Inseminatie door vroedvrouw vergroot kans op bevruchting?

Inseminatie door vroedvrouw vergroot kans op bevruchting?

In het Belgische ziekenhuis ZOL in Genk blijkt dat kunstmatige inseminatie door vroedvrouwen de kans op bevruchting succesvoller maakt dan wanneer dit door artsen of assistenten gynaecologie wordt gedaan.

Diverse Belgische kranten melden dat vroedvrouwen aan ‘vriendelijke inseminatie’ doen. Bij deze manier van insemineren worden vrouwen op hun gemak gesteld en brengen de verloskundigen het zaad trager in dan vroeger. Volgens buitenlandse onderzoeken zou het trager inbrengen van het zaad een positief effect hebben.

Lees ook:
Alle vruchtbaarheidsbehandelingen op een rij

Succes

Het ziekenhuis ging in 2016 naar deze methode over. Nu een jaar later blijkt dat deze manier van insemineren een succes is. Zo steeg de kans op bevruchting met zaad van de eigen partner in vijf jaar van 9,4 naar 13 procent. Bij donorzaad steeg de kans van 16,6 naar 20,8 procent.

Meer onderzoek nodig

De gestegen kans op bevruchting is volgens professor Petra de Sutter van de fertiliteitskliniek van het UZ Genk een interessante ontwikkeling. Volgens haar moet er eerst onderzoek worden gedaan naar welke factoren dit succes nu precies veroorzaken.

Chantal is online redacteur bij BabyBytes.

Ze is getrouwd met haar jeugdliefde en moeder van een zoon (2006) en een dochter (2009).

Reageer op dit artikel

reacties (0)
Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50