“Mama, waarom heb ik geen broertje?”

Meestal kletst onze zoon ons de oren van het hoofd tijdens het eten. Vandaag niet. Ik zeg hem: “Wat ben je stil vandaag.” “Ja.” Verder niets. We zien hem denken. Peinzen. Even later: “Mama, waarom heb ik geen broertje?” Boem! Daar was de vraag. Het voelde als een donderslag bij heldere hemel.
Wat zou ik je graag willen vertellen dat je er voor je verjaardag eentje krijgt. Compleet met strikje erom. Helaas werkt het niet zo.
“Tijs heeft een broer. Die zit in een andere klas. Die is groter. Soms mag hij zijn beker wisselen. Per ongeluk de verkeerde mee. Dan mag hij daar in de klas kijken en blijft heel lang weg. Ik wil dat ook. Ze hebben ook wel eens ruzie op het plein, maar dat geeft niet. Ze maken het altijd weer goed.”
Ja, wat zou ik je graag vertellen, dat je een broertje krijgt. Je zal zo’n goede grote broer zijn.
“Sorry schat, maar we kunnen er niet zomaar eentje toveren. Gelukkig heb je een paar hele leuke buurzussen. Als je dan ruzie hebt kun je lekker allebei naar jullie eigen huis.”
Voor nu is de vraag van tafel, maar voor hoe lang, is de vraag. Ondertussen leren we je dat wanneer je iets graag wilt, je moet vallen en opstaan, er hard voor moet werken en soms een beetje geluk moet hebben.

1968 x gelezen, 6

reacties (16)


 • zoelife

  Awww hier ga ik ook doorheen. Hiervoor had ik een miskraam dus wat deed het pijn om haar droom 'weg te nemen' zeg maar. Nu wacht ik tot de 1e termijnecho of 12wkn. Als dat goedzit, kan ik het haar vertellen

  Ik wens jou ook heel veel baby dust! Dat jullie het ook mogen delen aan de kleine dat die big brother zal worden.

 • Paperdoll

  Wij hebben 2 kindjes en de oudste vraagt mij ook heel vaak voor nog een broer of zus. Vind dat ook lastig, want voor ons is het compleet zo. Maar ik zie haar verdriet. Ze heeft helemaal bedacht waar dat kindje dan zou slapen en hoe ze gaat helpen met alles.

 • Kikker123

  Dat is wel even een slik momentje. Waarom zou je niet zeggen dat het soms wat moeilijker gaat? Maar dat jullie ondertussen heel erg gelukkig als gezin zijn?

 • wish2bmom88

  Hoe moet een kind van nog geen 5 dat begrijpen? Ik hoor m al zeggen: wat is dan moeilijk mama?

 • Kikker123

  Het was aardig bedoelt, sorry als dat verkeerd overkomt. Wat ik bedoel is ondanks dat welke woorden je ook gebruikt het voor een kind (ook met 8 of 9 jaar) sowieso moeilijk te begrijpen is. En ongetwijfeld komt die vraag nog wel meerdere keren. Als je het dan op jouw manier verwoord dan kan het voor je kind al wel een voor nu gesloten onderwerp worden, en kan het voor jezelf misschien ook ietsjes minder scherp worden, . Soms maakt het ook helemaal niet uit of een kind 1 woord wel of niet begrijpt, soms gaat het om het luisteren naar en het beantwoorden van de vraag. Nogmaals het is aardig bedoelt. Ik snap heel goed dat het lastig en gevoelig is en ik probeerde alleen mee te denken.

 • Rupsie

  onze dochter vraagt ook wel eens, zeker nu er een ware babyboom is op school en klasgenootjes een broertje of zusje krijgen. Wij leggen haar inderdaad uit dat papa en mama het graag zouden willen, maar wat hulp van de dokter nodig hebben. De dokter probeert ons te helpen, naar het is niet zeker dat het de dokter ook lukt. Het is zoals het is, ze begrijpen op die leeftijd al best veel. natuurlijk hoeven ze nog niet alle details in grote mensentaal. sterkte ermee, het is ook confronterend.

 • jezi

  wat een vervelende situatie zeg. ik zou gewoon eerlijk zijn tegen hem . dat doen wij ook tegen onze zoo. wij willen ook heel graag een broertje maar helaas lukt het niet zo goed.

 • Ikkuh26

  Heftig he.. ik herken het zo! Mijn zoon is 4 en vraagt zo nu en dan ook waarom wij geen baby hebben.. ik kan het hem nog niet uitleggen en zou hem zo graag eem broertje of zusje geven!

 • Si78

  Mijn zoontje van drie begint ook al: ik wil een zusje mama. Krijg ik die? Van binnen ga ik kapot van de pijn...

  Want na een miskraam zijn we alweer 2 bezig voor dat felbegeerde broertje of zusje. Ik hoop dat het ons allemaal nog eens gegeven mag zijn. Tot die tijd moeten we sterk blijven, dat is wat mama's en papa's nou eenmaal doen...

 • wish2bmom88

  Hier 3 miskramen verder. Sterk blijven blijft dan wel moeilijk.

 • Si78

  Absoluut! Wij zijn ook in totaal al 9 jaar bezig voor kinderen dus het is heel zwaar voor iedereen in deze situatie.

 • Moedervanmooieknullen

  Och wat sneu, een vriendin van mij wilde ook graag meerdere kinderen maar wegens gezondheids redenen niet verstandig, ze hebben wel geprobeerd maar resulteerde in miskramen, vind het zo verdrietig voor hun, en viel mij dan schuldig vaak dat wij er 3 hebben..

 • Stokpaard

  oh shoot die komt binnen .. zo herkenbaar.. dochterlief is 4.5 en steeds vaker .. mama mag ik een zusje .. dat zou leuk zijn 😥😔

 • wish2bmom88

  Ja. Vooral als je zo lang bezig bent.. Hakt er in. We willen het allemaal graag!

 • Stokpaard

  au ja :-( sommige dagen heb ik er weinig moeite mee maar de meeste dagen oei .. ik ga zo een stukje posten over een wat soms een dagelijks stukje kan zijn

 • Ing1985

  Succes en niet de hoop verliezen!