Jongen of meisje? Wil jij het geslacht van je ongeboren kindje weten?

Jongen of meisje? Wil jij het geslacht van je ongeboren kindje weten?

Bij een zwangerschap volgen de verrassingen elkaar in rap tempo op. De eerste en de grootste verrassing is natuurlijk dat je überhaupt in verwachting bent van een kindje. Hoera! Vervolgens is elke echo een bijzondere verrassing. Tussen de 14 en 20 weken is ook het moment daar: als je ervoor kiest kun je te weten komen of je een jongetje of een meisje verwacht. Maar wil je dat?

Een uitgebreide echo bij 20 weken

Of je het geslacht van je ongeboren spruit nu wilt weten of niet, een uitgebreide echo bij twintig weken krijg je, als je dat wilt, sowieso. Tenzij je daar for whatever reason heel erg op tegen bent, maar ik ga er voor het gemak vanuit dat je dat niet bent. Tijdens die twintig weken echo wordt je kindje van alle kanten bekeken. Is hij/zij compleet? Ziet alles er normaal uit? Zijn er zorgwekkende dingen zichtbaar? Los daarvan is deze echo het moment waar jij en je partner mogen aangeven of jullie willen weten welk geslacht jullie kindje heeft.

Hoe betrouwbaar is zo’n echo?

Uiteraard zul je nooit zwart op wit met handtekening krijgen of jouw ongeboren kindje een jongetje of meisje is. Uiteindelijk blijft het (zeer deskundig, dat wel!) mensenwerk en daar worden nu eenmaal fouten in gemaakt. Je kunt iemand er dus nooit 100% op vastpinnen, maar de kans dat het klopt is wel heel erg groot. Overigens is de kans dat een jongetje voor een meisje wordt aangezien groter dan andersom. Een knulletje kan met zijn beentjes zodanig liggen dat er geen piemeltje te zien is en er dus onterecht gedacht wordt dat het een meisje is. Andersom is die kans niet zo groot. Als er eenmaal een piemel gezien is, is de kans klein dat het uiteindelijk tóch een meisje is. 

Je kunt er echter ook voor kiezen het geslacht van je foetus niet te willen weten tot het moment dat hij of zij geboren wordt. Deze keuze heeft een aantal voor- en nadelen:

Voordelen van het WEL weten van het geslacht van je baby

  • Je hoeft niet al te lang in spanning af te wachten.
  • Je kunt het blijde nieuws direct delen met je vrienden en familie als je dat leuk vindt.
  • Je zwangerschap wordt ‘persoonlijker’. Je kind het kindje al bij zijn/haar naam noemen.
  • Qua spulletjes is het makkelijker. Je kunt al gericht jongens- of meisjesspullen kopen.
  • Je kunt een hysterische genderparty organiseren, mocht je daar behoefte aan hebben.

Nadelen van het WEL weten van het geslacht van je baby

  • Als jij en je partner het geslacht wel weten, maar jullie willen het niet aan je vrienden en familie vertellen, dan kan het lastig zijn om dat geheim te houden. De kans is groot dat je je een keer verspreekt.
  • ‘De verrassing is er deels al af’, om het maar even heel zwartwit te stellen.

Voordelen van het NIET weten van het geslacht van je baby

  • Het is vaak onderwerp van gesprek. Mensen gaan gokken en raden, dat vond ik erg leuk.
  • Dat raden, dat blijf je zelf ook doen. Ik spreek alleen uit eigen ervaring, maar ik vond het bijzonder om samen met Emiel plannen te maken. ‘Als het een jongen is, dan kun je hem later meenemen op de rijdende grasmaaier van je vader.’
  • Alle opties staan nog open.
  • Ik heb nog nooit iemand gesproken die spijt had dat hij het geslacht van de baby niet wist. De spanning en lol die het met zich meebrengt is het vaak ruimschoots waard.

Nadelen van het NIET weten van het geslacht van je baby

  • Brandende nieuwsgierigheid! Je gaat je dus 40 weken lang elke dag afvragen wat het zal zijn is best een lange tijd! Zeker als je zoals ik aan olifantsdracht lijdt en je uiteindelijk bijna 42 weken moet wachten op het verlossende antwoord.
  • Het zoeken naar neutrale kleertjes en spulletjes is best lastig. Bijna alles is bezaaid met hartjes en bloemetjes óf met auto’s en dino’s. De neutrale producten die overblijven zijn vaak een tikje saai. Heel veel spannender dan wit en grijs wordt het niet.
  • Je krijgt veel dezelfde vragen en opmerkingen. Weet je écht niet wat het is? Je weet zelf wel wat het is, maar je zegt het gewoon niet! Hoe houd je het uit om het niet te weten?
  • Je moet twee namen bedenken en twee geboortekaartjes ontwerpen. Dit hoeft geen nadeel te zijn uiteraard, maar het vergt wel wat extra werk.

Mijn keuze

“Aan het begin van mijn eerste zwangerschap twijfelde ik nog een beetje. Eigenlijk maakte het mij niet zo veel uit of ik het wel of niet zou weten. Beide kanten hebben voor- en nadelen. Mijn man was vanaf het begin af aan stellig: hij hoefde het niet te weten. Omdat ik het niet leuk vond om het in mijn eentje wél te weten, kozen we ervoor om het helemaal geheim te houden. Ik dacht dat het me zwaar zou vallen om het niet te weten, maar dat viel me alles mee. Uiteindelijk vond ik het erg leuk om pas tijdens de bevalling er achter te komen dat we een dochter hadden gekregen. Het was leuk ouderwets om het geheim te houden in een wereld waarin we al zo veel weten. Overigens hebben we de verloskundige tijdens de twintig weken echo wel op een briefje laten schrijven wat we zouden krijgen. Die hebben we stevig dichtgeplakt en op een geheime plek bewaard, voor als we ons toch zouden bedenken. Maar dat is niet gebeurd. Bij mijn tweede zwangerschap wilde ik het geslacht van het kindje toch wel weten, om ook die ervaring eens meegemaakt te hebben. Ook dat was erg bijzonder en super tof!”

Er zijn genoeg redenen om wel of juist niet het geslacht van je ongeboren baby te willen weten. Welke keuze hebben jullie gemaakt? Of waar zou jij voor kiezen?

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Esther, 29, is getrouwd en moeder van twee prachtige dochters. Ze is online redacteur bij een bekend tijdschrift voor kinderen en in haar vrije tijd schrijft ze vaak en graag. 

Reageer op dit artikel

reacties (6) Stuur een bedankje


Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50