Werk, Wajong, ouderschap

Werd vorige week gebeld door het UWV, een soort vinger aan de pols gesprek , hoe t ging met mij en mijn gezin.
Uiteraard kon ik beamen dat t vooralsnog goed gaat.

Toen begon meneer over of ik wel al heb nagedacht wat voor werk ik wil gaan doen, want de regels met oude 2005 wajong zijn veranderd en ook onze groep wordt geacht mee te participeren.
Zover heb ik er nog niks mee hoeven doen, en daar was ik blij om, maar meneer deed wel nadrukkelijk een verzoek om voor volgend jaar januari een plan/idee te hebben hoe ik aan het werk ga.

Daar begon de stress al bij mij, wat moet ik nu? Zover ik weet loont het niet voor een wajonger om aan het werk te gaan, ook met minimale uren. Voorheen zonder kids werkte ik 4 dagen van 3 uur op een dag, 12 uur totaal bij AH, dat was fijn, en het gaf voldoening.
Ja, natuurlijk zou ik dat weer kunnen doen, maar ik heb nu 2 kinderen, oudste gaat maandag middag van kwart voor 1 tot half 5 naar psz, op dinsdag, woensdag en donderdag in de ochtend van 8.15 tot 12, jongste is bij mij thuis

Hoe ga ik dat klaarstomen? Als ik weer dan zou werken voor die uurtjes dat oudste naar opvang gaat? Waar moet ik heen met mijn jongste? We krijgen nu geen kinder opvang toeslag omdat alleen mijn partner werkt, en ik er voor kies om huisvrouw te zijn.
Hebben we dan wel recht op kinder opvang toeslag, hoe vind je tussen nu en volgd jaar een plek?

Oudste mag pas eind zomervakantie 2024 naar school, en de jongste mag vanaf 2 jaar, dus ook na de zomer vakantie van 2024 beginnen op de pzs met peuterwerk indicatie.

Voor mijzelf lijkt t veel makkelijker en beter als ik weet dat iig de oudste onder de pannen is op school voor een uurtje of 5 a 6 elke dag, en mijn jongste dan op de pzs..

Het klinkt mss heel onsamenhangend, maar het voelt alsof het zwaard van damocless boven mijn hoofd hangt.

Het uwv zegt te willen helpen en begeleiden, maar t enigste wat ze me tot nu toe bezorgd hebben is een hele hoop stress.
Alles in mij schreeuwt, van nu nog niet, ik wil niet werken, tenzij het mijn eigen initiatief is en ik mij op me gemak voel, maar nu weet ik nog niets ik moet niks moeten, dan zet ik me hakken in het zand.

Ik heb helaas ook niet zoveel fijne ervaringen met werkgevers.

4011 x gelezen, 2

reacties (78)

1 2 3 • hoopdoetleven

  het lijkt me niet de bedoeling dat " als het niet loont " dat je dan maar niet gaat werken en je Wajong blijft houden. Begrijp me niet verkeerd je zal vast ten volle recht deze "titel" hebben gekregen maar op een gegeven moment zal er ook gekeken worden naar wat je wel kan . Lijkt me volledig logisch. en als jij dan liever thuis wil blijven dan is het wat mij betreft logischer dat je je Wajong stopt.

  Er zal ook vast hulp geboden kunnen worden met het maken van plannen hoe je het wel voor elkaar krijgt met de kinderen en daarnaast je hebt toch ook een man die daarbij helpt? het zijn tenslotte ook zijn kinderen.

 • Mama3prinsesjes

  Ah nee! Pakken ze jullie nu ook al aan? Ik heb Wajong na 2010.. en bij mij zitten ze me ook echt achter me broek! Maar ik red t gewoon niet ik heb 3 kids en een afspraak maken met een begeleider lukt soms niet eens!

  Voor nu laat t even bezinken en trek je vooral niks aan van de reacties

  Ik snap echt hoe je je voelt alleen als ik een mail krijg van t uwv begint de stress al!

 • Moedereend

  Sorry maar dit snap ik niet helemaal. Waarom zou je geen afspraak met de begeleider kunnen hebben? Bedoel je vanwege tijdgebrek of door andere omstandigheden?

 • Valentinamomx3

  Als je graag thuismoeder wilt blijven dan zou ik de wajong stopzetten. Daar heb je dan geen recht meer op

 • Mama3prinsesjes

  En van wat moet ze dan leven? En waarom heeft zij er geen recht meer op?! Je weet niks van haar situatie af. Dus zo een kort de bocht antwoord heeft ze niks aan.

 • Jeppie

  Als de vrouw er voor kiest om thuis te blijven (haar arbeidsvermogen niet te benutten), moet een gezin leven van de inkomsten van de man.

  Feit is dat een Wajonger verplichtingen heeft tav zoeken en behouden van werk. Die verplichting niet naleven heeft begrijpelijkerwijs en ook wettelijk gezien consequenties voor de uitkering. Dan kan het inderdaad beter zijn om de uitkering zelf stop te zetten ipv te wachten op een beeindingsbesluit van het UWV.

 • Semeli

  Omdat ze een partner heeft denk ik hij verzorgd dan?

  Wayong is bedoeld voor alleenstaanden met beperkingen.

  Als je samen zal wonen ben je die kwijt?

  Of je krijgt in ieder geval minder want je woont samen

 • Florien84

  Nou net als de andere thuisblijfmoeders met een partner. Ze geeft aan dat ze ervoor kiest thuis te zijn, ja daar hoort dan geen uitkering bij. Als je niet kan werken is het een prima vangnet.

 • Chientje11

  Ik weet uit ervaring dat je pas hoeft te werken als de jongste ook 4 is en na de bassisschool gaat en als je eerder aan toe bent mag dat ook en met de wajong heb je zo veel mogelijkheden succes met de zoektocht 😄

 • Mama3prinsesjes

  Nee hoor is absoluut niet waar. Dat was vroeger bij bijstand maar zeker niet bij Wajong

 • Cynthsterr

  1. Zoek alvast een kinderopvang en schrijf ze daar in. Vraag joelang de wachtlijst is. Hier in het Noorden valt dit reuze mee.

  2. Ja, je krijgt als jij werkt gewoon kinderopvangtoeslag - lijkt me nogal logisch

  3. Je kan aanspraak maken xop een jobcoach deze kan je bijna overal mee helpen.

  4. Dus je wilt niet werken omdat het niet loont? Ik snap dat dit zuur is, maar of je er wel of niet op vooruit gaat lijkt ook o a aan hoeveel uur je werkt mijn ex had een wajong en werkte 12 uur, bruto gingen we erop vooruit, netto juist niet.

  En je geld krijg je wel je krijgt meer boor die 12 uur per maand ket je wajong dan ik met 12 uur pet week krijg hé!!

  5. Als je thuis blijft kan jetoch ook je wajong opzeggen? Dan kunnenze je niet laten werken!

 • Javian

  Is het geen idee om de wajong stop te zetten, aangezien je er nu voor kiest om thuisblijfmoeder te zijn?

  Op die manier heb je niet de plichten van een wajong want ik begrijp vanuit het uwv wel dat ze zoveel mogelijk mensen aan het werk willen zien (op wat voor manier dan ook).

 • Mama-Manda

  Yune laat je niet van de kaart brengen door reacties van mensen die duidelijk niet weten in wat voor situatie jij zit.

  Ze vergeten namelijk dat je niet zomaar een wajong uitkering krijgt en er niet zomaar voor gekozen hebt deze aan te vragen. En dat je RECHT hebt in jouw situatie op deze uitkering.

  Je hebt een jaar om een plan te maken. Start inderdaad met bijvoorbeeld een opleiding die je meer tijd geeft om jezelf voor te bereiden op wat misschien komen gaat. En blijf vooral in gesprek gaan met uwv, want ook zij kunnen je aan een opleiding helpen. Misschien kunnen ze je ook helpen met het regelen van opvang (ik weet namelijk dat de gemeente dat ook doet bij participatie trajecten).

  Probeer t voor nu even een plekje te geven en t te laten bezinken. Je hebt nog een jaar…

 • Mama3prinsesjes

  Helemaal eens!

 • Assera

  Oei. Ik wil je neit extra stress bezorgen..... maar toch lees ik gekke dingen. Ik gahet opschrijven om je te helpen.

  - "en ik er voor kies om huisvrouw te zijn". Als je daarvoor kiest, moet je ook niet verwachten dat je wel nog een uitkering krijgt.

  - "Voorheen zonder kids werkte ik 4 dagen van 3 uur op een dag, 12 uur totaal bij AH, dat was fijn, en het gaf voldoening.". Dan kan dat toch eigenlijk nog steeds? bij het UWV gaan ze er van uit dat je kinderen krijgt voor jezelf. Als je daardoor minder kan werken. is dat omdat je er voor gekozen hebt.

  - als jij ook gaat werken, heb je wel kindertoeslag.

  - dat het niet loont..... dat snap ik en voelt vervelend. Maar je hebt alleen recht op een uitkering als je niet kunt werken. Niet omdat je werkend net zoveel geld binnen krijg.


  Het is allemaal nieuw. Zeker jouw verhaal kennende zet het je wereld op zijn kop. Ik wil je daarom bovenstaande dingen alleen meegeven, om je verhaal naar het UWV scherp te hebben. Bovenstaande dingen zijn nogal 'triggers' voor ze. Dit weet ik (helaas) uit eigen ervaring toen ik ook (in mijn geval tijdelijk) niet kon werken.

 • Florien84

  Ik denk dat veel lezers struikelen over het zinnetje dat ze ervoor kiest om thuisblijfmoeder te zijn. Dat wilt het merendeel wel maar die krijgen dan ook geen uitkering. Ik ben het ermee eens dat als zij thuis wilt blijven, ze dan ook moet afzien van de uitkering.

 • Manon3

  Wat rot zo een situatie he. Ik begrijp je gevoel helemaal.

  'gelukkig' ben ik ondertussen volledig afgekeurd, maar de stress die het uwv geeft wanneer ze vinden dat je (meer) moet gaat werken zit herstel zo enorm in de weg.

  Ik vind uberhaupt al dat het oneerlijk is dat je geen kinderopvangtoeslag krijgt wanneer je arbeidsongeschikt bent. Je hebt die uitkering niet voor niets. 24/7 voor kinderen zorgen is ontzettend zwaar. Zelf kijk ik echt uit naar het moment dat onze zoon oud genoeg is om 2 ochtendjes naar de peuterspeelzaal te gaan. Voor die tijd moet ik er ook echt niet aan denken hoe of wat mbt eventueel werk of vrijwilligerswerk.

  En inderdaad wachttijden zijn enorm. Vrienden van ons hun aanstaande kindje kan pas op het kinderdagverblijf terecht als ze 9 maanden is. Staat al vanaf begin zwangerschap op de wachtlijst. Het is echt lastig allemaal momenteel.

  Bedenk voor nu dat een plan of idee hebben nog niet inhoudt dat je in januari aan het werk moet zijn.

  Je kan tegen die tijd ook het plan hebben om ... te gaan doen zodra je jongste naar de peuterspeelzaal gaat. Dat is ook een plan. Ze zijn goed in druk zetten, maar als puntje bij paaltje komt doen ze vaak niet meer dan druk zetten. Vraag tegen die tijd of je een re-integratietraject mag volgen. Dat is ook niet een twee drie opgestart en dan kun je samen met een jobcoach rustig kijken wat wel en niet kan of langzaam iets uitproberen of uitbreiden.

 • Mama-Manda

  Het is toch belachelijk dat iemand die is afgekeurd geen kinderopvangtoeslag kan krijgen!!!

  Ik ben daar ook tegenaan gelopen omdat mijn man is afgekeurd. Hij kampt wel met hersenschade en raakt snel overprikkeld. Dus de zorg voor onze jongste, van nu 3, werd veel te zwaar.

  Ik heb moeten smeken bij de artsen om een brief voor een sociaal medische indicatie aanvraag. Na jaren aan de bel trekken is het ons eindelijk gelukt omdat m’n man tegen een depressie en overspannenheid aanliep.

  Als ook jij opvang nodig hebt, maak contact met de gemeente!!!

 • Manon3

  Ja, dat is toch belachelijk! Ik kon niet goed wijs worden uit mijn rechten via de gemeente.

  Hij is nu bijna 1 en tot nu toe heeft mijn man steeds 1 of twee weken vrij genomen elke 2 maanden door middel van het verlengd vaderschapsverlof. Dan kon ik steeds weer een beetje bij komen.

  Eerlijk gezegd zie ik er best wel tegenop om die rustmomentjes niet of minder te hebben komend jaar.

  Maar ik ben ook wel blij dat ik niets mis en hem echt kan zien opgroeien.

  Vind het wel lastig dat mijn man door mij ook niet echt aan rust toe komt. Zodra hij thuis komt moet ik echt opladen en is hij dus verantwoordelijk. Om die reden heeft hij niet echt momenten dat hij bij kan komen.

  Misschien moet ik inderdaad toch eens kijken naar de mogelijkheden via de gemeente.

  Ik vond ze eerder niet meehelpend toen ik probeerde aanspraak te maken op huishoudelijke hulp, dus dat maakt me nu terughoudender.

  Wat lastig voor jouw man (en voor jou). Fijn dat er nu wel opvang is.

 • Nog-even!

  Had je van tevoren ingeschat dat je het beter aan zou kunnen, vraag ik me af? Of was het een soort gok, van "we zien wel hoe het gaat"? Aangezien jullie samen voor dit kind hebben gekozen, is het echt niet gek dat je man bij moet springen. Ik neem aan dat hij van tevoren ook wist dat het voor jou een pittige taak zou worden?

 • Manon3

  Goh wat een nuttige toevoeging. Was het echt nodig om iets te zeggen als je niets aardigs kon toevoegen?

  Tuurlijk wisten we dat het zwaar ging zijn, dat weet iedereen lijkt me..

 • AMimi

  Let maar niet op de reacties van sommige vrouwen, die totaal niet weten welke onzin ze uitkramen. Ze hebben er geen verstand van ;)

  Een Wajong krijg je niet zomaar. Je hebt er recht op, vanwege een bepaalde beperking. Let dus maar niet op ze..

  Het UWV doet alleen maar wat ze opgedragen wordt door de wetgeving. De wetten worden gevormd door niet bijster verstandige figuren. Zeker in de afgelopen 13 jaar konden we dat allemaal goed merken. Ik snap de stress dus heel goed, want de mensen die jou bellen en lastigvallen met een werkplan, zijn "poppetjes" die doen wat ze opgedragen wordt. Dit wordt jou vervolgens opgedrongen. De menselijkheid en het begrip voor de reden waarom men een wajong heeft, is ver te zoeken. De stress is logisch.

  Ik ga je een tip geven. Doe een thuisstudie, want dat valt ook onder re-integratie. Bij Loi heb je veel thuisstudies die een jaar duren, maar waarover je zelfs twee jaar mag doen. Zo is je jongste tegen die tijd iets ouder.

  En oja: prachtig dat je thuisblijfmama bent, kinderen kunnen dat alleen maar heel fijn vinden. Je huis op orde, een warme maaltijd op tafel als papa thuiskomt. Rijnheid, rust, regelmaat. Helemaal zo gek nog niet hoor. Volgens mij heeft een kind dat nog nooit erg gevonden :) Mensen vergeten de belangrijke rol van deze vrouwen, het effect dat het heeft op het gezin. Laat mensen maar kletsen.

 • Pindakaasappel

  Zo wat een neerbuigende uitspraken 'poppetjes', lastigvallen, niet bijster verstandig. Heb jij je er ooit in verdiept? Vroeger werd de wajong juist erg laagdrempelig al goedgekeurd. Tegenwoordig kijken ze naar wat je wel kan en niet alleen naar wat je niet kan. Mensen die echt gehandicapt zijn en die amper wat kunnen komen er niet eens meer in. Het is juist goed dat er naar mensen hun mogelijkheden word gekeken. Ook al zou ze 3 uurtjes werken, we houden met ons allen de maatschappij draaiende.

 • Florien84

  Prima dat iemand thuis blijf moeder wilt zien maar zie dan af van uitkering.

 • Valentinamomx3

  Als je thuismoeder wilt blijven dan ook geen recht op een Wajong uitkering. Zo simpel is het

 • Nog-even!

  @amimi: Dit is al de tweede keer dat je iemand adviseert om niet eerlijk te zijn... Waarom denk je dat oneerlijkheid en fraude, positief beloond worden?

 • Marreke88

  Eventjes moeten opzoeken wat wajong nu eigenlijk is, in België bestaat dit niet volgens mij. Om eerlijk te zijn, lijkt het mij iets heel raar om mensen waarbij voor hun 18de een beperking wordt vastgesteld, om voor de rest van hun leven af te keuren om te werken. Uiteindelijk blijf je toch evolueren en word je volwassener in het leren omgaan met die beperking?

  Ik bedoel dit helemaal niet aanvallend of veroordelend teg Yune. Ik ken haar persoonlijke situatie helemaal niet.

  Begrijp ook dat bv een blinde niet ineens wel weer gaat kunnen zien. Maar ASS is toch iets helemaal anders dan een fysieke beperking. In België werken mensen met ASS en een normale begaafdheid gewoon, net als ieder ander. Voor ASS met zwakkere begaafdheid zijn er beschutte werkplaatsen.

  Zo heb ik een collega met ASS, die ook fulltime meedraait in onze vrij drukke apotheek. Zeker geen prikkelarme werkplaats, je merkt bij haar wel dat haar empathische vermogen naar patiënten toe vrij laag is, maar ze zorgt voor een perfect stockbeheer.

  Mijn partner heeft ook ASS en is hoogbegaafd, hij heeft het niet gemakkelijk in sociale omgang, doet niet aan smalltalk. Maar ik zie hem ook nog steeds evolueren, ook in het papa-zijn. En hij werkt meer dan fulltime als ingenieur. Waar ik de sociale wervelwind en intuïtieve mama ben, is hij ons rationeel denken en rust en regelmaat. Ik kan heel goed zien bij hem welke gedragingen hij 'kopieert' en wat er spontaan komt, ik zou hem niet anders willen.

  Ben er zeker van dat die beslissing om Yune toen af te keuren gegrond was. Wil vooral met mijn relaas zeggen dat het vrij normaal.is om om de zoveel tijd te herbekijken en dat je ook met ASS een normale job kan hebben en bijdrage leveren.

  Wat de kindjes betreft, deze zomer verwachten wij ons tweede, opvang is een zorg voor elke ouder. Als je een jaar hebt om mss max 2 dagen opvang te zoeken, dan lijkt het mij sterk dat dit niet zou lukken. Net zoals een gepaste job te vinden. Werken loont altijd, is het niet nu, dan is het later met pensioen e.d. Zoek begeleiding, ga eens een extra gesprek met die mensen van het uwv, denk dat zij al een grote hulp kunnen zijn om terug te keren naar de werkvloer.

  Thuisblijfmama is een even goede optie, dat moet je zelf beslissen, maar dan sluit ik me wel aan bij vele die hier al gereageerd hebben. Dan is dat zonder uitkering zoals de andere thuisblijfmamas.

 • Iboi

  Probeer samen met iemand die je vertrouwd en dit soort regels kan doorgronden, de gesprekken met het uwv te voeren.

  Een jaar duurt nog lang, rustig over nadenken.

  Als iets onduidelijk is, bellen naar uwv of belastingdienst, gemeente, al is het 10x.

  Pak je papieren er nog eens bij, waarom je eerder bent afgeurd. Moet je wel echt gaan werken volgens de nieuwe regels? Misschien veranderd er wel niks.

  Zet je ervaringen op papier, waar je hebt gewerkt, wat er goed ging en wat niet.

  Mogelijk kun je in de avond of op zaterdag een paar uur werken, als je man thuis is. Of een oppas thuis regelen.

  Ik kan me je stress goed voorstellen, heel vervelend. Probeer je wel meewerkend op te stellen, geef aan dat je de begeleiding nodig hebt, omdat je er veel stress van krijgt.

 • SMBC

  Ik snap best dat je schrikt.. maar aan de andere kant..

  Ik ben BAM van 2 kinderen en heb een Camping om te runnen.. de jongste kan niet eens naar de opvang omdat alles vol zit.. ik zal haar dus altijd tijdens het werk erbij moeten hebben

 • Nog-even!

  Wat wil je daarmee zeggen? Dat je best kunt gaan werrken met een kind erbij? En dat iedereen dat moet kunnen omdat jij dat ook moet?

 • SMBC

  Nee maar er is meer mogelijk dan je vaak zelf denkt 😋

 • Momtini

  Geef het de tijd om het om je in te werken en te schakelen . Het zal de nodige energie voor je kosten, het is een grote verandering! Maar , gelukkig is het niet onmogelijk en hoef je het niet alleen te doen. Ga aan de slag , samen , met een joncoach van het uwv. Het kan helpend zijn door eerst te vragen wat de verwachtingen zijn betreft eigenregie en wat jij kan verwachten van de ander . Stem geregeld even af samen , hoe ver zijn we en wie doet wat?

  Betreft opvang; ik denk dat je er goed aan doet om alvast de jongste in te schrijven voor een psz . Informeer bij opa en oma’s welke opties zij hebben qua oppas . Mocht je aan de slag gaan , zijn je werktijden in overleg en afgestemd op je mogelijkheden . Dit kan je dan weer af stemmen met oppas tijden etc. Het komt echt goed , zodra je voor jezelf een helder en concreet plan heb. 👍 Schrijf het desnoods uit , wat moet er geregeld worden of welke onduidelijkheden zijn er nu?

  Verder denk ik dat t heel goed is dat ook ‘deze groep mensen’ gevraagd worden mee te doen in de maatschappij, elke bijdrage telt! Er is overal zoveel werk te doen , en genoeg mensen met genoeg mogelijkheden 👍

 • Kloddervos

  Laat je niet gek maken door die vreemde snuiter hieronder.

  Je kan hele goede begeleiding krijgen (een jobcoach) die echt goed samen met je gaat kijken naar wat je mogelijkheden zijn en om echt goed passend werk te vinden. Informeer eerst hiernaar. Zeg dat je niet zomaar elke willekeurige baan kan aannemen omdat je ook genoeg hebt aan de zorg voor je kindjes en het huishouden. En dat anders in no-time met een burn out in de ziektewet zit en dat je dat wil voorkomen.

  Wellicht kunnen er komende jaar ook keuringen gedaan worden. Via huisarts, ggz.. Zoiets. Zodat jij zwart op wit hebt hoe jouw staat is en of het verstandig is om jou momenteel te laten werken. Misschien is het beter om het over een paar te herzien als de kinderen op school zitten.

  Sterkte met de situatie!

 • Lispeltuut

  Ik ken je niet, dus ik weet niet in hoeverre je ASS je niet in staat stelt om te werken. In reageer dus alleen op deze blog waarij mij een aantal dingen opvallen:

  - je zegt dat het niet loont om als wajonger te gaan werken. Als je zou kunnen werken wanneer je wél meer geld overhoudt, kan je ook werken zonder meer over te houden.

  - alle tweeverdieners hebben een oplossing gevonden voor de opvang van hun kinderen. Bijv professionele opvang, oppasoma/opa, werken in de avonduren/ weekenden etc. Geen oppas voor je kind, is geen indicatie voor een uitkering. Je kunt in ieder geval je kind alvast inschrijven voor opvang.

  - je zegt 'Ik kies er voor om huisvrouw te zijn'. Bij een bewuste keuze voor huisvrouw, hoort geen uitkering.

  - als je op het gebied van werken 'niks wil moeten', zou je ook het gemak van een uitkering niet moeten willen. Geld ontvangen betekent namelijk bepaalde plichten. Het kan niet zo zijn dat je alleen de lusten wilt, maar niet de lasten.

  Prima als jij je beter voelt bij huismoeder zijn. Er zijn veel meer vrouwen die dat zijn omdat ze zich daar goed bij voelen. Maar die laten zich dan ook onderhouden door hun partner en niet door de overheid.

  Als je wél wilt werken, zou ik je zorgen delen met je begeleider aldaar en dan kunnen jullie samen naar een oplossing kijken. Maar nu krijg ik het idee dat jouw enige oplossing is, dat je thuis blijft voor je kinderen. En dat zou je dan op eigen kosten moeten gaan doen.

 • bloempies

  Dit inderdaad. En er zal denk ik toch ook zat werk op het moment zijn waar je niet mega veel prikkels krijgt? Misschien huishouding bij ouderen of werk wat je meer zelfstandig kan gaan doen zonder te veel mensen/drukte om je heen waardoor minder prikkels te verwerken.

 • Pebblish

  Ik snap eigenlijk niet waarom je zo'n uitkering nodig hebt als je partner werkt. Als je ervoor kiest om thuisblijfmoeder te zijn dan onderhoudt je partner je toch? Dan heb je ook niks te maken met het UWV.

  Verder, je hebt een jaar de tijd voor ze je weer bellen om te vragen of je een idee/plan hebt. Wat echt een lachertje is. Als jij over een jaar nog geen idee hebt gaan ze daar waarschijnlijk toch niets aan doen. Ik zou me er wat dat betreft geen zorgen over maken.

  Maar er zijn zat redenen om wel te werken. Je maakt deel uit van de samenleving, je hebt collega's, bedrijfsuitjes, interacties met mensen en je werkt mee aan het geheel. Als iedereen thuis zou blijven zouden we geen dokters, verloskundigen, supermarkten etc. meer hebben en lag heel de samenleving op z'n gat.

  En als je vindt dat het niet genoeg loont, misschien dat je een opleiding kan gaan volgen zodat je een goede baan kan krijgen die wel loont?

  En wat opvang betreft, als jij en je partner elkaar afwisselen qua werkuren heb je daar geen kosten aan.

 • Moedereend

  Wat een stel onwetende mutsen zitten hier zeg. Wat verdrietig om te lezen dat er meer zijn die alleen maar lezen dat je zogenaamd niet wil werken, dan dat ze echt eens goed lezen.

  Zo zonde, zo jammer.

  Ik snap jou gevoel en stress heel goed Yune. Het is nog vers dit nieuws, geef het even tijd om te landen. Schrijf desnoods even op waar jij je het meest zorgen over maakt, dan staat het op papier en wellicht geeft dat even meer rust voor je ❤️

 • Snitchy

  Kun je bij het uwv vragen om hulp door middel van een traject (werkfit of naar werk) of een jobcoach?

  Ik snap wel dat dit even rauw op je dak valt, gelukkig heb je nog even tijd om na te denken over wat je wilt en hoe je dat aan gaat pakken. Mijn tip is om hulp in te schakelen van een goede jobcoach waar het mee klikt. Die kan samen met jou kijken waar je talenten liggen en ook wat je nodig hebt op de werkvloer om prettig te functioneren. (Zoals een prikkelarme werkplek en een goede werk prive balans) Samen zoek je hier dan de passende werkplek bij. Het uwv kan je helpen bij het toewijzen van een jobcoach. Succes!

 • Dame68

  Ik begrijp je stress.

  Als je werkt, heb je ook recht op kinderopvangtoeslag, dus dan zou je jongste naar de opvang kunnen en zouden jullie gebruik kunnen maken van die toeslag. Een andere optie kan zijn een smi aanvraag doen bij je gemeente (speciaal medische indicatie). Dan betaal je nauwelijks meer iets. Stel dat je 4 uur in de week gaat werken en je kindje 2 dagen naar de opvang gaat (zodat jij op die andere dagdelen kan bijkomen, ik noem maar wat), dan krijg je dus een toeslag bovenop de gewone toeslag.

 • Pandabeertjes

  Maar als je niet wilt werken kun je daar toch ook voor kiezen? Dat je de komende tijd je uitkering verliest en als de situatie met de kinderen stabieler is je weer aanspraak daarop maakt en wel actief werk gaat zoeken? Of kan dat niet?

  Werken met kinderen thuis was voor mii ook niets, dat lukte mij niet en voor mijn gevoel kwam ik overal tekort en het leverde veel stress op. Nu ben ik thuisblijfmoeder, financieel stukken minder voordelig maar beter voor mij en ons gezin. Werken kan altijd nog als ze ouder zijn.

 • MamavanJJ17

  Sorry, maar je hebt een jaar om dingen uit te zoeken, wat je wilt.. wat je kan..

  Ik zeg niet dat jij zo bent maar ik heb in mijn omgeving erg veel mensen gezien die aan wajong kregen/krijgen terwijl ze heus wel konden werken.. in aangepaste vorm of niet..

  Ik vind het heel goed dat ze de wajong aanpakken en strenger maken. Kijken naar mogelijkheden ipv onmogelijkheden..

 • MamavanJJ17

  Sorry, maar je hebt een jaar om dingen uit te zoeken, wat je wilt.. wat je kan..

  Ik zeg niet dat jij zo bent maar ik heb in mijn omgeving erg veel mensen gezien die aan wajong kregen/krijgen terwijl ze heus wel konden werken.. in aangepaste vorm of niet..

  Ik vind het heel goed dat ze de wajong aanpakken en strenger maken. Kijken naar mogelijkheden ipv onmogelijkheden..

 • Bosco

  Heeft je partner vast uren? Ik herken je stress. Gelukkig had mijn partner vaste uren. Ik werkte donderdag avond, zaterdag en zondag ochtend of middag. Hierdoor kon ik toch iets bijdragen. Wel was ons gezamenlijk inkomen hierdoor te hoog voor opvang toeslag(partner heeft goede baan). Stoppen met werken was voor ons financieel de beste optie. Ik ben een opleiding gaan volgen en nu de kids naar school gaan begonnenet een goed betaalde baan. Begin eens met je partner en zijn salaris, hoever komen jullie daarmee en wat hebben jullie nog "nodig". Welke bijdrage moet jij leveren? Wat zou je uurloon kunnen zijn en hoeveel uur moet je werken?

 • BoyBoyBoy

  Te hoog voor opvang toeslag? Je hebt ongeacht je loon recht op toeslag, alleen het percentage is dan lager toch?

 • Jeppie

  Klopt. Sinds 2017 is het laagste percentage toeslag voor het oudste kind 33,3%.

 • My-two-Pride-and-Joys

  Het klinkt hard, maar het uwv heeft geen boodschap aan ik wil niet of ik kan niet wat kinderen betreft.

  Ik heb vorig jaar een werk-fit traject doorlopen via het uwv. Ik heb ook een Wajonguitkering en ik had ook arbeidsvermogen. Het traject duurt ongeveer 9 maanden. In die maanden ga je met iemand helemaal vanaf het begin bekijken wat je mogelijkheden zijn en ook wat je beperkingen zijn. Ook omscholing behoort tot de mogelijkheden. Ik zou dus gewoon terug bellen en zeggen dat daar begeleiding in wil hebben en eventueel dat werk-fit traject wil volgen.

  Laat het even rustig bezinken, je hebt een jaar de tijd. Het is juist goed dat ze je die tijd geven om goed na te denken wat je wil, en wat je kunt. Komt echt wel goed, ook de opvang als je die nodig hebt wanneer je aan het werk gaat.

 • Jvb

  Je zag het niet aankomen, dus je schrikt er van, dat is niks geks. Maar dat je een aantal uur moet werken als je dat kunt, is ook niks geks. Dat je het niet wil of dat het niet uitkomt met opvang, is daar geen reden voor uitzondering voor. Maar je hebt een jaar de tijd om een plan te maken en de dingen uit te zoeken. Uwv kan je daarbij helpen. Eerst maar eens zien om wat voor traject het gaat, om hoeveel uur, hoe dat met toeslag gaat, eens rondkijken bij gastouders, etc. Neem als het allemaal wat bedaard is weer even contact op met al je vragen bij het Uwv en dan vanuit daar verder kijken.

  Aanvulling: als ik zo de reacties lees, dan is duidelijk dat veel mensen vallen over je bewoording. Volgens mij bedoel je namelijk helemaal niet dat je wel de lusten niet de lasten wil (dus wel kan maar niet wíl werken) dan zou ik daaruit meenemen dat je goed nadenkt over wat je wil overbrengen en welke woorden je daarbij kiest. Ook bij het UWV kan dit anders verkeerd overkomen. Heb het niet over 'niet willen', 'loont niet', 'kiezen voor thuisblijven' of 'makkelijker als het later kan', maar leg uit wat er met/binnenin jou gebeurt op het moment dat je aan het werk moet, waarom je het nu niet aan kunt of wat je nodig hebt om wel aan zo'n plan te kunnen werken.

  Het zijn geen gekke gedachten die je hebt en terechte zorgen, maar als het gaat om je uitkering behouden kan het denk ik geen kwaad om je boodschap wat te verhelderen richting uwv. En een coach of begeleider zal hier vast ook wel een beetje doorheen kunnen kijken hoor.

 • Jeppie

  Ook als Wajong 2005-er heb je in dit geval de plicht om werk te zoeken en behouden en op die manier je verdienvermogen te benutten. De vraag waar je je kinderen laat is een lastige, alleen dat geldt nu eenmaal voor alle ouders met arbeidsverplichtingen... Zodra je gaat werken, heb je trouwens recht op kinderopvangtoeslag.

  Heb je een therapeut met wie je dit kan bespreken? Of een jobcoach of vergelijkbare hulp? Wil je echt niet werken of is het grote schrik rondom deze mededeling? Je ziet nu alleen beren op de weg en wat hulp om de zaken van meer kanten te bekijken, helpt je wellicht om met wat meer afstand en rust naar dit onderwerp te kijken. Een jaar is nog lang.

 • trotsemoeder123

  Voor iedereen die zegt ‘hoezo krijg je stress en ja iedereen werkt’ … ik ga er vanuit dat je niet voor niets een Wajong hebt gekregen. Dus ik snap dat verandering van hoe de situatie nu is stress geeft. Tegelijkertijd snap ik ook dat je eens in de zoveel tijd zal moeten kijken naar wat weer wel kan. Dat kan ook iets positiefs opleveren.

  Wil je het echt niet dan kan je de keuze maken van Wajong af te zien. Wil je het wel maar vind je het overweldigend en zie je niet hoe? Dan zou ik aan het UWV vragen wie er kan helpen en dat je daar zsm een intake voor wil. Ondersteuning vanuit jobcoach en eerder voorgesteld IPS traject kan helpen. Er is meer mogelijk wellicht dan je denkt. Voor nu: stap voor stap. Nog niet over een jaar kijken. Wat is de eerste stap wat je morgen kan doen om verder te komen in het proces: wat zou ik weer kunnen met werk?

  Ik werk in dit veld dus mocht je nog iets willen weten mag je een pb sturen.

  Voor alle andere mama’s wees mild en opbouwend ipv bekritiserend. Daar help je iemand meer mee in een dergelijke situatie. Want het is verdomde moeilijk om vanuit Wajong situatie aan het werk te komen zonder steunende mensen om je heen.

 • Vlindermoeder

  Ik zie dat mijn reactie niet geplaatst was 🤭

  Ik snap dat je schrikt en dat het weer gaan werken angst oproept. Gelukkig is er op dit moment een groot aanbod qua werk. Wat voor iets zou je willen doen? Denk ook eens aan een re-integatieplek bijvoorbeeld. Op die manier kwam ik er bijvoorbeeld achter wat ik leuk vind, wat ik kan en waar ik op moet letten (geen onregelmatige diensten meer, in de buurt van huis, klein team etc.). In vergelijking met mijn vorige baan verdien ik geen bal, maar ik ben blij met wat ik doe.

  Als je gaat werken heb je recht op opvangtoeslag. Hoe minder je verdient, hoe hoger de toeslag. Ga rondleiding aanvragen bij een opvang, gastouder etc. en schrijf je kinderen in. Binnen een jaar kun je echt wat vinden.

  Waar zit je angst qua werk?

 • Nog-even!

  Ik begrijp je paniek. Dit is ook wel onverwacht. Probeer eerst er eens achter te komen of er werkelijk iets veranderd is tav de Wajong-uitkering. Je afkeuring is echt niet zomaar ongedaan gemaakt

 • Jeppie

  Het gaat hier niet om het ongedaan maken van de uitkering, maar om een verplichting tav het zoeken van werk als er nog arbeidsvermogen is.

 • Nog-even!

  Dat snap ik, maar het is maar de vraag of er arbeidsvermogen is op het moment dat je al je energie nodig hebt om voor 2 kinderen te zorgen... Daarom verwacht is dat ze op dit moment opnieuw afgekeurd zou worden, mede vanwege haar thuissituatie.

 • My-two-Pride-and-Joys

  Ja er is zeker iets verandert in de Wajong en ja ze gaan nu iedereen herkeuren en de criteria zijn zeker een heel stuk strenger geworden wil je nu nog in aanmerking komen voor volledige en duurzaam arbeidsongeschiktheid en dus volledig in de Wajong belanden

 • Lindaaaaaaaa

  Komt op mij over alsof je niet wil werken? Anders excuus

  Maar er zijn zoveel werkende moeders en alles goed geregeld! En er is veel aanbod he.. ook wat voor jou haalbaar is.

  Check bij jezelf wat haalbaar is

 • Nog-even!

  Het gaat hier over een Wajong-uitkering: ze is dus afgekeurd omdat de overheid zag dat werken niet lukt. Dan is het wel heel grof om te roepen dat "andere vrouwen het ook kunnen". Roep je tegen een blinde ook dat ze "bést uit haar doppen kan kijken, want dat kan iedereen"?!

 • Lindaaaaaaaa

  L3zen : het komt op mij over... niet dat het zo is

 • BoyBoyBoy

  Meelevend als je in de zorg werkt 🫠 en ervaring hebt met werken in de psychiatrie 😉

 • Lindaaaaaaaa

  Dus je mag je mening dan niet geven ?

  L3zen : het komt op mij over... niet dat het zo is

 • Nog-even!

  Precies, dan verwacht je iets meer empathisch vermogen...

 • Lindaaaaaaaa

  Jup.

  Helaas heeft dit niks met elkaar te maken 😀

 • Florien84

  Dat dacht ik eerlijk gezegd ook een beetje. Als je niet wilt werken, dan moet je ook niet gebruik maken van de uitkering.

 • Lindaaaaaaaa

  Dat zeg ik. Het komt op mij over alsof ze niet wil werken, dan moet je thuis blijven en geen uitkering krijgen. Maar als ze niet KAN werken, moet ze denk ik haar verhaal even iets aanpassen

 • Chudo

  Als je echt niet werken wilt en thuisblijfmoeder wilt blijven zou je kunnen overwegen je wajong te stoppen en doen zoals andere thuisblijfmoeders en op 1 salaris?

  En us vrijwilligerswerk een optie? Ik vind hrt niet gek dat ze verwachten wel iets te doen voor je uitkering als het mogelijk is!

 • Lady-Whistledown

  Ik vind het niet zo gek dat gevraagd wordt om weer te werken. Zoveel mama's die werken. Kinderen worden dan opgevangen door kinderdagverblijf/gastouder of familie. Jij laat het klinken alsof het onmogelijk is maar dat is het niet. Waarom zoveel stress ineens? Het UWV geeft jou een jaar om met een plan te komen. Meer niet. Bedenk.dus wat je leuk lijkt en vooral wat je aankan. Je zorgt graag voor je gezin en dat kan je vast heel goed. Misschien kan je daar iets mee. Op kinderdagverblijven is een groot tekort aan mensen. Misschien kan je daarvoor met hulp van het UWV opgeleid worden. Zo, alsjeblieft, alvast een plan voor je. Of vnd je het soms eng om te werken? Je kan er ook voor kiezen om niet te werken. Waarschijnlijk vervalt dan wel.(een deel van je) uitkering.

 • Valentinamomx3

  Helemaal mee eens 👏🏼

 • Nog-even!

  Misschien is het handig om te bedenken dat voor iemand met autisme dit soort veranderingen natuurlijk ingewikkeld maken. Iemand die op haar tenen loopt om moeder te zijn, hoort dat ze er ook bij moet gaan werken... Een Wajong-uitkering krijg je niet voor je zweetvoeten, hè Om dan voor te stellen om in de kinderopvang te gaan werken, betekent waarschijnlijk dat je niet wist dat to autisme heeft?

  Het is natuurlijk heel vreemd dat wanneer je afgekeurd bent, iemand ineens zegt dat je moet gaan werken...Ik begrijp best dat je daar angstgevoelens van kunt krijgen. Ik vraag me ook eerlijk gezegd af, of het wel helemaal klopt zoals het nu gezegd is. @Yune: misschien eerst eens navragen bij iemand anders wat er dan veranderd is aan de regels?

 • My-two-Pride-and-Joys

  Dat is helemaal niet vreemd. Iedereen moet op herkeuring, ook al was je volledig afgekeurd. Ze kijken ook naar je werkverleden en alles wordt nu eenmaal strenger, dus ook ts gaan ze herkeuren en ze moeten mee in dit traject. Zit zelf ook volledig in de Wajong maar mij hadden ze ook werkvermogen toebedeeld gekregen, uiteindelijk via een traject toch tot de beslissing komen dat dit het niet ging worden dus weer volledig afgekeurd.

  Ze hoeft nu enkel met een plan te komen, eventueel een werkfit traject volgen en dan kom je een heel eind. En wordt ook echt wel zichtbaar of werken erin zit. Nu in de paniek schieten heeft geen enkel zin. Ze hoeft alleen nog maar na te denken waar haar interesses liggen. Dat werken met een Wajong niet loont is trouwens onzin. Het loont altijd. Kinderopvangtoeslag krijg je wel als je aan het werk gaat dus ook dat kan prima geregeld worden.

 • Lady-Whistledown

  Dat weet ik Nog-even!. Wat ik echter lees is wat er door het UWV tegen haar gezegd wordt (plan bedenken) en zij maakt er meteen wat anders van: binnen een jaar aan het werk. Dat zijn twee verschillende dingen. Ik geef ook aan dat zij kan kijken wat zij WEL kan ipv blijven hangen in wat niet kan. Ze krijgt ook een jaar de tijd om er over na te denken. Een heel jaar. Haar verhaal komt op mij over dat zij niet wil werken en niet dat zij per definitie niet kan werken. Daarbij is er altijd een keuze: of wel aan de verplichtingen voldoen die de WAJONG nu stelt of niet werken met daarbij wellicht minder of geen Wajong meer. Ze heeft een partner. Geen idee wat het inkomen van hem is maar als hij voldoende verdient en ze gaan op één inkomen verder, lijkt er mij niets aan de hand.

 • Jeppie

  De Wajong is een aparte soort arbeidsongeschiktheidsuitkering met als belangrijke beoordelingsdatum de arbeidsbeperkingen op 18-jarige leeftijd.

  De Wajong is ingrijpend veranderd per 2010 en 2015, waardoor het inderdaad zo kan zijn dat je afgekeurd bent en toch geacht wordt te gaan werken omdat je wel verdienvermogen hebt. Dit treft met name degenen die een oude Wajong-uitkering hebben, dus van voor 2010. Daar is destijds ook veel gedoe over geweest in de media. Komt bij dat de regels voor toegenomen arbeidsongeschiktheid in de Wajong erg streng zijn.

 • BoyBoyBoy

  Heb je je al eens verdiept in een IPS traject? Zij staan in goede connectie met werkgevers die ervaring hebben met re-integratie van mensen met psychische problemen. Dus wellicht dat je dan met behulp van hen wel een fijne regeling vind dat passend is voor jou?

  Je kan ter voorbereiding op dit alles al wel je kinderen op een wachtlijst laten zetten voor BSO opvang etc, ook al weet je de dagen nog niet. Dan zijn je kansen straks groter dat je daadwerkelijk opvang hebt en de stress daarom niet speelt. Geeft wellicht weer wat ruimte.

  En wellicht om uit te zoeken(of dat iemand voor je uitzoekt) wat de consequenties zijn voor het thuisblijven op eigen verzoek. Heeft dit gevolgen voor je uitkering? Want dat kan ook gewoon een keuze zijn. Dat doen mensen zonder uitkering natuurlijk ook soms gewoon bewust, om thuis te blijven tot de basisschool.

 • Florien84

  Als jij werkt krijg je kinderopvangtoeslag. En met een wajong behoud je je uitkering maar je inkomen wordt er op mindering gebracht. En volgens mij mag je ook een percentage zelf houden.


1 2 3