Nachtvoedingen hoe werkt dat?

goedemorgen allemaal,

Ondertussen heb ik mijn schoonmoeder en de rest van de wereld verteld dat we dus in verwachting zijn.
En neee niet van 1 kindje maar van 2! De aanstaande vader en ik vinden het allemaal super spannend, en er komt veel op je af.
Omdat het een tweeling betreft mogen wij niet meer naar de verloskundige praktijk maar moeten we naar het ziekenhuis.
Ik vind het een beetje jammer aangezien het ziekenhuis niet zo gemoedelijk is als een verloskundige praktijk.
Ook word ben ik doodsbenauwd voor de bevalling maar ik krijg te weinig informatie naar mijn zin.
Dus de volgende keer maar weer een grote vragenlijst mee zodat ik me beter voel voorbereid.

Zo dus ook met de nachtvoeding. Hoe doen jullie dit. Van de ene moeder hoor ik dat haar kind om de 2 uur eten moet hebben.
Van de ander hoor ik om de 3 a 4 uur in de nacht. Is daar een soort indicatie aan te geven misschien met leeftijd?
En we hebben er dadelijk 2 dus ik denk dat het allemaal net even wat meer tijd in beslag gaat nemen.
En nu dus de grote hoofdvraag waarom ik deze blog schrijf: helpt jullie partner mee met de nachtvoedingen?

Mijn schoonmoeder is er heilig van overtuigd dat ík degene ben die de nachtvoedingen moet geven.
Mijn vriend is vrachtwagenchauffeur en moet er bijna elke nacht om 4 uur snachts uit voor zijn werk.
Dat is natuurlijk ontzettend vroeg. Daarom vind ze dat ik die taak alleen op me moet pakken want anders rijd hij een ongeluk.
Met deze vooruitzichten word ik nog benauwder. Ik word voor de 1e x moeder,
Ik weeg begod niet hoe alles gaat lopen, en bovendien ga ik na mijn verlof ook weer gewoon werken.
Moet dan alles op mij afkomen? Of is het 'normaal' dat hij ook meehelpt met nachtvoeding.
En hoe zouden we dit het beste kunnen indelen?
De 1e 5 weken zijn geen probleem. Dan is manlief gewoon thuis en geloof ik dat hij me zal helpen waar kan.
Maar daarna zal het toch een stuk zwaarder gaan worden als hij weer is werken. Dan ben ik overdag en snachts alleen met de baby's.

Ik ben echt ontzettend benieuwd naar hoe jullie dit doen of deden in de nacht.
Is het reëel mijn vriend te laten helpen? Of vraag ik dan echt te veel?

Liefs,

2241 x gelezen, 4

In Baby

reacties (18)


  • Gertjuh

    Om je qua bevalling van een tweeling een positief verhaal mee te geven kun je in 1 van mijn blogs lezen hoe dat ging.

    Wat betreft voedingen en samen of alleen: kijk wat haalbaar is en wees wel samen een team. Als je ziet dat je partner oververmoeid is probeer het dan over te nemen als jij je wel goed voelt en andersom. Het ligt ook nog aan: hoe is je kindje? Komt deze 2 of 3 keer per nacht of maar 1 keer?

    Wij doen iig wel de nachtvoedingen samen, ik geef flesvoeding (bewust voor gekozen bij de tweeling omdat je er anders altijd alleen voor staat met voeden). Maar bij ons hebben ze alleen de eerste 3 à 4 nachten elke 3 uur voeding gehad, daarna mocht er eerst maximaal 5 uur tussen zitten. Maar meestal kwamen ze dan na 4 à 4 1/2 uur. Toen ze 2 1/2 week oud waren ben ik gestopt met de wekker zetten 's nachts en gewoon op verzoek gaan doen. Wel doen wij dan beide voeden als er 1 om komt, anders is het geen doen. Ze kwamen toen wisselend, ene keer na 4 uur en soms pas na 6 uur!

    Nu sinds een week voed ik overdag ook op verzoek, dus echt pas voeden als 1 van beide gaat huilen erom/ik signalen zie van honger en niet meer op een tijdschema van elke 3 of 4 uur een voeding geven. Dit gaat eigenlijk best goed en ze komen sindsdien bijna altijd 's nachts pas na 6 uur, enkel keertje zelfs pas na 7 uur. En overdag om de 3 1/2 à 4 uur. Dus mag niet klagen want ze zijn nog geen 6 weken oud.

    Mijn man helpt dus 's avonds en 's nachts wel mee en overdag zorg ik volledig voor ze. Ik voed ze trouwens om de beurt, achter elkaar. Eerst de onrustige baby en daarna de ander. Dit om 2 redenen: vindt het zo'n gedoe om 2 baby's tegelijk de voeding te geven en heb daar nog geen fijne zithouding in gevonden. En reden 2 is: het momentje dat ik ze voed is dan echt even hun momentje dat ik persoonlijke aandacht en tijd heb voor ze.

    Ben wel heel blij dat we het zo samendoen, het zijn ook zijn kindjes en ik hoewel ik goed herstel ben ik nog snel moe. Ook alles in het huishouden weer langzaam steeds meer oppakken is soms al lastig genoeg omdat je ook 2 kids hebt om te verzorgen en te troosten. En ik merk dat mijn man het zo ook goed vind en eraan gewend is.

    Maar je vriend is de eerste 5 weken thuis. Probeer samen uit te zoeken wat voor jullie fijn werkt, wel op verzoek voeden of via een schema, wel de nachten samen of dat je het alleen probeert en kijkt hoe dat gaat. Het ligt ook erg aan je vriend, kan hij goed tegen een uurtje minder slaap of wordt hij daar snel beroerd van.

    Gewoon rustig samen uitproberen in de kraamtijd en dan komen jullie er wel uit joh. En trek je niet teveel aan van de mening van anderen, het is jullie kindje😉

  • Dolleboel

    Die goedbedoelde schoonmoeders ook altijd 🙈😂

    Je weet niet hoe het gaat lopen, en de beste tip is Gewoon meegaan in het ritme van je kindjes. Mijn derde had een verkeerd dag en nacht ritme, dat was snachts op de twee uur de eerste 4 dagen en daarna om de 4 uur. (Borstvoeding op verzoek)

    Slaapt jouw man als jij baby 1 de fles/ borst geeft en baby 2 laat zich al weer horen? Uh nee dus... dus ook hij zal de nachten moeten helpen en jullie zullen daar je eigen weg in moeten vinden. Gelukkig heeft je schoonmoeder daar niets mee te maken, toch 😉

  • Casey34

    Baby’s hebben in het begin hun eigen ritme wat je gewoon op je af moet laten komen. Mijn broertjes (tweeling) Hadden beide een heel ander ritme de een was overdag meer wakker en de ander s nachts.

    Flesvoeding zou je meer rust geven lijkt me, je weet precies wat ze binnen krijgen en mensen kunnen je helpen. Mijn moeder legde de jongens op hun zei op de bank kussen ervoor fles erop en zo dronken ze altijd tegelijk hun fles leeg.

    Mijn man is ook vrachtwagen chauffeur en ik deed ook altijd de nacht. Hij ging 20:00 weg en kwam 6:00 weer thuis. In het weekend deden we het samen.

    Ik kan heel goed tegen gebroken nachten mijn man niet, als die van jouw het wel trekt kan hij je af en toe wel helpen toch. En zeker als jij straks weer aan de slag moet.

  • Mijndraakjes

    Gefeliciteerd! Allereerst.. Jouw schoonmoeder doet de nachtvoedingen sowieso niet, dus die heeft zich er niet mee te bemoeien ;) Verder is dat echt iets waar je samen over moet praten, samen afspraken over moet maken. Ik heb de meeste nachtvoedingen gedaan toen ik nog verlof had, aangezien ik de volgende dag gewoon mijn bed weer in kon kruipen als de kleine sliep. Maar, vaak genoeg nam mijn man het ook op zich hoor. Hij kwam ook vaak pas 's nachts thuis, of ging juist 's nachts weg ivm werk. Dan kon hij mooi nog een nachtvoeding meepakken :)

    Qua hoeveel uur je kindjes ertussen zullen laten, is echt niet te zeggen. Dat ligt helemaal aan het kindje, het gewicht en hoeveel het kindje per keer drinkt. Mijn kind was bijna 4 kg bij geboorte, kreeg flesvoeding en dronk goede/normale hoeveelheden in een keer. Daarnaast een speen voor zijn zuigbehoefte. Hij kwam om de 4 uur. Ik gok erop dat jouw tweeling er minder tussen laat, omdat ze kleiner/lichter zijn. Het ligt er vaak ook aan of je borst- of flesvoeding geeft.

    Hé, en als ze er eenmaal zijn gaat het allemaal vanzelf! Jij kan dit, jullie kunnen dit en blijf vooral praten met elkaar! Spreek de avond van tevoren af hoe jullie het die nacht gaan aanpakken. Als je 's nachts verwacht dat hij eruit gaat en hij verwacht dat jij eruit gaat, ga je irritaties krijgen (ik spreek uit ervaring). En geef aan wat je nodig hebt. Heb je er al een paar nachten op zitten en wil je nu echt eventjes een paar uurtjes achter elkaar blijven liggen, vraag dit aan hem. De meeste mannen zijn de beroerdste niet ;)

  • GodinvanVrede

    Het blijft toch altijd een beetje puzzelen. In de kraamweek moesten we de eerste dagen om de 3 uur voeden. Vriend verschoonde en ik gaf borstvoeding. Aan het einde van de kraamweek, mocht er 1 keer 6 uur tussen de voedingen zitten. We probeerden dan ook om de laatste voeding rond 12 uur te geven. Meestal meldde hij zich dan zelf rond een uur of 5.

    Nadat we overgestapt zijn op flesvoeding (na een week of 6), sliep mijn zoontje langer door. We deden nog steeds de laatste voeding om 12 uur, hij werd wakker rond 9 uur in de ochtend. We zijn toen de laatste voeding steeds iets gaan vervroegen. Nu krijgt hij om 9 uur de fles en wordt rond 7 uur wakker.

    Het blijft toch puzzelen, maar ik had in de eerste week het nachtritueel niet alleen kunnen doen.

  • Steef88

    Gefeliciteerd! Spannend hoor

    Hier geen tweeling.. Bij ons eerste kindje moesten we haar echt strak om de 3 uur voeden in de nacht. Mijn man heeft welgeteld 1 nacht meegeholpen maar trok dit niet. Ik liet hem dan liever slapen. Bij onze tweede is hij er 's nachts nooit uitgeweest voor hem maar werd de verdeling ik werd wakker voor de jongste en hij voor de oudste, helaas voor hem werd de oudste vaker 's nachts wakker dan de jongste 😉

    Heel afhankelijk van wat je zelf dus fijn vindt, met een tweeling (helemaal als je voor het eerst moeder wordt) kan ik mij voorstellen dat (een beetje) hulp heel fijn is. Volgens mij is dit aan jullie om hier een goede verdeling in te vinden en zeker niet aan je schoonmoeder

  • Lady-Whistledown

    In de kraamtijd deden we de nachtvoedingen wel samen maar op den duur liet ik mijn man gewoon slapen en legde ik zelf even snel aan (borstvoeding). Een goed uitgeruste man is ook wel fijn. Hoe vaak een baby komt verschilt echt per kind en zelfs per nacht. Hoe jullie de nachtvoedingen gaan regelen, dat is iets voor dan. Je kan het nu wel helemaal uitdokteren maar de praktijk leert dat het vaak helemaal anders loopt. Op zich is vooruit kijken dus niet verkeerd maar naar mijn mening kijk je nu al veel te ver vooruit. Ga eerst maar even de zwangerschap door. Die is met een tweeling op komst al spannend genoeg. De meeste ziekenhuizen organiseren een informatiebijeenkomst over het bevallen onder begeleiding van de gynaecoloog (geen idee of dat nu ivm Corona nog zo is). Zeker interessant om bij te wonen.

  • Enjoy2

    Spannend en leuk zeg een tweeling! Ik heb de eerste 3 maanden borstvoeding gegeven en doe eigenlijk de nachtvoedingen altijd alleen. Ik ben huismoeder en mijn vriend timmerman. Ik heb wel het geluk dat als ik hem nu een flesje geef hij daarna gelijk weer slaapt en snachts niet poept dus ik hem ook niet hoef te verschonen. Met 2 heb je echt de hulp van je partner wel nodig hoor! Ik zou als je het ritme hebt gevonden. Afwisseln jij de ene nacht je partner de andere nacht.

  • Lama94

    Mijn man werkt fulltime op kantoor en helpt al maanden mee in de nacht. Hij doet zelfs meer dan ik.

    Ik geef borstvoeding en zelfs dat hoeft niet automatisch te betekenen dat je de nachtvoedingen alleen doet. De eerste weken na de bevalling kon ik amper lopen dus mijn man haalde de kleine uit bed, verschoonde hem en bracht hem naar mij toe om te drinken en legde hem daarna in bed. De eerste weken waren we blij wanneer hij 's nachts 3 uur achter elkaar sliep, dit werd langzaam maximaal 5 uur en dat heeft maanden aangehouden. Na 2 weken kon hij niet meer alleen slapen en hebben we opgezocht hoe hij relatief veilig bij mijn man in bed kon slapen.

    Ik had zo veel mogelijk rust nodig om te kunnen herstellen, dit heeft bij mij maanden geduurd (gelukkig herstellen de meesten een stuk sneller).

    Nu de kleine 9 maanden is, loopt mijn man hem nog steeds in slaap 's nachts. Ondertussen slaapt hij meestal de nachten door maar regelmatig heeft hij een paar nachten achter elkaar dat dit niet lukt door tandjes, verkouden etc. Wanneer hij drinken moet of mijn man zelf even rust nodig heeft, dan ben ik aan de beurt.

    Overigens ben ik thuisblijf moeder en werkt mijn man fulltime. Dit is de manier die voor ons het beste werkt en mijn man doet het met liefde.

    Het is uitzoeken wat voor jullie werkt. Alles alleen doen is sowieso niet te doen vind, laat staan wanneer je twee baby's hebt. Laat je niet gek maken door je schoonmoeder, ook niet met ander 'advies'. Het zijn jullie kinderen, jullie keuzes en jullie opvoeding.

    Wat bijzonder een tweeling! Veel succes en plezier met de voorbereidingen!

  • Joep95

    Herkenbaar hoor, het is ook spannend. En dan krijg je ook nog eens twee wondertjes!

    Hier hielp manlief gewoon mee snachts. Ik kolfde sochtends wat af en dat gaf hij snachts in de fles. Ze sliep snel door, maar als ze snachts wakker wordt voor een speentje is m'n man meestal degene die het doet.

    Kijk vooral wat goed voelt voor beide partijen. Je moet er je draai in gaan vinden. Het hangt ook erg van je babies af, zijn ze 'makkelijk' of hebben ze veel voedingen/huid op huid nodig. Die eerste 5 weken vind je vanzelf de juiste verhouding, komt goed!

  • Summer89

    Hoe vaak ze komen, is per kind verschillend. Onze zoon kwam in het begin ongeveer elke anderhalf uur. Na een paar weken werd dat om de 2 uur. Inmiddels is hij 5 maanden en laat hij er vaak 4 of 5 uur tussen.

    Maar een vriendin van mij haar kindje kwam een paar weken na de kraamweek al maar 1x per nacht en sliep met een half jaar klokje rond.

    Mijn man helpt zeker mee met de nachtvoedingen. We werken allebei. Alleen als ik vrij ben en hij moet werken doe ik alle nachtvoedingen.

    Wonen jullie in Nederland? Misschien kan je man extra verlof opnemen. Dat kan sinds deze maand.

    Mijn man had 5 dagen verlof en heeft er nog een week vakantie achteraan geplakt. Dat was fijn om samen even te wennen aan de nieuwe situatie.

  • Celian

    Hoe vaak de kindjes willen eten is heel afhankelijk van de kindjes. De ene baby laat vanaf het begin al drie uur tussen de voedingen, de andere baby heeft in het begin gewoon iets meer nodig en zal dan ook vaker komen. Hier is vrij weinig over te zeggen.

    Bij ons was het zo dat na zes weken een beetje de rust en ritme in de voedingen kwamen.

    De nachten deden wij de eerste een a twee weken samen maar al snel merkte ik dat vriendlief meer voor spek en bonen mee opstond en gezien hij toch weer moest gaan werken vond ik het onzin om met z’n tweeën een gebroken nacht te hebben. Sindsdien doe ik de nachten alleen.

    Maarja. Dat is natuurlijk wel maar met 1 kindje. Ik weet niet hoe het met twee zou zijn.

    Gelukkig hebben jullie vijf weken om helemaal jullie eigen draai erin te vinden. Want je kan nu echt van te voren nog niet voorspellen hoe het dan zal gaan.

  • Mommiebakster

    Ons kindje is nu 6 wkn. Heel wisselend hoe vaak hij komt, soms 1 x, soms 2 keer.

    Mijn man helpt, net als bij onze andere kinderen, ook 's nachts mee. De ene haalt de fles, de ander verschoond de baby en die geeft vaak ook de fles.

    Soms gebeurt het dat 1 van twee niets hoort, zo moe als we zijn, dan doet de ander alles alleen.

    Gaat jou ook vast lukken! Heerlijk vooruitzicht dat je man de 1e 5 wkn thuis is. In die tijd vinden jullie vast al wel een beetje je draai.

    En je schoonmoeder... ach , laat haar oordeel maar naast je liggen. Het zijn jullie kindjes, jullie gezin, jullie manier van aanpak. Pas als zij 's nachts mee moet draaien in de voedingen, heeft ze er wat over te zeggen hoe of wat ;)

  • Vlindermoeder

    Allereerst gefeliciteerd!

    Tip 1: relax!!

    Tip 2: houd je kinderen in hetzelfde ritme. Komt baby 1 voor voeding, dan geef je baby 2 ook. Anders ben je met een beetje pech de halve nacht bezig. Als ze zo heel klein zijn, dan geef je om de 3 uur voeding, tenzij ze eerder komen. Ga je fles of borst geven? Fles kun je in principe ook zelf doen. Kinderen in een voedingskussen leggen en hop, ieder een fles. Je hebt gelukkig 2 handen ;) Je hebt ook voedingskussens voor tweelingen.

    Ik snap het dat idee van een ziekenhuis spannend is, maar wij hebben ons nooit een nummertje gevoeld. Altijd fijn geholpen! Voordeel van een tweeling is dat je elke controle een echo krijgt

  • Dazielle13

    Hier geen tweeling, maar hier hielp mijn man altijd met de nachtvoedingen. Eerste periode moest ie ook wel. Ik ook en mocht niet alleen rondlopen(iets met teveel bloedverlies en niet stevig meer op de benen kunnen staan). En daarna hoorde het gewoon zo. Toen ik wel weer wat meer kon en mocht was het iedere nacht: wat wik jij fles of kont🙈. Degene die de kont deed kon daarna weer verder slapen en degene die de fles deed maakte de fles klaar en gaf die ook.

    Bij de eerste waren we snel van de nachtvoedingen af. Na 6 weken sliep hij door. Bij onze dochter waren we met 1 jaar nog niet klaar met die voedingen(Ze kreeg vanaf 9 maanden wel zelf een fles in handen in haar eigen bedje), maar toen kwam Ze nog 2 keer per nacht. Tot 6 maanden om de 3 uur. Ze is nu 2 en word nog steeds wakker in de nacht, maar meestal valt ze na wat te praten weer in slaap. Ze heeft het trouwens niet van een vreemde, ik slaap ook niet door in de nachten en heb dat ook nooit gekund🤷‍♀️

    Én misshcien moet je met je man/partner overleggen hoe hij het voor zich ziet. Jullie hebben samen een kind, dus daar mag hij ook wat voor doen en kans bestaat dat hij er zelf ook al een idee over heeft. Je kan het op verschillende manieren doen. Dat hij de vroege voeding doet(voor hij naar werk gaat) of juist 's avonds of omstebeurten.

  • Mykha

    Gefeliciteerd met je tweeling! Het verschilt per kind om de hoeveel uur het drinkt. Overdag hield ik om de 3,5 uur aan, snachts liet ik mn kindje zelf komen. Dat was in de kraamweek al om de 6 uur dus ik was een gezegend mens! Maar het kan zijn dat je per nacht 2 a 3 keer moet voeden.. een tweeling zou ik persoonlijk op een schema voeden, zodat ze hetzelfde ritme krijgen, en niet op verzoek. Je kan in het begin kijken wanneer ze ongeveer weer honger hebben, en aan de hand daarvan een tijdschema maken. Merk je dat je kindjes na 2 uur alweer honger hebben? Dan doe je dat, maar sommige komen om de 4 uur (meer mag je er echt niet tussenlaten in de eerste maand, tenzij je kraamzorg het zegt). En wat je partner betreft: zeker laten helpen snachts! Mijn man deed dit niet want ik gaf borstvoeding, maar ik was zó moe. Jullie vinden jullie eigen draai die eerste 5 weken samen en dan vinden jullie een eigen ritme, jullie eigen manieren. Goed dat je er nu over nadenkt, maar je weet niet hoe het gaat lopen straks en wat voor kindjes je krijgt. Ik zou zeggen: geef aan dat je wel op zijn hulp rekent, want de nachten zijn zwaar. Na die 5 weken kan je verder kijken, veel kids slapen na 2 a 3 maanden echt wel goed door. Jullie kunnen dit!

  • Shiva1995

    Bedankt voor je reactie en het hart onder de riem! Hier heb ik veel aan dankjewel!