Reactie op ‘was het gepland’?

Na het verlies van ons dochtertje in februari (na 39 zwangerschap) had ik vorige week weer een positieve zwangerschapstest in handen. We zijn er heel blij mee, maar vinden het ook heel spannend. Over 2 weken de eerste echo, niemand, behalve mijn ouders weten van deze zwangerschap. En wat zijn ze er gelukkig mee.
Nu is het zo dat vooral mn schoonfamilie vreemd met de situatie om is gegaan en ik weinig behoefte heb aan contact met ze. Ook zit ik om verschillende redenen nog thuis, dus niet aan het werk.
Waarschijnlijk vertellen we het grote nieuws als de echo over 2 weken goed is. Maar ik wil een gevat antwoord klaar hebben voor de vraag die we ongetwijfeld gaan krijgen: ‘was het gepland?!’ of ‘nu al?!’
Naast dat ik geloof dat alles met een reden gebeurd en dat God de levens van iedereen al voor het bestaan van de wereld bepaald had, vind ik dit gewoon een vreselijke, arrogante en bemoeierige vraag, ook totaal ongepast als je het mij vraagt.
Ik wil dus ook graag iets klaar hebben zodat ik de mensen die deze vraag stellen, een reactie zodat ze even bedenken wat een idiote prive vraag ze net gesteld hebben.
Maar zonder een heel verhaal ervan te maken anders komt het niet over en heb ik het idee dat ik verantwoording aan het geven ben.

Duss hoe zouden jullie reageren op deze vraag?

2462 x gelezen, 5

reacties (36)


 • Jurkje

  was het gepland?

  wij maken plannen en Allah swta maakt plannen, en de plannen van Allah gaan altijd door.

  dus Jazeker Qadr Allah.

 • Rachy

  Ik zal gewoon heel simpel Ja zeggen..

  Op mij 23ste zwanger heb deze vraag 100x gehad. Helaas een MA gehad in november.

  Eind januari weer zwanger. Heel trots..

  En de vraag kwam alweer..

  Ja het is zeker gewenst punt.

 • Koalabeer

  Ik zou je antwoord nooit gaan plannen/instuderen en zeker niet geïrriteerd gaan reageren of een gevatte opmerking plaatsen met een ondertoon. Daar sta je echt ver boven en je wil wel je eigenwaarde behouden. Bij iedere vraag antwoord ik altijd positief en eerlijk zoals het is, maar ik geef ook aan als ik een vraag niet heel lief vind. Geen vingerwijzen of een rare opmerking terug, gewoon: "dit vind ik geen lieve reactie"

 • JeLuMi

  "Dit valt natuurlijk niet te plannen, maar we hoopten het wel." Is mijn standaard reactie bij deze stomme vraag.

 • BabyKL

  Mijn antwoord: in tegenstelling tot jouw geboorte is dit kindje WEL gepland en vooral totaal niet ongewenst. Groetjes!

 • kiwibaby4

  Je zegt het eigenlijk zelf al: 'vind je dit een gepaste vraag?' zou ik als reactie geven. En Gefeliciteerd met jullie zwangerschap! :)

 • bekind

  Ik reageerde met: "Maakt niet uit toch? Wij zijn er heel blij mee. " Dan kunnen ze niet anders dan het met je eens zijn. Van harte gefeliciteerd met je zwangerschap!

 • Elirach

  Wat heftig, een kindje verliezen met 39 weken! Ik denk dat er weinig mensen over die pijn kunnen mee praten.

  En wat fijn om te lezen dat je zwanger bent! Wat een zegen ♥️.

  Ik denk zelf eigenlijk dat mensen vaak echt niet weten hoe ze moeten reageren en op onverwachts nieuws nogal bot, vreemd of zelfs ongewenst kunnen reageren.

  Voor zover het je lukt (hormonen, emoties etc ;) ) zou ik vooral proberen in de liefde te blijven. Geeft misschien achteraf ook dat gevoel van ik sta er boven.

  Maar ik weet, makkelijk gezegd! Ik ben nu 8 weken zwanger en zou zelf waarschijnlijk uit mijn vel vliegen met al die hormonen 😂 maar dit is wel hoe ik het zou willen oplossen.

  Hele fijne zwangerschap gewenst! Het is je echt gegund 😘

 • Arco_Iris

  Die ongepaste vraag, daar gaat niemand anders over dan jullie twee dus je hoeft er geen antwoord op te geven. Zwanger zijn na verlies is zonder al die gekke vragen al een uitdaging (kan erover meepraten).

  Wens jullie alle goeds.

 • Isadora86

  Het is nooit goed bij andere mensen lijkt wel.. als je er te lang over doet vragen ze zich af of het nog geen tijd is.. En als je sneller zwanger bent dat verwacht komen ze met "nu al?"

  Ik zou eerst bij jezelf nagaan... is het gepland? Ging je er voor? Ben je blij?

  Als het antwoord ja is zou ik dat ook gewoon zeggen op eventuele stomme reacties van mensen.

  Gewoon zeggen: ja! En wij zijn er heel blij mee.

  Dan snoer je ze ook de mond voor hun mening. Want jouw gevoel telt, niet wat zij er van vinden

 • @nke

  ik vindt het gewoon een vreselijk gedacht dat je moet blijven treurig zijn ,,, voor ik zwanger werd van mn dochter nu 5,, had ik een miskraam aan net 12 weken (ik weet het niet te vergelijken uiteraard met een kind verliezen ,dat is veel veel erger) na die curettage was ik vrijwel meteen in verwachting van Bo ,,,toen waren er ook mensen die vonden dat ik geen tijd genomen had om "het" een plek te geven ,,,

 • Gourouni83

  Ik verwacht dat die vraag bij mij ook vaak zal komen. Ik zeg gewoon ja, heel erg, en na de eerste ronde was het al raak. Ik wilde het in januari al, maar heb eerst nog 4 maanden goed nagedacht en toen wilde ik het nog steeds. Dus ja, het is erg 'gepland' dat ik zwanger wilde worden.

 • Jasmine1988

  Wat ontzettend verdrietig dat je je dochtertje bent verloren :(

  Ik wens je een fijne zwangerschap toe. Heel veel sterkte.

 • Peepah

  Sommige dingen kun je niet plannen, soms moet het je gegund worden.

 • Oummii

  Hey meid,

  Ik weet natuurlijk niet hoe je band is met jouw schoonfamilie. Als ik zulke verhalen hoor van buitenstaanders, dan probeer ik altijd het beste te geloven en hun het voordeel van de twijfel te geven omdat, hoewel we elkaar hier willen steunen, de realiteit is dat we niet weten hoe jijzelf bent tegenover anderen. Het is gemakkelijk om altijd het slechte te zien in iemand, vooral als je deze personen al tijdje kent.

  Vragen zeggen meer over de persoon dan over jou, als je oplettend genoeg bent. Wellicht dat de vraagsteller langer tijd nodig zou hebben gehad om het trauma te verwerken, of om het lichaam tijd te geven om te genezen. Ik kreeg deze vraag ook bij mijn 2de zwangerschap omdat ik het heel moeilijk had met 1ste zwangerschap + vreselijke kraam + extreme slaaptekort + over het algemeen een huilbabytje dat niet snel tevreden was (vanwege veel fysieke klachten ocharme). Dit alles slaan de mensen gewoon op. Daarnaast weet ik ook dat de persoon die het zelf vroeg zelf nog niet klaar was voor een 2de. Hun vragen zijn in werkelijkheid reflecties van zichzelf. Er heerste een babyboom bij men eerste bevalling. Kort op elkaar bevielen namelijk heel wat mensen rondom mij. Toen ik aan een 2de begon kreeg ik ook te horen: "Nu al?", "Niemand zal mij beïnvloeden om aan een 2de te beginnen tot ik er zelf klaar voor ben.", "Waarom nu al?", "Was het gepland?"... Allemaal reacties die ik aan me voorbij liet gaan omdat ik het niet persoonlijk nam. Hun vragen waren heel transparant om eerlijk te zijn. Ik heb mensen echt leren kennen zo, en gelukkig gefilterd uit mijn leven. Ik zou daarom ook heel eerlijk antwoorden met: "Het is al heel lang gepland, hopelijk gaat het dit keer goed." Of "Het lijkt misschien snel, maar ik verlang er al zo lang naar." Ofzoiets. Gewoon tonen dat dit heel veel voor jou betekent, vaak krijg je zo veel meer sympathie en display je volwassenheid en maturiteit. Ik vind omgekeerd net dat een gemene opmerking doet vermoeden dat het net niet welkom is en dat je er niet over wil praten.

  Je bent nu gezegend met een zwangerschap. Dit hoort een mooie tijd te zijn. Wat maakt het uit wat hun bedoelingen zijn? Wanneer je hun ziet blijf je respectvol, de betere persoon. Geef hun geen reden om dit tegen je te gebruiken in de toekomst. Focus je op dit kindje. Ik heb sinds mijn 1ste zwangerschap geen super goede band meer met mijn schoonfamilie, maar ook geen super slechte. Ik merk dat net voldoende afstand maakt dat de keren dat we wel samenkomen beter benut worden ten opzichte van toen ik ze wekelijks zag.

 • Assera

  Wat een prachtige reactie. Het heeft mij aan het denken gezet. Dank je wel

 • Assera

  Wat een prachtige reactie. Het heeft mij aan het denken gezet. Dank je wel

 • Amatullaah

  Heel mooi antwoord dit! Je kan mensen ook moeilijk verbieden om het te vragen, als ik zo een vraag stel is dat echt oprecht intresse. Bedoel het nooit slecht of wat dan ook, ik leer graag de mensen kennen met wie ik een band voel. Hoe zij dingen ervaren, miss leer ik er wat van

 • Papaya

  Wat een mooie reactie! Helemaal mee eens.

 • Pindakaasappel

  Zeggem dat het niet zo is? Dat heb ik altijd gedaan, want het was ook geen ongelukje...

 • Mjn

  O ja wat vreselijk is dat! Bij ons in de familie vroeg iedereen dat. Terwijl wij al 9 jaar samen zijn waarvan bijna 5 getrouwd. Vrienden en collega's vroegen dit allemaal niet. Of de vraag: o ik wist helemaal niet dat jullie bezig waren? Volgende keer sturen we even een whatsapp groeps bericht naar iedereen oké?! Begrijp je heel goed, wat fijn dat jullie het nu gegund is om een nieuwe zwangerschap mee te maken, ik wens jullie heel veel geluk toe en ik duim mee dat alles helemaal goed gaat!! ❤️

 • Liselott

  Moet zeggen dat die opmerking vna goh ik wist helemaal niet dat jullie bezig waren mij ook wel eens is ontschoten.. niet met als doel het afleggen verantwoording bedoeld, maar soms oprecht verbazing omdat je het niet 'had zien aankomen'.. Meestal merk je wel bij mensen dat ze toe raken aan kids en soms ook totaal niet en dan flap je er wel eens wat uit! Wat overigens niet betekent dat je alle details wilt weten van welk standje etc hoor haha

 • Vlindermoeder

  Gelukkig heeft niemand ooit die vraag aan ons gesteld na het verlies van onze zoons. Wat je zou kunnen zeggen:

  - wil je ook nog weten in welk standje het verwekt is?

  - ja, gepland. Ik heb voor de seks even mijn agenda gepakt en ik dacht dat het wel kon

  - gewoon zeggen dat je dat niet hoort te vragen en dat dit kindje ontzettend welkom is!

 • Vlindermoeder

  Gelukkig heeft niemand ooit die vraag aan ons gesteld na het verlies van onze zoons. Wat je zou kunnen zeggen:

  - wil je ook nog weten in welk standje het verwekt is?

  - ja, gepland. Ik heb voor de seks even mijn agenda gepakt en ik dacht dat het wel kon

  - gewoon zeggen dat je dat niet hoort te vragen en dat dit kindje ontzettend welkom is!

 • Chady92

  Gefeliciteerd met je zwangerschap!

  Ik zou reageren met de vraag, of degene zelf met n agenda zn hele leven pland.. of vrage. of degene zelf ieder keer precies weet wanneer die seks moet hebben voor 100% kans op een positieve test. Je kan natuurlijk ook antwoorden met dat geen enkele ouder kan plannen wanneer die een kind krijgt maar enkel mag hopen dat het gegund is.

  In ieder geval hoop ik dat je enkel positieve reacties mag ontvangen en een antwoord op deze vraag niet nodig is.

 • Assera

  ik heb deze vraag ook regelmatig gehad. Volgens mij bedoelen ze het vooral om te toetsen of je er blij mee bent (is het gewenst), om zo te pijlen hoe ze moeten reageren...... ppffffff

  Ik heb meestal erg bot gereageerd

  - ja! besteld bij bol.com, hopelijk levert postNL een keer wel op tijd

  - je kan doorgaans plannen dat het niet komt, maar wanneer het wel komt is wat lastiger

  - ik was er bij ja!

  - pppfff je weet wat er doorgaans van mijn plannen terecht komt toch?

  - het stond niet op mijn lijstje voor dit levensjaar

  - ik plande eigenlijk om een koe te adopteren

  - etcccc......

  verschikkelijk

  maar hé! gefeliciteerd met je zwangerschap! Het wordt weer een rollercoaster! Heel veel succes, liefde en sterkte

 • Ckp

  Zelf ben ik ook een kindje verloren, 10 weken na de bevalling was ik weer zwanger. Niemand heeft hij aan mij gevraagd of het geplant was...

  Maar je kan ook aangeven als iemand het vraagt dat het ze niks aangaat. Is ook een antwoord!

  Succes

 • N22

  Ik zou het niet zo plannen maar ook niet druk om maken. Geniet lekker was je zwangerschap. En als mensen besluiten raare vragen te stellen dan doen ze dat en vertel je ze toch gewoon de waarheid. Probeer je niet te focusen op negatieve mensen en vragen. Je hebt al wat te verwerken gehad dus snap zowiezo niet dat mensen dingen zeggen zoals nu al? Pardon!?

 • Rupsie

  Ik kreeg de vraag laatst ook, waarschijnlijk omdat de oudste twee 5 en 7 zijn. Ik stond echt even met mijn oren te klapperen... En daarna antwoordde ik gelukkig ook nog wel (best trots op mezelf dat ik niet dicht sloeg) dat het niet gepland is dat we er 2,5 jaar voor op en neer naar het ziekenhuis zijn gereden en we een miskraam hadden gehad 1,5 jaar geleden. Het gesprekje was snel ten einde... Zorg maar dat ze de vraag nooit meer durven te stellen aan wie dan ook en ze zelf met de mond vol tanden staan.

  Gefeliciteerd in ieder geval met je zwangerschap!

 • Liselott

  Bij schoonouders zou ik niet doen, maar stiekem zou ik wel eens willen zeggen: Nee dit kind is niet gepland en eigenlijk ook absoluut niet welkom..

  Het is dat ik het gemeen vind klinken naar het kindje , maar eigenlijk zou ik het dan maar wat graag willen vertellen om dat soort mensen te shockeren..

  maar moeilijk! Slim mdat je er nu alvast op voorbereid!

 • Soccer-Mom

  Beantwoord dit soort vragen met een vraag. Bijvoorbeeld: 'Waarom vraag je dat?".

 • Alaska93

  Zowel mijn vader als schoonvader reageerde met 'Gepland?' zodra we het vertelde. Ik zei toen gewoon 'Nee' en liet ze zich even ongemakkelijk voelen en naar woorden zoeken voordat ik zei dat het wel gepland was. Vond t wel grappig. Vooral m'n schoonvader wist niet wat ie moest zeggen, haha. Tja, stomme vraag, stom antwoord.

 • Bammamlilly

  Allereerst gefeliciteerd! En wat heftig!

  Zal nog langer spannend blijven. En of dat nou nu is of over 15 jaar... een verlies van een kindje tekent je voor het leven.

  Je zou kunnen terug koppen: "Voor God is elk kindje gepland".

  Of: "Wanneer denken JULLIE dan dat WIJ eraan toe zijn?"

  Alsof zijn kunnen bepalen wanneer iemand er klaar voor is. Voor hetzelfde geldt had je het nooit meer gewild... hebben zijn niks over te zeggen! Misselijkmakend

 • mammavaneenmeisje

  Vervelend dat je zo’n ongepaste en ronduit onbeschofte vraag stelt! Ik vraag mij af waar jou waarden en normen zijn gebleven!

 • Dane

  Ik zou ook echt reageren met "wat een arrogante, bemoeierige en ongepaste vraag stel je". Je mag best laten weten wat je van die vraag vindt. Maar goed, dat ben ik :)

 • MDA2016

  Ik zou precies zo reageren!