7 redenen waarom je als moeder GEEN 'sorry' hoeft te zeggen!

7 redenen waarom je als moeder GEEN
  • in Moeder
  • 0
  • 5514
  • 14/04/2017

“Sorry” zeg je als je per ongeluk tegen iemand aanbotst op straat. De man in kwestie knalde eigenlijk tegen jou aan, maar hij loopt gewoon door. Hij lijkt je niet eens op te merken. Op je werk, spreek je een collega aan op een fout in zijn of haar werk. Je collega strubbelt tegen en gaat in de aanval. Voor je het weet maak je je excuses en ga je gauw over tot de orde van de dag.

Herkenbaar? Vrouwen zijn over het algemeen meesters in 'sorry' zeggen. Het woordje valt te pas en te onpas. Mannen hebben dit probleem veel minder. Die leggen de schuld sneller bij een ander en zullen niet snel 'sorry' zeggen, als ze vanuit de draaideur pardoes tegen je aanlopen. Dit is genetisch bepaald. Cru, maar waar.

Moeders die ik in de praktijk zie, laten 'sorry' ook vaak van hun lippen rollen. Ze zeggen het tegen hun partner, omdat ze moe zijn en een kort lontje hebben. Of ze bieden hun excuses aan, omdat ze moeten huilen om hun depressie. Dat hoeft helemaal niet! Stop alsjeblieft met 'sorry' zeggen! Het is negen van de tien keer namelijk helemaal niet nodig! Anderen doen het ook niet zo vaak. Kijk maar eens om je heen. Waarom moet je stoppen met sorry zeggen? Dat zal ik je vertellen:

1. Omdat je goed genoeg bent zoals je bent. Je hoeft niet steeds in die onderdanige rol te kruipen. Je excuses aanbieden heeft veel te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen. Zeg tegen jezelf: ”ik accepteer mezelf precies zoals ik ben!” Herhaal dit desnoods tien keer per dag.

2. Je weet waar je over praat! Jezelf steeds ver excuseren ondermijnt dit volledig. Stoppen dus!

3. Vraag jezelf af: ben ik echt degene die nu 'sorry' moet zeggen? Of ligt deze taak eigenlijk bij de ander? Onderstreep dit en maak het bespreekbaar

4. Iedereen heeft recht om soms eens onredelijk, boos of verdrietig te zijn. Dus jij ook! Daar hoef je niet meteen 'sorry' voor te zeggen. Ja, als je iemand iets heel ergs of gewelddadigs hebt aangedaan natuurlijk wel, Maar daar doel ik hier niet op.

5. Het kost enorm veel energie, om je excuses steeds aan te bieden. Die energie heb je voor jezelf en je gezin nodig. Pas dus op naar wie je je energie laat weglekken en hou deze energie zoveel mogelijk voor jezelf.

6. 'Sorry' is voor veel vrouwen een stopwoord. Dit doe je niet bewust, maar het zit er zo ingebakken, dat je het te pas en te onpas roept. Het is niet nodig, echt niet. Dus leer jezelf deze gewoonte zoveel mogelijk af.

7. Sorry zeggen heeft heel veel met grenzen stellen te maken. Mensen die vaak hun excuses aanbieden, hebben vaak moeite met voor zichzelf opkomen. Dus leer jezelf aan om meer voor jezelf op te komen. Stel duidelijk grenzen naar jezelf en je omgeving toe. Dan zal het woordje 'sorry' minder snel van je lippen rollen.

Herken je bovenstaande en denk je: ik wil van het ge-sorry af? Dat kan ik me goed voorstellen! Ik was vroeger ook iemand die vaak 'sorry' zei. Ik voelde me vaak in een hoek geplaatst en ik had het gevoel dat iedereen me aardig moest vinden. Het goede nieuws is: dat is absoluut niet het geval. Ik weet als geen ander hoe lastig het is, om hier vanaf te komen, maar het is haalbaar. Wil je hulp bij het creëren van meer zelfvertrouwen en het stellen van duidelijke grenzen? Neem dan even contact met mij op. Dat kan door op de link hieronder te drukken!

Wil jij graag jouw verhaal over je bevalling, baby, vruchtbaarheidstraject of iets anders delen op BabyBytes? Dat kan via dit formulier. Wie weet staat jouw verhaal binnenkort (anoniem) op de site!

Tilda is moeder van Livia en Emmi. Ze maakte na de geboorte van haar dochtertje een postnatale depressie door.

Nadat deze was opgeklaard, wilde ze graag moeders helpen, zoals ze zelf ook geholpen is tijdens haar postpartum depressie. Daarom besloot ze haar eigen begeleidingspraktijk voor mama's zonder roze wolk op te richten. Vanuit haar expertise als therapeut en ervaringsdeskundige op het gebied van postnatale depressies, begeleidt ze moeders weer het positieve pad op. 

Ook heeft ze de podcast The Real Deal bedacht en interviewt ze in de BabyBytes-podcaststudio deskundigen die advies geven aan kersverse ouders.

Voor meer informatie, kijk op froufroubegeleiding.nl. De begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering.

Reageer op dit artikel

reacties (0)




Populaire topics
Populaire blogs

Babynamen zoeken

Jongensnamen | Meisjesnamen | Babynamen top 50