Pas op met je kind en Youtube. Voor je het weet ziet 'ie dit soort rommel...

Pas op met je kind en Youtube. Voor je het weet ziet

Ik vind de tablet een geschenk uit de hemel en er zijn talloze filmpjes op Youtube die super leuk zijn voor kleine kinderen. Maar toch zit er ook een hoop waardeloze bagger tussen. Aan ons ouders de taak om onze kinderen goed in de gaten te houden.

Mijn tweede kind was net geboren en ondertussen ontwikkelde mijn eerste een grote interesse in onze afgedankte iPad. Dat kwam eerlijk gezegd best goed uit. Terwijl ik zijn zusje aan het voeden was, vermaakte mijn zoon zich heel prima met het ding op schoot. Met zijn drietjes zaten we regelmatig zo op de bank. Ik beperkte de schermtijd uiteraard zoveel mogelijk en hield zo goed als ik kon in de gaten wat mijn kleintje allemaal aan het kijken was. En eerlijk gezegd: dat was allemaal lang niet zo educatief als je zou hopen.

Lees ook:
Kinder- en opvoedcoach Rosanne legt uit hoeveel schermtijd aangeraden wordt

Het afvoerputje

Zo klikte mijn dreumes met zijn mollige garnalenvingertje vaak ongeduldig van filmpje naar filmpje. Via afleveringen van 'Kikker en zijn vriendjes' en 'Dribbel', kwam hij al snel op een een steeds grimmiger pad. Tot hij op een gegeven moment op een deel van Youtube terecht kwam, dat ik slechts kan bestempelen als afvoerputje. De makers van de filmpjes pretenderen een educatief oogpunt in acht te nemen, maar heel eerlijk gezegd bekruipt me soms het gevoel dat ik naar een rare fetish aan het kijken ben. Ik zal een aantal voorbeelden noemen van de zooi die ik ben tegengekomen (en vliegensvlug heb weggeklikt, natuurlijk!):

 • Een volwassen vrouw (?) in bad (?) met een Spidermanpak aan (?) die gekleurde ballonnen aan het lekprikken was, terwijl ze zong: "daddy finger, daddy finger where are you?" (WTF?) 
 • ​Het liedje ‘daddy finger’ wat in een loop wordt afgespeeld onder allerlei omstandigheden: van het lekprikken van nog meer ballonnen tot het verven van vingers en van de voltallige Frozen-cast tot gekleurde ijshoorntjes.
 • Sadiatische horror-uitvoeringen van Peppa Pig. Deze beginnen net als elke andere aflevering, maar nemen al snel een griezelige wending. Peppa wordt bijvoorbeeld gekookt in een grote pan of afgeslacht door een heks.
 • Er zijn extreem veel filmpjes waarin er verrassingseieren worden uitgepakt.
 • Of waarin er kleine poppetjes uit een homp Play Doh-klei worden gehaald.
 • Of filmpjes waarin een pop in bad zit en er allerei onbenulligheden in dat badje worden gegooid. Ik noem: Skittles, M&M's, slime en knikkers.
 • We hebben Engelstalige filmpjes gezien waarin op allerlei gekke manieren wordt verwezen naar de kleuren, onder het genot van een zwaar Oost Europees accent (“Heej kijs, todee we is lerrn ebout deh kolorrs!”).
 • ​En hebben in Paint-geknutselde filmpjes gezien waarin Elsa en Mascha (van Mascha en de beer) samen een bad deelden (?).
 • Filmpjes waarin Elsa werd achtervolgd door Spiderman. 
 • Een levensgrote, opgeblazen Pikachu die rond een bed met een slapend kind aan het dansen was.

Freakshow!

Begrijp me niet verkeerd: er zijn echt een hoop leuke, danwel leerzame filmpjes op Youtube te vinden en - zolang je de schermtijd enigszins binnen de perken weet te houden en zelf ook zorgt voor voldoende speeltijd - zal het allemaal wel goed zijn. Maar houd je kinderen alsjeblieft in de gaten als ze met de iPad aan de haal gaan. Niet alleen is het belangrijk om je kinderen te beschermen tegen bovenstaande bagger, maar ook omdat je kind anders binnen no-time alle kleuren in een Oost Europees-Engels-accent uitspreekt.

Mijn tweejarige zoon zegt inmiddels ‘wellow!’ als hij een gele knikker ziet. Voor ons is het te laat, maar seef jorrself! ;-)

Betty (31) is voormalig hoofdredacteur van BabyBytes. 

Ze woont in Amsterdam, is getrouwd en moeder van een zoon (september 2014) en een dochter (mei 2016). 

Reageer op dit artikel

reacties (12) Stuur een bedankje


 • daarja

  Youtube en kinderen is voor mij echt een NO GO!!! Wat staat daar een ellende op zeg.

 • strelitzia

  Kids tube ipv youtube

 • droppie 2010

  ken ook iemand die had haar dochter ook de tablet gegeven en die typte in binnenkant van kont bekijken. je snapt toch wel zodra ze kunne lezen en schrijven dat je raarste dingen krijgen kan..

  die van ons mag echt niet achter youtube zit ook niet achter de tablet uberhoudt.

  we kijken hier ook amper tv. heel zelden luie dag in weekend dat we filmpje doen van Netflix.

 • mama van A-M-Z-R

  Haha jeetje, binnenkant van kont...

  Ik ken ook een kindje die de telefoon van dr moeder in handen had om een spelletje te spelen. Was in dr Telegram gegaan en daar een filmpje van een onthoofding gevonden. Heeft die vele malen achter elkaar zitten bekijken bleek later.

  Dat zijn toch geen fijne dingen :(

  Gevaar beperkt zich echt niet alleen tot youtube.

 • Heel eenvoudig voor mij: je kind niet laten spelen met tablets, smartphones en computers. Er zijn veel te veel onzinnige en angstwekkende dingen te vinden waarover een kind nog niet kan oordelen. En een kind moet spelen en creatief zijn, niet in de zetel hangen met filmpjes op een scherm.

  Ohja, dat andere argument. "Ze moeten in deze tijd toch leren omgaan met nieuwe media!". Dat is echt onzin. Ze leren het heus vanzelf wel wanneer ze oud genoeg zijn. Je laat je peuter ook niet het hele huis volkladden met stiften omdat je anders bang bent dat hij later niet goed zal leren schrijven? Geef je een kleuter een hamer omdat hij anders nooit goed zal leren een nagel in een plank slaan?

 • Mammalovesyou

  De telekids app is ook een uitkomst :)

  Mijn dochtertje vind de tableg ook heel leuk maar van ons mag ze niet op youtube die hebben we er ook niet meer opstaan .

  Zo hebben we er wel veel leuke spelletjes of staan zoals memorie of van die echte prinses spelletjes enz enz

 • My-Pride-and-Joy

  Mijn zoontje kijkt ook veel op de tablet, maar hij kijkt echt alleen maar dingen die ook echt voor kinderen zijn. Heel af en toe zeg ik dat hij dat filmpje niet mag kijken, en dat doet hij dan k niet. Wij hebben er een ad blocker op zitten dus van irritante of enge reclames hebben we geen last. En mijn zoontje leer inderdaad ook Engels en Spaans, maar wel van echte native speakers dus gelukkig niet van iemand die steenkolen-Engels spreekt ;)

 • new-mommy

  Wij hebben een vtech Storio 3. Kun je tenminste zelf bepalen wat je er op zet en anders kijken ze gewoon een dvd of iets op tv. Youtube gebeurd hier alleen een enkele keer op mijn laptop en dan klik ik zelf de filmpjes aan.

 • Shrimp

  Je hebt kindertube..maaruh wat dachten jullie van die reclames??!! Die filmpjes kan ik aardig managen. Maar soms zit hij rustig naar volwassenen te kijken die een mcdonalds ice cream maker uitproberen. Komt er ineens een reclame van het spel Doom!. Of ander monsterlijke taferelen. Zo heeft shell er ook eentje gehad waar een hoop schroot veranderde in een monster wat een auto achterna zat...en dan kun je het niet eena direct wegklikken. Zelfs reclames van nieuwe geuren vind ik 9/10 x in een todh wat erotische setting gefilmd.. Arme kinderzieltjes. Dan moet ik echt die ipad weggrissen als er ineens geen playdoh maar duivelse monsters uit doom verschijnen. Bah.

 • one wish

  Herkenbaar. Daarom zit ik er altijd naast om een oogje in het zeil te houden.

  Iemand tips voor een alternatief?

 • mama-van-meisje-en-ventje

  Kindertube!

 • aana

  Mijn dochtertje keek dus ook dit soort filmpjes.. waar je ook mee begint je komt altijd bij die troep uit!

  Heb youtube gelijk verwijderd!

Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50

6 leden zijn nu online
Aanmelden