hiermee stopten, vallen weer binnen zes maanden na de bevalling terug in hun slechte gewoonte blijkt uit Engels onderzoek. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van hun kinderen.

Dit percentage is de conclusie van 11 studies naar dit onderwerp met bijna 600 vrouwen die hierbij betrokken waren. Vrouwen die weer beginnen met roken na hun zwangerschap, stellen hun kinderen bloot aan gezondheidsrisico’s in verband met passief roken. Daarnaast is de kans groter dat hun kinderen ook gaan roken zeggen experts van de University of Nottingham en de University of York, aldus Mirror. De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Addiction, concludeerde ook dat slechts een minderheid van de vrouwen die probeert te stoppen tijdens de zwangerschap, dit volhoudt tot en met het einde.

Wiegendood
Deborah Arnott van de stichting Action on Smoking and Health, zegt: ‘Hoewel het van vitaal belang is dat zwangere rokers stoppen met roken om hun baby de beste start in het leven te geven, is het risico op ernstige schade van het roken niet verdwenen zodra de baby geboren is. Alle rokers in het huis moeten worden aangemoedigd om te stoppen, of in ieder geval om de baby niet bloot te stellen aan tabaksrook. Want van wie of waar het ook vandaan komt, tabaksrook verhoogt het risico op ademhalingsproblemen en wiegendood.’

Uit verdere analyse van 23 studies met gegevens van meer dan 9.000 vrouwen bleek dat 87% van de zwangere vrouwen nog steeds (af en toe) rookt wanneer haar baby wordt geboren. De auteurs schreven: ‘De meeste zwangere rokers stoppen niet (geheel) tijdens hun zwangerschap, en van degenen die dat wel doen, zullen de meeste rokers binnen zes maanden na de bevalling opnieuw beginnen. Dit zou suggereren dat ondanks de grote uitgaven in de gezondheidszorg omtrent het stoppen met roken, weinig vrouwen en hun nakomelingen de maximale voordelen van stoppen met roken zullen krijgen.’ Het is niet duidelijk of het onderzoek alleen onder Engelse vrouwen is uitgevoerd of vrouwen in meerdere landen.

Vaker artikelen lezen op Babybytes? Like ons op Facebook en volg ons op Twitter.

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Reageer op dit artikel

reacties (4) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50