Klote genaratie!

Ik ben 8 weken geleden bevallen van het mooiste meisje op de wereld. Ik ben 18 jaar jong moeder dus. Dit heeft veel nadelen maar ook voordelen.

De voordelen is dat ik precies weet hoe de jongeren tegenwoordig zijn. Ik weet elk straattaal woord wat in hun woordenboek staat. Ik weet dat blowen en roken de normaalste zaak is rond 16 jaar. Ik weet dat “kanker” het favoriete bijvoeglijnaamwoord is zoals kanker mooi en ik ben kanker boos. Ik weet dat het de normaalste zaak van de wereld is om heel de dag van alles foto’s en video’s te maken van wat je doet/eet/ziet etc. En dat sommige niet 1 uur zonder hun telefoon zouden kunnen overleven.

En dit maakt me bang voor de toekomst van mijn eigen dochter. Nooit heb ik hier bij stil gestaan want zelf was ik ook geen lieverdje en kon ook behoorlijk goed liegen tegen mijn moeder. En wat helpt? Hoe verkom je dat je kind het verkeerde pad opgaat? Praten? Schreeuwen? Huilen? Straffen? Mijn moeder heeft al die opties geprobeerd en toch was ik oost-Indisch doof en deed het precies het tegenovergestelde. Want ja normaal doen en bezig houden met school is maar saai dacht ik.

En toch kunnen we het de jongeren niet allemaal kwalijk nemen. Alles word sneller, groter en mooier met de dag. De nieuwste mobieltjes en de nieuwste apps. Elke dag is er wel iets nieuws op de markt. De duurste merken iedereen wil ze. En dat is nu laatst staan hoe het is over 16 jaar hoe is het dan...

Ik voel me een oudwijf en hoor vaak van mijn vrienden dat ik echt als een “moeder” doe. Maar ik ben een moeder een moeder die bang is voor de toekomst en die haar dochter voor altijd wil beschermen maar er komt een dag dat dit niet meer kan.

En ja ik hoor het je al denken je dochter je dochter is nog maar 8 weken waar maak je je zorgen over. Maar de tijd gaat zo snel het lijkt alsof ik gister ben bevallen. Kon ik de tijd maar stil zetten en voor altijd blijven genieten van mijn kleine hummeltje.

Dat moest ik even kwijt... zijn er (jonge)mama’s die mij begrijpen?
❤️


2677 x gelezen, 9

reacties (0)

1 2 • SVH1994

  Ik ben jong maar geen moeder maar je hebt helemaal gelijk! Ik denk ook echt vaak na hoe mijn (toekomstige) kinderen gaan opgroeien.. je wil je kinderen leren hoe jij zelf bent opgegroeid zonder gsm, pc, tablet, sociale media,... maar langs de andere kant wil je ook niet dat jouw kind de enige is die dit niet krijgt en daar zielig alleen zit.. en dan inderdaad de mentaliteit is nu dag en nacht verschil met vroeger! (Ik ben van het jaar 1994) toen ik naar school ging mochten we tijdens de middag geen woord spreken, laat staan tegenspreken en werd er nog nu en dan fysiek gestraft.. het is erg lastig en ben blij dat ik er mij momenteel nog “geen” zorgen moet over maken maar je gaat er toch wel soms (on)bewust over nadenken :/ allesinds, aan je verwoording en bezorgdheid zie ik dat je voor je leeftijd heel volwassen bent en ben er zeker van dat je je kindje altijd zal beschermen en de opvoeding doe je hoe jij denkt dat goed is! Nog een late proficiat ook met de geboorte van je kleine spruit! X

 • ZoyaYuna

  Ik begrijp je angst goed.. Ik ben dan wel geen 18 meer en ook nog geen moeder maar heb hier zelf vaker over na gedacht. Ik ben vroeger alles behalve een lieverdje geweest en heb mijn moeder vast genoeg kopzorgen bezorgd. En toch heb ik het idee dat het een hele andere wereld was toen ik jong was...haha nu klink ik wel als een oude oma...maar wij hadden nog geen smartphones en dus ook een stuk minder "zorgen" denk ik.... Verder weet ik niet of je er iets aan zou kunnen doen behalve duidelijk maken dat ze overal met je over kan praten ..en je moet maar denken die pupertijd duurt niet eeuwig. Uiteindelijk komt wat je haar geleerd heb wel weer naar boven 😅

 • Impiedimpie

  Ik begrijp je angst. Mijn man was vroeger totaal geen lieverdje en ook toen ik hem ontmoette, ging hij nog met de verkeerde mensen om.

  Mijn vriendengroep is echt een heel andere vriendengroep dan die van mijn man. Ik was heel braaf. Ik ben opgegroeid in een dorp en ging naar een havo/vwo school. Mijn man ging in een stad naar een vmbo school. Bij hem stonden ze te dealen in het toilet, terwijl er bij ons niet eens gerookt mocht worden op het schoolplein.

  Wij hebben erg ons best gedaan om een goede woonplaats/wijk uit te zoeken en gaan straks ook ons best doen om een goede school te zoeken. Ik denk dat dit al veel verschil uitmaakt.

 • MadelieVv

  Laat je twijfels er niet voor zorgen dat je een onstabiele moeder wordt. Bijv. snel boos en achterdochtig in alles..

  Laat duidelijk merken dat je je kind vertrouwt en boost hun zelfvertrouwen. Je hebt niet alles in de hand maar wel jezelf en jouw houding tegenover je kind. Zorg ervoor dat ze bij jou de rust vinden om alles te kunnen delen zonder het gevoel van afkeuring & onbegrip vanuit jouw kant.

 • freyfrey

  Het verschilt per persoon. Licht er echt aan hoe je kind in het leven staat. Zelf was ik totaal geen losbol of wou zelf niet met de "Normale" mode mee doen. Ik ging richting de alternatieve kant ( Metal) Maar bleef wel altijd normaal en respectvol. Ik heb niet de meest geweldige opvoeding gehad. Misschien ligt het daar aan.

  En het is eenmaal zo dat je je zorgen maakt om je kind en nu zal jij voor dezelfde raadsels komen te staan waar jouw moeder ook bij jou nog voor kort voor stond. Misschien een tip om het haar eens te vragen?

  En het is pas als je weet hoe het zit, als je zelf eindelijk volwassen wordt. ( Dus niet door leeftijd, maar door ervaring) Dan is het al te laat om daar op terug te komen tegen over je ouders. Maar dan weet je wel hoe je het moet doen met je eigen kinderen. En ik neem aan dat jij dat ook weet. Hoe jij was, dus probeer daar over na te denken en te bedenken hoe kan zou ik mijn 16 jarige ik iets wijs kunnen maken?

 • Zeldawarrior

  Volgens mij komt het helemaal goed met jou en je kindje, je hebt nu al een duidelijk idee wat je belangrijk vindt in de opvoeding en dat is een prima kompas. Wat ik zelf heb gemerkt als mama is dat het vooral heel erg belangrijk is om naar je kind te luisteren. Dat betekent niet dat je geen grenzen stelt of dat je moet doen wat je kind wil. Maar een kind dat zich gehoord voelt, staat meer open voor regels en zal ook eerlijker zijn naar jou. Heel veel succes, plezier en liefde toegewenst! Geniet van je kindje. ❤

 • Yune

  Als je daar al zo goed op kan terug reflecteren, dat zegt wat over jou als moeder, een goede moeder die het beste wil voor haar kindje.

 • Proudmommytobe12

  ❤️

 • Zininzon

  Wanneer je al kunt zien wat er mis gaat om je heen dan heb je de grootste stap naar de juiste richting al gemaakt!

 • NoaEdenJunaGyenNevaRean

  Zorgen dat je kind een goede toekomst heeft. Geld voor studie

 • Valerie85

  Je hebt gelijk, als je ziet dat de jeugd steeds agressiever wordt naar volwassenen maar ook naar elkaar. Wel vindt ik dat we te ver soms vooruit kijken, en je moet genieten met als je dochter of zoon net geboren is, en misschien dat die generatie weer anders kan zijn. Ik denk ook dat het voor een gedeelte aan de ouders ligt, die ook de telefoons of internet niet meer links kunnen laten liggen.

 • Proudmommytobe12

  Jaa dat naar elkaar hoor je ook steeds vaker je hoort bijna elke avond dat ze elkaar neer/steken/schieten en de daders worden met de dag jonger...

 • Valerie85

  Ja precies

 • Valerie85

  Je hebt gelijk, als je ziet dat de jeugd steeds agressiever wordt naar volwassenen maar ook naar elkaar. Wel vindt ik dat we te ver soms vooruit kijken, en je moet genieten met als je dochter of zoon net geboren is, en misschien dat die generatie weer anders kan zijn. Ik denk ook dat het voor een gedeelte aan de ouders ligt, die ook de telefoons of internet niet meer links kunnen laten liggen.

 • Jjm

  Ik vind het wel grappig, straattaal is van alle generaties en veranderd met nieuwe generaties. Er komen woorden bij en sommige zijn helemaal uit. Sommige komen weer terug. In het begin kan het aanstootgevend zijn, later wellicht niet meer. Neem nou het woord tering. Gingen vroeger ( en nu nog zonder behandeling) ook veel mensen aan dood, nu weten mensen nog amper dat het refereert naar een ziekte.

  Maar de wereld verandert, de mensen veranderen, dat is niet alleen van nu. Maar iedere generatie krijgt te maken met andere invloeden. Het enige wat je kan doen is je kind zo goed mogelijk begeleiden door het leven.

 • Momiji

  Zou t ook niet kunnen dat je in de verkeerde wijk/buurt woont?

  Alles wat jij beschrijft zie ik hier helemaal niks van, maar als ik naar de stad ga naar bepaalde wijken wel.

  Het maakt zo veel uit waar je kinderen opgroeien, misschien een goed idee om te denken aan verhuizen ;-)

 • Nog-even!

  Ik denk dat dit idd ontzettend afhankelijk is van het milieu waarin je opgroeit... Hier zijn de jongeren echt totaal anders dan wat ik hierboven lees...

 • Proudmommytobe12

  Jaa klopt ik woon nu gelukkig niet meer in Rotterdam-Zuid maar in een dorpje naast Rotterdam. Hier zie ik ook echt een wereld van verschil

 • Trotsemama<3

  Natuurijk maar je kinderen komen straks overal. Grote stad bv waar t wel gebeurd. Ze willen uit etc.. dus hou je naturlijk niet helemaal tegen.. ze worden er vaak toch mee geconfronteerd. Hoe ze er lster mee omgaan ligt miss aan de opvoeding en idd uiteindelijk wel deel je woont.. maar niets is zeker denk ik.

 • SammyElmo

  Haha, hier ook zelfde soort zorgen, hoor, terwijl ik pas op mijn 30e moeder werd.

  Een mooie uitspraak die ik ooit hoorde was "opvoeden is voorleven"

  Je kind gaat waarschijnlijk hetzelfde doen als jij. Dus als jij tegen je kindje zegt dat ze niet mag vloeken, maar zelf doe je het wel.....

  Toen ik klein was, werd er bij ons thuis nooit gevloekt. En ik merk, die straattaal krijg ik letterlijk niet uitgesproken. Nu, als mijn kinderen op school of op straat wat horen, weten ze ook dat wij dat niet zeggen. Nu is de oudste ook nog geen 8, dus de pubertijd moet nog komen, maar ik hoop dat dat zo blijft.

  Bij vrienden van mij met puberkinderen zie ik het gelukkig ook goed gaan.

  En we hebben veel vrienden in de Bijlmer, wat volgens mij te vergelijken is met Rotterdam Zuid.

  Dus, het kàn goed gaan,

  Goed dat je er nu al over nadenkt, als je er pas over na ging denken als je dochtertje 9 of 10 was, was je misschien aan de late kant geweest.

 • babyeend

  Heel begrijpelijk... Maar zie ook de voordelen, onze kinderen zullen altijd eten hebben, medische zorg.. Uitdagende banen kunnen krijgen.. En verder kunnen wij ze veel meegeven, en zelfs als ze tijdens de pubertijd overal mee oneens lijken te zijn, zullen ze het toch meenemen en komt het besef misschien pas als ze op zichzelf gaan.. We kunnen ze leren mobiel gebruik te beperken, we kunnen ze in een omgeving laten opgroeien waar alles meer aan onze wensen voldoet (wij zijn verhuisd naar een dorp en hebben onze dochter hier op een andere school gedaan, hier voldoet alles meer aan onze normen en waarden) we kunnen ze leren dat wij bepaald taalgebruik in ons huis niet tolereren (straattaal op straat houden), gevaren van alcohol en drugs uitleggen

 • Proudmommytobe12

  Wat een lieve reacties allemaal!! Ik ben zelf mijn pubertijd veel in Rotterdam-Zuid beleeft denk dat ik daarom toch een extremer beeld heb van de jongeren nu. Maar zoals jullie zeggen opvoeding speelt een grote rol en omgeving etc. Dit heeft me gelukkig nu wel veel meer rust gegeven. ❤️

 • Marj0lein

  Ik denk dat je het grotendeels zelf in de hand hebt hoe je dochter zal opgroeien.. ten eerste ben jij een voorbeeld voor haar! Als jij goed zal doen, zal zij volgen.. de omgeving speelt mee.. zit je op een school waar disbalans is? Kan je dochter veel ellende van andere kinderen meekrijgen.. verdiep je goed in alle scholen straks, en wees zelf de mooiste versie van jezelf! Je dochter zal hoe dan ook opgroeien met een karakter dat ze zelf is.. ga hier goed mee om en probeer haar niet te veranderen :-)

 • ChaoticMomster

  Ik werd moeder op mijn 17de, dat is nu bijna14 jaar geleden... de tijden zijn niet enorm veranderd eigenlijk. Behalve dan dat de smartphone ons in zijn macht heeft, en niet msn...

  Wees gewoon begripvol naar je kind. En bestraft zijn of haar manier van denken niet.. maar wijs alleen maar op de gevaren. En behandel je kind met respect. Dan heb je de grootste kans dat ook terug te krijgen.

 • Momtini

  Ja ik maak me ook zorgen hoor, ben ook nog vrij jong (27) en mijn dochter is net 1 En de 2e is al weer onderweg. Ik vraag me vaak af hoe ze het zullen hebben over 15 jaar bijv en hoe ze gevormd zullen worden. Druk vanuit sociale media Word vele mate groter, meer prestatie drang, hoe zie je er uit. Ja dat vind ik zorgelijke dingen maar ik probeer te genieten van het hier en nu, want de tijd gaat al zo vlot voorbij! En laten we je zelf je kindje(s) mee kan geven is al een groot gedeelte van hun basis wat ook zeer belangrijk is! Investeer daarin en geniet, want deze eerste jaren zijn ontzettend leuk en belangrijk 😊

 • Mama2knullen

  Jij bent 18. Ik ben een stuk ouder. Maar je klinkt even bezorgd als ik. Je bent gewoon een echte moeder vandaar al die zorgen. Maar ik geloof er in dat je met opvoeding een hoop kunt bereiken. Hopelijk gaan onze kids zich later niet zo gedragen.

 • Feria

  Mijn eerste reactie is ook dat inderdaad niet iedere tiener zo is. Het ligt heel erg aan karakter, vrienden, hobby's, opleidingsniveau, woonplaats, school en omgeving van je kinderen. Ik heb sinds ik niet meer in Amsterdam woon bijvoorbeeld nooit meer iemand zien blowen. Kanker als scheldwoord hoor ik hier ook nooit en als ik hier in de buurt tieners op straat zie kletsen, zijn de telefoons gewoon uit zicht.

  Maar ik ben het met je eens dat je ze wel kort moet houden... Jij hebt in de hand tot wat voor persoon jouw dochter zal opgroeien en het is jouw volste recht om slechte invloeden uit haar leven te elimineren.

 • NewBaby2018

  Ik werk in de verslavingszorg, ik hoop dat als mijn kinderen gaan gebruiken dit alleen bij alcohol en cannabis blijft. En ik ben allang blij als dat pas rond hun 16e gebeurd en niet al veel eerder.

  Ik hoop er nu alleen maar het beste van. Hoe de situatie op dat moment is dat zal ik moeten afwachten. Nu geniet ik lekker van het feit dat ze 3 en 1 zijn, dat mama nog de belangrijkste voor hun is 🥰

  Pubertijd is een groot sprongetje, daar horen pubers experimenteel, opstandig en tegendraads te doen, ze bereiden zich zo voor op het volwassen worden. Hoe dat verloopt ligt aan je opvoeding, omgeving, situatie op dat moment. Nu metsel je aan de basis..

 • Marj0lein

  Ik denk dat je het grotendeels zelf in de hand hebt hoe je dochter zal opgroeien.. ten eerste ben jij een voorbeeld voor haar! Als jij goed zal doen, zal zij volgen.. de omgeving speelt mee.. zit je op een school waar disbalans is? Kan je dochter veel ellende van andere kinderen meekrijgen.. verdiep je goed in alle scholen straks, en wees zelf de mooiste versie van jezelf! Je dochter zal hoe dan ook opgroeien met een karakter dat ze zelf is.. ga hier goed mee om en probeer haar niet te veranderen :-)

 • Barbamammie79

  Onze oudsten zijn bijna 19 en 17... en mijn kinderen zijn niet zoals jij beschrijft

  Geeft dat hoop? Niet iedere tiener blowt.. rookt en of drinkt...... ook kanker wordt hier niet geroepen.

 • Mama2knullen

  Wat een opluchting! Ik las de openingspost en dacht "oooh help!! Is dit echt normaal???!!"

  Maar er ik dus nog hoop.

 • MamaJL

  Ik maak me vaker zorgen over het feit dat de wereld voor de jongeren van nu (en dus ook mijn kinderen) niet meer zo mooi en grandioos is als hij voor ons geweest is.

 • Proudmommytobe12

  Als mijn moeder(52 jaar) haar kindertijd beschrijft word ik soms jaloers. Ze verzinnen nu de gekste dingen toen leek het nog allemaal zo “lekker normaal”. Nu snap ik dat oudere mensen altijd zeggen: vroeger was alles mooier hahahaha

 • MamaJL

  Als mijn moeder het over haar kindertijd heeft heb ik dat met bepaalde aspecten. Maar op bepaalde gebieden is het ook nu beter. Probeer het maar positief te zien.

 • Miimmii

  Moeder zijn maakt ook (vaak) direct dat je de rest van je leven zorgen maakt. Het hoort er, naar mijn idee, gewoon bij. Het is echt niet raar hoor dat je hieraan denkt. Heb het zelf ook vaak genoeg dat ik niet heel erg uitkijk naar de pubertijd. Gelukkig groei je hier allemaal naartoe. Nu hoef je ook nog lang niet te denken aan het loslaten. Zoals je al zegt de tijd gaat zo snel! Geniet ervan! Natuurlijk gaan er dingen gebeuren waar je geen invloed op hebt, zo is het leven. En ik kon zelf ook echt een heks zijn dus hoop ook dat ze niet teveel op mij lijken😂😂😂

 • Anna-76

  Gefeliciteerd met je dochter. Mooi hoe je het beschrijft. Met de geboorte van je dochter is je verantwoordelijkheidsgevoel ook geboren. En wat leeftijdsgenoten betreft... logisch. Je moet je ook onderscheiden, want je bent nu ook mama❤

 • B756

  Precies dit! Hier een 'oude' moeder, en ik deel je zorgen hoor. Als moeder kijk je anders naar de wereld zodra je je realiseert dat je kind hierin gaat opgroeien. Ik voel ook een druk om mijn kinderen zelfvertrouwen, eigenwaarde en normen en waarden mee te geven zodat ze zich maar staande weten te houden in die gekke maatschappij. Enneh, jij bent ook goed terecht gekomen toch? Een beetje puberen is echt niet erg hoor. En gelukkig duurt het nog heeeel lang voor je dochter zo ver is 😉

 • Proudmommytobe12

  Dankjewel❤️ Het is soms wel moeilijk dat ik merk dat mijn vrienden niet meer dezelfde interesses hebben, ik zit het liefste heel de dag met me dochtertje te knuffelen. En hun willen het liefst elke avond uitgaan en dat snap ik wel. Maar ik merk ook dat ze mijn verhalen over dat mijn dochtertje dat ze zo goed groeit, goed slaapt etc ook echt niet intressant vinden en snel over iets anders gaan praten...

 • Anna-76

  Ik zit in een soort gelijke situatie, maar dan heel anders... Ik word over een half jaar 44 en heb 2 zoontjes van 4 en 2½. Mijn broer was al opa op die leeftijd🤭Al mijn leeftijdsgenoten hebben de kinderen al "groot". Die studeren, of hebben al werk😳...weinig raakvlakken dus


1 2