Verantwoorde kleding

Ja, weer een keer een blog over een beladen onderwerp; welke kleren koop je? Eerlijk gezegd heb ik regelmatig al op 'bestellen' geklikt voor ik uberhaupt NAGEDACHT heb over waar het vandaan komt, wie het gemaakt heeft. Nu heb ik dat vanmiddag nog gedaan. Ik zat gulzig te verzamelen op zalando.. voor mijzelf eerst. Ik draag al vanaf 2014 een jas in de winter waar ik normaal in pas, of naja eigenlijk dus niet, waar ik met mn zwangere buik ik pas en waar ik met een kind in de draagdoek (tot ongeveer 12 mnd) in pas. Een lubberflubber jas dus. Ik vond dat ik wel een nieuwe mocht. Nou  er waren er een paar in de aanbieding bij Zalando. Na zorgvuldig mn volgemikte mandje weer te legen tot wat ik echt nodig had en wilde hebben, drukte ik op bestellen. Zorgvuldig gekeken naar wat ik echt nodig had en naar mijn 'totaal' .Wat het mij ging kosten. Geen moment vanmiddag, echt geen moment heb ik eraan gedacht om even te kijken hoe NOPPIES en Mamalicious het deden in de 'peiling' .  Nou..slecht dus.Volgens mij kun je van A tot E. Mamalicious heeft D en NOPPIES heeft E. Ze zijn dus heel onduidelijk over hun productie of het kan ze weinig schelen. Vanavond dacht ik er echter wel aan toen ik verder ging hamsteren bij ZALANDO, dit keer voor de kinderen. Ik had van allerlei moois verzameld en op één of andere manier dacht ik eraan om het even te checken. Nu had bijna alles, op WE fashion na, een slechte beoordeling. Zucht...ik naar CenA want die zijn wel oké (C) en zijn ook nog te betalen. Maar daar vind ik dus bijna niks leuks voor mn meiden. Eigenlijk alleen voor mn zoon van 3, want die maak je wel blij met een dino op zn shirt, of een gekke vis ofzo. Vindt hij helemaal leuk. Hoe staan jullie daarin? Denk je erover na? Ik heb wel vaker zitten kijken bij de eco merken enzo. Maar ja..ik vind het gewoon niet zo heel erg mooi en niet te vergeten DUUR. 



Edit: ik heb de bestelling bij ZALANDO gecanceld. Ik wacht wel tot Mn verjaardag en spaar voor een betere jas. Ik kon mij nog een aflevering herinneren hoe zwarte kleding gemaakt werd. En zowel de jas als shirt waren zwart ... laat maar zitten. Ik vergeet het vast nog wel 10x, maar je moet ergens beginnen.

2583 x gelezen, 3

reacties (0)


  • Canimelif

    Ik let er eerlijk gezegd niet op. Maar ik koop wel veel minder dan ik eerst deed. Ik heb 3 meiden en alles gaat nu door. Ik ben niet meer kritisch.

    Ik heb me nog niet in merken verdiept.

    Maar zal ik wel gaan doen in de toekomst.

    Bedankt voor de tip!!

  • ~mie~

    Ik ben al jaren een bewuste shopper. Dat wil zeggen: ecologisch/fair of tweedehands voor alle gezinsleden. En enkel wat we nodig hebben. Ik ken heel wat leuke merken, zelfs heel wat Nederlandse :) (ook al woon ik in België). Het kost wat meer dan grote ketens, maar dat is het mij echt waard als ik weet waar het vandaan komt. Ik heb een hele goede vriendin met een fair fashion concept store en dus ben ik behoorlijk goed op de hoogte van labels en waar die kleren dan vandaan komen. Het is in deze tijden gelukkig echt niet meer zo moeilijk om bewust te kopen.

    Wassen doe ik met wasnoten (seepje schillen). Dat zijn gedroogde schillen van een bepaalde vrucht en helemaal natuurlijk en onbewerkt.

  • .FamilyFirst

    Nee ik let er echt totaal niet op, ik koop wat ik leuk vind en ik let er verder niet op, maakt me ook niet uit uit welke winkel iets komt..

  • Lynn.x3

    Koop de kleding van mijn dochter altijd bij Zara (C) is ook oké en vind het zelf ook zeker wel betaalbaar voor de kwaliteit wat je krijgt qua kleding.

  • BoyBoyBoy

    Ik zie wel steeds vaker het vermeld staan, om die reden heb ik er wel in toenemende mate op gelet. Zo hebben we ook een toffe tas gekocht voor onze zoon, gemaakt van gerecycled plastic.

    Ik zit ook niet heel erg op mn centen, dus heb het geld wel en heb het er ook zo nu en dan wel voor over.. maar zeg eerlijk... t is vaak wel duurder. En met een snel groeiende eenjarige en een knieën vernielende drie jarige is dat wel heel vaak en heel veel geld uitgeven.

  • Yune

    Ik ben zo'n type dat de kleding volledig afdraagd, dus totdat de gaten erin vallen, dan heb je de meeste profeit van je kleding en het geld wat het je heeft gekost. Sowiezo heb ik al een hekel aan shoppen voor kleding... zelfs online kopen vind ik vreselijk

  • Ik-ben-weer-anoniem

    Nee daar let ik echt niet op. Ik koop gewoon wat we nodig hebben en wat ik leuk vind en of het betaalbaar is. Komt niet eens in mij op om dat ook nog eerst te gaan checken. Ik heb wel eens tweedehands kleding maar dan komt het van familie. Ik hoef geen kleding van een ander. Je weet nooit waar het vandaan komt en wat ermee gebeurd is.

  • MamaJL

    Het probleem is dat het vaak niet exact te herleiden is. Op papier wordt kleding in een bepaalde fabriek gemaakt, maar buiten het oog van het controlerend volk kan het zomaar ineens anders zijn.

    Wij krijgen veel kleding van kennissen + ze dragen veel kleding van broer / zus + ik haal kleding bij de kringloop. En als ze dan eens een feestje hebben, krijgen ze iets nieuws. Liefst van biologisch katoen (Frugi vinden ze fijn) maar let echt niet altijd op duurzaamheid.

  • Shrimp

    Nagaan is idd heel moeilijk want ik weet niet of je die docu gezien hebt “ strijd om de kleren wereld”? Daarin bleek dat fabrieken vaak opdrachten doorspelen naar goedkopere fabrieken omdat de prijs die bv zeeman bereid is te betalen onhaalbaar is voor die fabriek met betere arbeidsomstandigheden. Zonder dat zeeman dit dan weet. Die liggen dan vervolgens gewoon naast Diesel in de productie. Ja tis wat

  • ~mie~

    Er zijn dus echt wel labels die transparant zijn. Het argument dat je het toch nooit helemaal zeker weet en dat er altijd mee gesjoemeld wordt is absoluut een non-argument. En al helemaal geen vrijgeleide om toch weer de gewone kleding voor een klein prijsje te kopen

  • MamaJL

    Dat is inderdaad al in veel documentaires aangetoond helaas. Zoals ik hierboven al aangeef vind ik gewoon dat er betere alternatieven zijn. Zo denk ik persoonlijk dat tweedehands vaak beter is dan kleding van een merk dat aangeeft duurzaam te zijn maar dat moeilijk kan bewijzen. Tweedehands betekent dat er voor het kleden van jouw kind sowieso geen nieuwe productie nodig is geweest.

  • Sharon

    Ik let er steeds meer op, maar dat heeft meer met een bewusteoording te maken.

  • mamavanmijnlief

    In denk er wel over na, maar doe er te weinig mee.

    Heb ook gelezen dat er mineralen oid worden gebruikt om de schermen van mobiele telefoons te maken, die worden gewonnen door kleine kinderen die de meeste uren vd dag in een soort mijn doorbrengen. Ik heb ‘gewoon’ een iPhone. Voelt heel hypocriet. Want oh want vind ik het zielig, maar ondertussen zit ik heerlijk op Babybytes op mn telefoon.

  • MamaJL

    Nee hoor, ik ben het niet met je eens. Die telefoon heb je praktisch gezien nodig. De vraag is alleen: hoe vaak en met welke reden heb je een nieuwe nodig?

  • Mama-uit-het-noorden

    Ik koop om deze reden zo weinig mogelijk en wat ik koop haal ik bij de kringloop. Ik heb voor mezelf al jaren geen nieuwe kleding gekocht en haast niets tweedehands. Meeste wat ik heb is meer dan 5 jaar oud. Voor de kinderen ook zo weinig mogelijk en alles tweedehands. Ik ben nu bezig met kleding breien en dat ga ik straks doen van de wol van onze eigen schapen. Mocht ik op den duur echt iets nieuws moeten kopen dan ecologisch. Maar ben heel zuinig op wat ik heb en een gat in mijn sok geen reden om weg te gooien. Dus kan wel even mee. Overigens koop ik ook haast geen speelgoed en niet nieuw en ook geen huis spullen. Schoonmaak spul maak ik zelf.

    Ik denk hier elke dag overna. We zijn druk bezig om met een paar jaar zelfvoorzienend te zijn in voedsel, energie en grotendeels op andere spullen. Ik moet wel zeggen dat we nu ons huis volledig isoleren met gekochte spullen ( meeste ecologisch)

    Het is echt een sport geworden 🙈😅

  • Shrimp

    Wouw goed! Ja heb ook Mn eigen wasmiddel. Welke zeep gebruik jij? Ik heb sunlight zeep maar ik krijg hoofdpijn van die geur als ik het moet raspen 🙈. Wat goed dat jij je eigen kleding kunt maken/repareren. Ik heb nog spullen van toen ik 15 was 🤣🤣 voordeel van mager blijven. Als wij een week op vakantie gaan zijn alle kasten leeg. Dus wij hebben ook niet veel kleren. Maar de oudste twee hebben elk jaar nog wel een nieuwe maat. Dus keek nu voor volgend jaar zomer. We hebben hier ook kledingbeurzen. Maar Mn oudste die ik zo gevoelig voor stofjes enzo dat ik daar niet slaag. Heb op zolder bakken staan van mt 50/56 tot 158. ( kleren die we krijgen van grotere neven/nichten) maar dan vind ik het toch ook wel leuk als die jongere kids een paar nieuwe dingen hebben. Spullen die ik niet draag ( ook al zijn ze nog goed) gaan met de kerk mee naar Roemenië . Sinds dinsdag hebben we ook zonnepanelen . Ben wel een beetje een eco mama , ( wasbare luiers/draagdoeken) maar met kleding vergeet ik het soms toch echt... en dan te bedenken dat er soms kleine meisjes boven gifbaden staan om de kleding te maken voor onze kleine meisjes 😞

  • Marieke-2018

    Eerlijk gezegd kijk ik daar nooit naar🤐 Ik koop gewoon wat ik mooi vindt, is dat een goedkoop shirtje of broekje van de zeeman of h&m of een duur jurkje of shirtje van noppies of Quapi maakt mij niet uit, zolang ik het maar mooie kleertjes vindt koop ik het. Neemt njet weg dat ik altijd wel blij wordt als er mooie items in de sale zijn want je hebt helemaal gelijk wat betreft de prijzen, sommige dingen zijn echt duur.

  • Mommyx3

    Ik let daar echt niet op.

  • Lillybell

    Ondanks dat ik wel veel bezig ben met het milieu, kijk ik er qua kleding minder naar. De kleding moet goed zitten en mooi zijn, en liefst ook geen rib uit mijn lijf kosten. Zeker omdat kleine kinderen zo snel groeien. Dat vind ik gewoon zonde. Dan koop ik liever ook tweedehands kleding om mijn ecologische voetafdruk nog wat te verkleinen. Nu ik erover nadenk, ben ik me weinig bewust van de werkomstandigheden in de 3e wereld. Miss toch maar eens in verdiepen.

  • mijn~meisje

    ik let er niet op. Het is zo verschikkelijk moeilijk om te controleren of iets goed gedaan is. Er zijn bijv bedrijven die controleren of er geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Zelfs die bedrijven die zo goed controleren kunnen ook maar voor 95% zekerheid geven. Dat label kunnen krijgen is daarnaast extreem duur.

    Ik koop wat ik leuk vind en verder niet. Ik kan er nu gewoon nier maar kijken en heb er ook geen energie voor nu

  • LiebsteJHP

    Ik probeer daar de laatste jaren iets meer op te letten...koop toch regelmatig meer eerlijke en biologische kleding en probeer te kijken wanneer ik korting kan krijgen, zo scheelt het ook in de portemonnee. Maar alles biologisch en eerlijk is echt wel te duur met 3 jonge kinderen die nogal groeien 🙂.

  • Mamvantenj

    Ik let hier niet op.