Jongemoeders

Heyy dames van bb,

Ik heb een vraagje aan de jongemoeders (en tienermoeders).
Hoe beleefde jullie dit? Wat waren de voor- en nadelen bij jullie?
Ik ben heel blij met mijn zwangerschap en kan niet wachten om haar te zien.
Ik heb alles al klaar staan en voel me gelukkiger dan ooit ondanks wat er allemaal is gebeurd.
Maar toch krijg ik zulke rot opmerkingen af en toe en weet niet hoe ik hier mee moet gaan.
De eerste vraag die ik krijg ik meestal hoe oud ben je dan? En daarna is de vader nog in beeld...
Ik krijg daar nu best wel irritaties door inplaats dat ze nou vragen is alles goed en is de baby gezond.
Maar nee ik krijg scheve gezichten en best wel bekrompen vragen in mijn ogen.

Iemand die zich hier in kan vinden? En hoe gaan jullie hier dan me om?

Groetjesss

1631 x gelezen, 2

reacties (0)


 • hellocath

  Tja ik was 21 toen ik mijn dochter kreeg,
  Geen tienermoeder maar ik had zelf verwacht dat ik pas over het krijgen van kinderen na hoefde te denken rond mijn 25ste.
  Tja heb redelijk wat opmerkingen gehad maar mensen waren ook positief.
  Ik was al klaar met mijn studie, hoewel ik daarna HBO wou doen. (Dus veel mensen deelden hun doemscenario's waarbij ze het zo jammer vonden omdat ik zo goed kon leren dat ik er nu voor altijd dat in de vrieskast zou zetten).
  Het ging allemaal best goed en niemand reageerde naar toen we onze 2de kregen (nog geen 2 jaar later).
  Oftewel voor mijn 25ste had ik opeens 2 kinderen.
  Toen beide kinderen naar de basisschool gingen ben ik zelf ook weer gaan studeren, hoewel niet een volledige HBO, vanwege het geld.
  Ik en mijn vriend besloten als vrienden uit elkaar te gaan.
  Want misschien waren we te jong aan zulke zorgen begonnen.
  Inmiddels ben ik 30. Mijn dochter is dus al 9 en mijn zoon is 7.

  Op mijn werk is iedereen eerst al verbaasd dat ik kinderen heb en dan nog verbaasder als ik zeg hoe oud ze zijn.
  Ik zou zelf niemand aanraden om voordat je er klaar voor bent om kinderen te krijgen.
  Als ik erop terug denk, had ik gewacht.
  Maar he. uiteindelijk wil je ze toch niet kwijt. Ik ben heel dankbaar dat ze er zijn.
  En wat de omgeving erover denkt... tja eh maakt dat uit?

  Mensen denken sowieso wel wat van je.
  Dan ben je te jong.. dan te oud..
  Mensen vinden ook heel veel van wel of geen BV.
  Wel of niet met 4 maanden fruit... (hebben we ook nog de potjes vs vers).
  Al jong een 2de taal leren of niet.
  Vrije school of niet...
  Maak je niet druk je gaat nog heel veel met je ogen draaien door mensen die zoiets zeggen van "Ow.. dat had ik nooit gedaan met mijn kind"

 • -Center-of-my-Universe-

  Herkenbaar hoor!

  Ik ben nu 30 jaar en liep van de week met mijn baby van 5 weken door het park en vele maken dan een praatje. 1 dame vroeg of het mijn eerste was.. haha, haar gezichtsuitdrukking toen ik vertelde dat de oudste 11 word dit jaar was fantastisch 🤣

 • Duivelse-badeend

  Ik was net 3 weken 20 toen Mn eerste geboren werd. Inmiddels 30 en 4 kids rijk!

  De vreselijkste opmerkingen die ik heb gehad zijn:

  - je bent pas 10 weken, je hebt nog een keus!

  - 4 kids?? Zijn ze allemaal van dezelfde vader?? (Niet om mensen te beledigen maar kwam bij mij binnen als je bent jong dus zullen wel meerdere papa’s in het spel zijn! Alsof je als je jong bent niet bij elkaar kan blijven met kinderen)

  - bij de 4de (eerste meisje) zo nu heb je je meisje nu is het klaar hè?? (Alsof ik door ben gegaan tot ik een meisje had en niet gewoon een kindje wilde)

  De rest van de opmerkingen zijn niet blijven hangen haha! Zal wel in de trant zijn van je leven is voorbij etc.

 • Rosiemom3

  Ik was bij mijn eerste dochter 17 jaar bij mijn tweede 22 en straks bij mijn derde net 27. Ik vind het alleen maar voordelen hebben en scheve gezichten heb ik ook gehad en nu dat ik zwanger ben weer en al twee kinderen heb. Kan ik mij wel aan ergeren want wat weten andere mensen nou van je? Mijn vriend en ik hebben allebei een goede baan, mooi koophuis en reizen met onze kinderen veel. Genoeg dingen wat (oudere) moeders misschien niet hebben/kunnen.. Ik vind dat leeftijd helemaal niks zegt! Geniet van je zwangerschap 🤗

 • .FamilyFirst

  Ik was 19 bij de 1ste, en heb al die opmerkingen ook gehad hoor, en zelfs toen ik ouder werd en meer kinderen kreeg nog steeds opmerkingen.

  Mijn man is donker dus dan zijn er al helemaal opmerkingen , want een donkere man kan blijkbaar niet 4 kinderen met de zelfde vrouw hebben en al jaren er mee samen zijn en blijven.

  Ben inmiddels (overmorgen) 36, en dus 4 kinderen van de zelfde man. Ik heb alles al gehoord en voorbij horen komen , of we nog samen zijn , hoeveel kinderen hij nog meer heeft, ik ben vast niet zijn enige vrouw, we hebben 3 dochters en 1 zoon, dochters zijn bruin en zoon redelijk blank, kreeg de vraag of zijn vader her niet erg vond dat ze zoon zo wit was.. En ga zo maar door..

  Meid maak je niet druk om domme mensen met domme vragen, laat alles ene oor in en andere oor uit ,

 • Mommyx3

  Zo herkenbaar. Wij waren 18 zwanger en 19 jaar toen onze eerste zoon geboren was. (Door de pil heen dus een echt kadootje) Als ik dan vage klasgenoten van jaren geleden tegen kwam en ze zagen mij zwanger dan was de 1e vraag ook ben je nog samen met de vader? Ik kon gelukkig ja antwoorden maar stel dat het nee zou zijn dan zou ik echt nog meer geïrriteerd raken. Mensen die ons bleven aankijken in de stad. Opmerkingen als ooh is dat niet jong? Is je leven niet voorbij ? Nu ik 12 jaar ouder ben heb ik veel meer maling aan iedereen. Laat ze lekker praten ik ben trots op mijn man hoe we het samen hebben gedaan met onze 3 prachtige jongens

  Nadeel van heel jong ouder zijn : is echt dat je onderaan begint. Wij woonde 2 uur van elkaar vandaan. Zaten nog op school hadden nog geen eigen huis. Dus in rap tempo moesten we alles voor elkaar zien te krijgen dat lukte wel samen maar het was pittig met 2 kleine kinderen (2e kwam toen we 21 waren die was wel gepland) ik wou bijv niet te veel van mijn zoons missen dus ik volgde op mijn 22e volwassen onderwijs zodat ik 3 dagen met school en stage bezig was en 4 hele dagen met mijn kinderen kon zijn. Betekende wel dat ik bijna elke dag savonds als ze sliepen tot 02.00 snachts opdrachten en huiswerk aan het maken was . Nu hebben we 12 jaar later nog een nakomertje gekregen (we zijn 31 dus kon nog makkelijk 😄) en nu is het veel relaxter je hebt alles al voor elkaar. En dat scheelt wel.

  Voordeel: Het is mooi om niet veel te schelen met je kind en je bent overal van op de hoogte bijv social media de gevaren. Straattaal woordjes ken ik als geen ander 😂. Mijn kids hebben jonge energieke oppas en omas. Mijn moeder is nu 49 jaar en was 37 toen ze oma werd van mijn oudste. En je hoort vanaf jongs af aan wat een jonge moeder je bent nu ik ouder ben is het wel heel leuk om te horen 😂 . Trek je niets aan van andere zo zonde van je energie . Geniet van je kleine en ga er voor! Ik en mijn man zijn alweer bijna 15.5 jaar samen dus het bestaat echt wel jong ouders worden en gelukkig blijven 🤗

 • Girly.momx3

  Ik was 13 toen ik bij mijn man kwam.. Ik wou altijd jong moeder worden en dat wist hij ook en hij wou het ook toen op mijn 18e gingen we trouwen en bewust zwanger geworden 🙈 ik ben zo blij had het nooit anders gewilt er zijn zoveel voordelen aan.. dochter is nu 7 ! wel heb ik vaker commentaar gehad ik leek best jong een jaar of 15 a 16 schatte ze mij toendertijd maar het deed me niks..

  Wel vind ik het anders als je jong bewust moeder wilt worden maar niet over legt met je partner en er dan alleen voor komt te staan (eigen schuld) of gewoon een kind wilt op jonge leeftijd. Ik heb natuurlijk wel alle voor en nadelen op een rijtje gezet en nooit mijn school of andere dingen wat ik wou bereiken opgegeven!

  🍀

 • Vi3r-kindjes

  Ik was 18 toen ik mijn eerste kreeg. Ik heb nooit commentaar gehad. Ik was dan ook wel al getrouwd. Zoals Oummm ook zegt, het ligt ook echt wel aan de gemeenschap waarin je je bevind.

 • Proudmommytobe12

  Ik ben zelf op dit moment 18. Van mijn directe omgeving heb ik gelukkig heel veel steun gehad. De rare opmerkingen krijg toch van vreemde mensen in de supermarkt etc.

 • nienni

  Ik was 22 en mijn partner 26 toen ons zoontje werd geboren, ik heb misschien 3 keer de vraag gekregen of het gepland was (van mensen die ons niet goed kennen).. zo jammer van je energie als je je druk maakt om die mensen.. je gaat het allermooiste in je leven meemaken!

 • Proudmommytobe12

  Ja s’avonds in bed ga je toch twijfelen of je het wel allemaal goed doet. Maar gelukkig wel veel steun van mijn familie. De opmerkingen komen af en toe mijn neus uit

 • B756

  Ik was 30 bij de eerste, maar heb nogal een jong gezicht. Iemand heeft wel eens iets gezegd van 'zo zo, vroeg er bij hoor, geen ongelukje toch?'. Toen heb ik gewoon heel rustig geantwoord: 'nee hoor, deze is hartstikke gepland'.

  En bij mijn 3e was ik 34, en toen vroegen mensen ook of het wel gepland was omdat ze zo snel achter elkaar kwamen. Dan zei ik gewoon: 'ja, hoezo?'

  Sommige mensen roepen wat er in hun hoofd plopt, voor dat ze echt nagedacht hebben. Sommige mensen vinden het nodig iets van anderen te vinden. Nu is het je leeftijd, als de baby er zo is dan wordt het nog veel erger: wel of niet borstvoeding/dragen/huilen, van elk opvoedingsding heb je voor- en tegenstanders en word je van alle kanten ongevraagd van adviezen en meningen voorzien. Zet je maar vast schrap 😉 Gewoon ene oor in, andere er uit. Doen wat voor jou goed voelt.

 • Miniem

  Ik ben 21 en mijn man is 24. Maar niemand is negatief. Iedereen vind het juist hartstikke leuk.

 • Druif89

  Ik was 29 en kreeg serieus alsnog de vraag of het wel gepland was en ik vond mezelf al behoorlijk oud.

  Probeer het te negeren zoveel als kan, mensen hebben altijd iets te zeuren.

 • Assiral

  Wat is “jong”?

  Ik was 22 toen ik zwanger raakte en op mijn 23e bevallen. Nadelen? Geen. Alleen maar voordelen :)

 • Ahnna

  Helemaal eens

 • Waterbloempie

  Ben zelf 22, mijn vriend 32 en ja krijg ook reacties.

  22 is tegenwoordig niet jong vind ik maar krijg toch wel vragen en opmerkingen.

  Hoe oud ben je dan?

 • Proudmommytobe12

  Ik ben 18.

 • Waterbloempie

  Mijn moeder was 17, destijds kon dat niet.

  Maar tegenwoordig.. Ik ken zoveel 18jarigen met een kindje.. Het ligt ook aan de persoon hoe diegene is. Qua hoever je bent zeg maar in je hoofd.

  Ik zou me er niks van aantrekken als ik jou was, dit is jouw kindje, jouw leven en jij moet ervoor gaan.

 • Pindakaasappel

  Ik ben 20 jaar, maar heb zelf nog nooit rare vragen gehad. Natuurlijk wel van die vragen van is het gepland. Gewoon blijven lachen en het antwoord geven dat ze niet verwachten. Op het laatst houdt het vanzelf op.

 • Ahnna

  Ik was 25 en mijn partner 22, Dan was het ook mensen die de hele tijd kwam met vragen en "dit kan echt niet" blah blah.. Gewoon negeren. Ik weet niet hoe Jong je bent maar het komt helemaal goed meid, je kan het wel

 • Slear91

  Als je zelf heel blij bent met de baby, zou ik die opmerkingen gewoon negeren, hoe moeilijk ook. Of zeggen dat het niet relevant is, omdat jij er klaar voor bent. Mensen oordelen over het algemeen veel te snel, en juist aan die mensen ben jij geen enkele verantwoording schuldig.

  In ieder geval gefeliciteerd met je zwangerschap! :)

 • Proudmommytobe12

  Dankjewel

 • Schip

  Ik weet niet hoe oud je bent maar gewoon negeren.