Bijzondere gebeurtenis

Vandaag heeft mijn man een familie opgehaald bij het vliegveld die elkaar in 4 jaar niet gezien hadden.
De vader was gevlucht , heftig verhaal incl. Mensensmokkelaars , boottocht etc. De verhalen die je vaak alleen op tv hoort
Dan gaat het over “ 300 asielzoekers gered blabla” en verder besteed je er eigenlijk ...ik tenminste als ik eerlijk ben, er weinig aandacht verder aan.
Een gedachte van verzuchting misschien , een gedachte van afschuw bij zo’n foto van Aylan. Die weet ik nog wel... heb nu zelf een driejarige peuter... verschrikkelijk.
Maar meestal zijn het “ verhalen” die eigenlijk aan je voorbij gaan zodra je nu.nl afsluit of wat voor nieuwsbron dan ook.

Dit maakte het een stuk echter voor ons, we gingen een familie herenigen! Een vader met zn vrouw en vier dochters.
Onze kerk heeft nog de oudste dochter uit de gevangenis “ gekocht “ omdat ze gevangen was genomen tijdens hun vlucht.
Nu zat ik daar naast haar. Ter ere van hun hereniging is het nu 3 dagen feest. Ik kom er net van terug.
Morgen mogen we weer komen haha! Het is niet de eerste Eritrese viering die ik meemaak anders had ik mij misschien wat ongemakkelijk gevoeld... want ja het gaat toch anders.
Mijn kinderen eten gelukkig alles dus van hun kant geen gezeur over het eten in elk geval . Die pakken ook zo’n “ pannekoek” en gooien er van alles op ; vlees, rijst, salade, sausjes, om het vervolgens met je
handen op te eten! Schalen vol popcorn (?) en koekjes, nootjes etc. Mn oudste dochter meteen spelen met de dochtertjes en nog wat andere kindjes die er waren. Je wordt echt volgestopt haha! Zit bomvol nu en dat zit ik dus bijna nooit XD.
Zo bijzonder, ben benieuwd hoe ze die eerste avond alleen gaan ervaren en de nacht in een nieuw land.
Ook vind ik het een verrijking voor mijn eigen kinderen ; die omgang met een andere cultuur Ik ben dankbaar voor deze mogelijkheid. Zo leren ze dat voor niet iedereen in deze wereld dezelfde kansen klaarliggen en ze leren dat niet alle verjaardagen bestaan uit ;
Koffie en thee plus taart en vervolgens glaasje fris plus kaas, worst en chips. Dat er culturen zijn die wat meer aanraken en wat luider zijn.
Dus... speciaal dagje vandaag :D

1506 x gelezen, 8

reacties (16)


 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Het is vaak een 'ver van mijn bed show' als je het op het nieuws ziet of in de krant leest. Had ik ook.

  Ik ben 2 jaar geleden met collega's op studiereis geweest naar Lesbos. Wij werkten op een azc-school. Om de achtergrond van de leerlingen beter te leren kennen.

  Pfff dat was een heftige reis... Je denkt er niet zo snel over na, maar hoe erg moet jouw situatie zijn in met je hele gezin in een gammel bootje de zee over te steken. Dan ben je geen gelukszoeker maar op zoek naar een veilige plek.

 • Shrimp

  Zo is het. Kijk ik snap die mensen in ter Apel echt wel die het gevoel hebben dat hun dorp geterroriseerd wordt, dat het aantal diefstallen enorm gestegen is en ze vaak een grote mond krijgen als ze er iets van zeggen. Maar zoals je zegt , mensen, gezinnen die echt een veilige plek zoeken zijn heel anders! Die willen wat maken van hun verblijf hier. Nederlands leren, inburgeren. Een Syrische vriend van ons heeft nu zelfs een Nederlandse vensterbank. Wat is dat vraag je je misschien af, kijk maar eens hoe de gemiddelde Nederlandse vensterbank eruit ziet. Gordijnen open sowieso ( doen ze vaak niet) en de rest in een soort evenredig verdeelde situatie. Alles in setjes of op zn minst goed uitgebalanceerd hahaha!

 • Jij-laat-het-hartjes-regenen

  Ah leuk.

  Ja inderdaad, wij hadden heel veel gezinnen die heel graag 'willen'. Die hun best deden te taal leren enz.

  Maar helaas zitten er ook rotte appels tussen....

 • Greyhound

  Wat mooi om te lezen, wilde dat de hele wereld zo was ,mijn ouders gingen altijd naar Polen om mensen te helpen en we hebben ook wel vluchtelingen thuis gehad ,ik vond het altijd wel moeilijk als ze dan toch weer terug naar hun land werden gestuurd en dat terwijl ik met eigen ogen had gezien dat de kogelgaten in de buik zaten van deze man en helaas nooit meer wat gehoord van dit gezin.

 • Vi3r-kindjes

  Heftig dit soort verhalen. Ik ken een gezin uit oeigoer. Het ligt bij China. De meerderheid van de bevolking is Moslim en ze worden zwaar onderdrukt door China. De mannen worden vastgezet in gevangenkampen. Mogen enkel nog Chinees spreken. Mogen hun religie niet meer praktiseren. Worden verplicht varkensvlees te eten en nog meer. Naar mijn mening word hier veel te weinig aandacht aan besteed in de media waardoor het helaas niet zo bekend is onder de mensen. Dit gezin was succesvol gevlucht. Helaas zitten hun familie's nog allemaal daar en hebben ze geen contact met hun. Dit gezin heeft echt een speciaal plekje in mijn hart. Ik hoop dat de familie uit je verhaal een mooi bestaan kan opbouwen hier samen.

 • Shrimp

  Ja... dat doen de Chinezen . Alles wat een bedreiging is voor hun eigen gedachtegoed , wordt geëlimineerd . Christenvervolging is ook heel erg in China. En nu met dat “ burgervolgsysteem” hebben gelovigen, hetzij moslim, hetzij christen, helemaal geen leven meer. Tweederangs burgers.

 • Vi3r-kindjes

  Triest en verschrikkelijk voor de mensen ongeacht afkomst of religie die zo moeten leven.

 • mamavanisaenlucasenjesse

  Bijzonder! Onze dochter heeft bij gevluchte kindjes uit Eritrea op de psz gezeten. Ze kon met allebei heel leuk spelen.

 • Anna-76

 • linaa

  Wat ontzettend goed van je dat jij er zo’n mooi kijk naar hebt. En jij jouw kinderen dat zo aanleert, ik ben zelf een vluchteling dus jouw verhaal raakte me echt. En dan word ik heel blij als ik zie dat er zulke geweldige mensen bestaan, die aan andere denken. Je wilde je verhaal even kwijt maar beseft niet dat je daarmee een glimlach hebt gezorgd bij anderen like me haha! Als er meer zulke mensen als jij bestonden en zo andere willen helpen dan zou de wereld een stukje mooier zijn.

  Blijf zoals je bent want dat maakt jou uniek

 • Nog-even!

  Wat leuk!! En fijn voor deze mensen!!

 • Baby0815

  Wat bijzonder en mooi! Fijn dat jullie dit met de kerk mogelijk hebben kunnen maken.

 • MaryBerry

  Wat leuk zeg om daar als hele familie bij te zijn, en idd erg leuk en leerzaam voor de kinderen (en voor de ouders om te zien hoe de kinderen er mee omgaan;)) hoe is het ontstaan dat jullie hielpen bij de hereniging van deze familie?

 • Shrimp

  Via de kerk eigenlijk, die is door sommigen verbonden met vluchtelingenwerk, er bestaat een “ vluchtelingen app” want zij zijn niet de enige in het dorp. En we hebben 1x in de maand vluchtelingenmiddag. Meestal nemen ze allerlei eten mee en gaan we spelletjes doen of bv een quiz met een leerzaam element , een Nederlandse proeverij, dat soort dingetjes. Zo leer je Somaliërs kennen, Eritrese mensen, Syriërs , tis al bonte verzameling culturen. Dan ligt het een beetje aan jezelf hoeveel je erbij betrokken bent. Wij vrij veel😊

 • Trotse-Ouders-Van-4-Wonders

  Klinkt gezellig een mooie bijzondere dag ❤️

 • Nx4

  Super leuk, klinkt als een geslaagde dag, en geniet van de volgende 2 dagen nog hihi.

  Ik hou ook heel erg van cultuurverschillen mee maken en proeven etc