Tussen vrees en hoop (Corona Update China)

O wat voelde ik mij slecht. Ik, die altijd riep dat je mensen niet naar je huis moet laten komen, en dan vlak voor ze er zijn afzeggen. Want dan zijn ze uren onderweg geweest voor niks. Ik had het nu zelf gedaan - of eigenlijk laten doen. Mijn vrouw had een werkster besteld maar op last van mij op het laatste moment weer gecancelled. Corona brengt het slechtste in de mens naar boven.


Maar echt - het is nog te vroeg. Alle maatregelen in Peking zijn nog gewoon van kracht.


Toch is er wel wat veranderd. Het besmettingsgevaar komt nu alleen nog vanuit andere landen, in plaats van andersom. Er komen nog maar een paar vluchten per dag China binnen, momenteel. Alle nieuwe gevallen zijn mensen 'van buiten'. En blijkbaar zijn het er nog genoeg om alle maatregelen voorlopig nog overeind te houden.


De autoriteiten hebben intussen wel een versoepeling uitgevaardigd. Sinds een week hoeven we alleen nog mondkapjes op als er in een straal van 1 meter iemand anders is. Maar als je nu op straat kijkt, zijn de ongekapte mensen nog steeds op de vingers van 1 hand te tellen. De mensen zijn ofwel gewend om permanent gemondkapt door het leven te gaan, ofwel ze zijn nog steeds te bang. Corona - als je een ernstig geval bent - is echt geen grap, weten we nu maar al te goed.


Maar voor werksters is het echt nog te vroeg. Het voelt niet safe. Pas als de regering onze woongemeenschap (compound) weer open gooit, mijn werk zegt dat ik weer met de bus of metro mag komen en de scholen weer open zijn, mag de werkster wel weer komen. Of mag ik naar de kapper. Of mogen - sorry - MOETEN we weer naar schoonmoeder.


Wel zijn we vorig weekend verder de deur uit geweest dan ook. Helemaal naar het winkelcentrum! Of beter gezegd, naar de sportwinkel. Want nu het weer mooier word, moet een speciale wens van papa in vervulling gaan: Lotus gaat leren fietsen. Gelukkig is ze er zelf ook aan toe. Klasgenootjes die vrolijk voorbij komen fietsen en Lotus op haar te kleine fiets met zijwieltjes - dat kan natuurlijk niet zo blijven. Hopelijk leert ze het voordat het weer bloedheet is deze zomer. Jammer genoeg is het echt lastig om voorovergebogen mee te rennen en dat ding met kind erop overeind te houden, dus de oefentijden zijn nog beperkt tot een paar keer tien minuten in het weekend. Benieuwd of dat gaat lukken.


En zo gaat het leven langzaam, heel langzaam toch weer verder dan alleen maar corona dit en corona dat. Voor mijn gevoel kan het leven hier in Peking binnen een paar weken weer normaal zijn. We zullen zien!


Ondertussen in Nederland en Vlaanderen echter... jullie moeten het ergste nog krijgen. Heel leuk al die grappen en grollen op Whatsapp, maar je zit nu nog in een fase dat alles nog 'interessant' is. Dat is binnenkort voorbij (voor sommigen nu al denk ik). Dus doe je best om de goede moed (en de humor) erin te houden! Ik weet het - klinkt heel stom voor diegenen die zonder inkomen zitten, of een baan dreigen te verliezen of al kwijt zijn. Of - erger nog - die iemand in hun omgeving hebben die corona heeft. Die hebben het nu echt moeilijk. Zorg voor elkaar en blijf dat doen!


Heel veel sterkte!!

9260 x gelezen, 8

reacties (24)


 • Vicja

  Was even kijken of je al een nieuwe blog geschreven had, ben benieuwd hoe het in China is inmiddels. Weet niet zo goed wat te denken van alle versoepelingen etc hier. Schrijf je binnenkort weer eens wat? Altijd leuk om te lezen

 • mijn~meisje

  een sjaal onder de oksels van het kind is ideaal!

 • MaaikeT2

  Nog twee tips voor het leren fietsen die jou je rug schelen:

  1) zadel laag genoeg zetten dat ze met haar tenen kan ‘loopfietsen’ en instrueer haar een vaartje te maken met haar voeten. Als ze snel genoeg gaat voeten op de trappers en doorfietsen. Zo kan ze het zelf en blijft je rug heel. (Zelf door schade en schande wijzer geworden.)

  2) Kinderen die zonder zijwieltjes leren, kijken in het begin bijna altijd naar beneden, naar hun voeten. Leer haar om naar voren te blijven kijken, zodat ze niet zoveel zwabbert (en valt).

  Hoe zekerder zij zich voelt, hoe minder jij ernaast hoeft te lopen. Je rug zal je dankbaar zijn.

  Wat fijn dat het bij jullie de goede kant op gaat. Dat houd ik in mijn achterhoofd om moed te houden nu wij hier het ergste nog moeten krijgen. Goed dat je nog voorzichtig blijft.

 • Beamke

  Het einde is bij jullie in zicht zo te horen. Gelukkig.

  Succes met Lotus leren fietsen. Als Nederlander hoort fietsen er wel bij natuurlijk. 😉

 • china-dad

  Ja, dit is een typisch geval van een ouderlijk voornemen dat niet is gelukt. Ik was echt zeker dat ik zou zorgen dat mijn half Nederlandse kind als eerste van de wijk zou fietsen. Maar helaas

 • mammavaneenmeisje

  Wat fijn dat het bij jullie beter gaat. Het is te hopen dat jullie er binnenkort het ‘normale leven’ weer op kunnen pakken. Heerlijk trouwens dat Lotus kan gaan fietsen! Geniet van de lente! 🌷

  In NL staan we inderdaad nog maar aan het begin. Werk zelf in een ziekenhuis maar hoe dat in 1,5 á 2 weken tijd compleet veranderd is dan lijkt het wel of je een ander ziekenhuis binnenstapt. Inmiddels springen mijn collega’s en ik op elke afdeling bij waar het nodig is. Ondanks de hele situatie is het zo bemoedigend en fijn om te zien hoe het als collega’s onderling (van verschillende afdelingen) zo verbroederd. Een ieder wil en zet een extra stap om er voor de zorgen dat de zorg door kan gaan (ondanks de heftige periode/ de drukke diensten en drukte die alleen nog maar toe gaat nemen).

 • life1234567

  dankjewel voor je blog!!! Ik vind het altijd superinteressant om te lezen en moest ook lachen over 'MOETEN naar schoonmoeder' haha! Moet iedereen nu met de auto oid naar zijn werk? En moet je nog steeds over matten naar binnen lopen en wordt de temperatuur dan steeds gemeten?

 • china-dad

  Ja,.alle maatregelen zijn nog gewoon van kracht hier... de mensen van mijn kantoor moeten inderdaad met eigen vervoer komen. Ik heb zelf een elektrische scooter

 • Ristra

  Gelukkig gaat het bij jullie de goede kant uit. Het komt wel binnen als je zegt dat wij het ergste nog moeten krijgen. Ik vind het al een tijdje niet grappig meer. Nooit gevonden eigenlijk. Mensen worden vijandig en gaan voor agentje spelen. Ze verzoeken in NL zelfs dringend of men geen 112 wil bellen als ze mensen zien die zich niet aan de regels houden. We krijgen nu ook boetes twv 181 euro als we ons niet aan de afstandsregel houden. Ik begrijp niet goed waarom dit voor sommigen zo moeilijk kan zijn. Mensen met bv kanker overlijden eerder omdat hun behandeling noodgedwongen gestaakt moet worden door te tekorten. Vreselijk gewoon! Ik hoop van ganse harte dat wij gezond mogen blijven en dat het snel voorbij is...

 • china-dad

  Tsja... Chinezen zijn wat meer gewend om te doen wat overheden zeggen. In Nederland stellen de mensen toch vaak hun eigen persoonlijke vrijheid duidelijk voorop, vindt men de overheid vooral vaak lastig...

 • mamavananouk

  Met fietsen kan je lange sjaal onder armen kind doen en hou je kind zo overeind .

 • china-dad

  Bedankt voor de tip. Zou het ook met een springtouw kunnen...?

 • Marjolein84

  Tip van de sjaal wilde ik ook geven. Denk dat een springtouw gaat snijden .

 • mamavananouk

  Vast wel. Dan wel dikke trui of jas aan anders schuurt het denk ik .

 • Yfje4

  Rugzakje deden wij hier! Kan je aan het lusje vasthouden,en dat blijft ze voelen onder haar armen als je haar loslaat

  Succes😀

 • 4mommy

  Wat fijn om te lezen dat het bij jullie langzaam beter gaat.

  Hier in nl is het echt zwaar. Vooral voor het ziekenhuispersoneel. Ze verwachten dit weekend al dat ze het niet aankunnen. En dan zeker hier in brabant.

  Of ik het gehad heb weet ik niet. Kan het niet vergelijken. Bij de een is het heel ernstig en bij een ander fietst er zo doorheen.

  Ben zelf ook benieuwd over de scholen. 31 maart gaan we horen wat ze gaan doen🤔

 • MamaItalia

  Fijn om een update te krijgen van die kant! We horen hier niets of nauwelijks over andere landen. En ik lees maar 1 keer per dag de nieuwsberichten door anders word ik knettergek (begin het al een beetje te worden...!). Mooi dat Lotus nu een beetje afwisseling heeft. Zij ervaren het niet als wij maar ik neem aan dat het op den duur voor hun ook geen pretje meer is en de school missen maar vooral de andere kinderen. Wanneer begint het nieuwe schooljaar in China? Gaat het daar ook gebeuren dat het schooljaar gewoon al afgelopen is? Dat is hier nog niet officieel maar wel zeer waatschijnlijk

 • china-dad

  We hebben nog geen enkel idee wanneer de scholen weer open gaan... ik merk wel dat het steeds moeilijker wordt om Lotus de discipline te laten houden om thuis wat te blijven doen aan rekenen en taal...

 • Fijne-mie

  Ik lees graag je blogs!snap dat je het zekere voor het onzekere neemt met de werkster

  Even wachten nog!

  Hoop ook dat ze het fietsen leuk vind.hier al een tijdje zonder zijwielen maar heel fijn

  Hoop dat jullie leven gauw weer draait

 • Amatullaah

  Een tip voor het fietsen, die een (badjas) touw oid, aan de voorkant van haat borst onder haar armen door naar achter, dan hoeft je niet voorover te bukken. Hoop dat je snapt wat ik bedoel, houd jij hem omhoog en kan Lotus niet vallen.

  Succes daar, ik hoop dat het snel voorbij is allemaal!

 • china-dad

  Bedankt voor de tip. Zou het ook met een springtouw kunnen...?

 • Amatullaah

  Vast wel haha

 • Greyhound

  Ik lees je blogs graag,ik heb het zelf gehad en moet zeggen dat het me vies tegen viel,ik snap je angst ook en denk zelf ook dat we hier in Nederland nog lang niet vanaf zijn,.

 • china-dad

  Fijn dat het met jou in elk geval al beter gaat!